Hirdetés

Samsung F9000: UHD televízió "olcsón"

Extrák

Kislexikon

Nagyon patent, magyarul is tudó enciklopédiával látta el a Samsung ezt a televíziót, amely amellett, hogy tartalmazza gyakorlatilag az összes elérhető funkció, szolgáltatás leírását, még hasznos tippekkel is szolgál azok használatáról. Ráadásul a világosan megfogalmazott, szakzsargont mellőző magyarázó szöveget sokszor színes illusztrációk is segítik, ami még könnyebbé teszi azok megértését.

Smart Share

Hirdetés

Manapság egyre több az olyan kezdeményezés, amellyel az okostelefonokat és tableteket próbálják házasítani a televíziókkal. A Samsung Smart Sharing technológiája is ilyen, de ez csak a márka saját termékei közötti kapcsolat megteremtését teszi lehetővé. Itt már mód nyílik arra is, hogy a felhasználó tükrözze a televízión mobil eszközének kijelzőjét, azaz bármit csinál azon, az valós időben, millisecundomokban mérhető csúszással látható a nagy képernyőn is.

3D Explore

Ez nem más, mint a Samsung saját exkluzív 3D tartalomszolgáltatása, ami tehát más gyártók készülékein keresztül nem érhető el. Mivel egy felhőalapú funkcióról van szó, ezért aktív netkapcsolat szükséges használatához. A 3D Explore-ban jelenleg közel száz különféle rövidfilm, magazinműsor, gyerekeknek szóló alkotás, dokumentumfilm és sporttémájú videó kapott helyet. Ezeket a könnyebb kezelhetőség érdekében témájuk szerint csoportokba osztották, és rövid leírás is olvasható róluk angolul.

Beépített kamera

A felső kávába épített, inaktív állapotában láthatatlan kamera számos funkció használatában játszik kulcsszerepet. Ilyen például az előre telepített Skype, aminek segítségével mód nyílik a videotelefonálásra. A kamera és a kijelző együtt tükörként is használható, és itt mód nyílik álló vagy mozgóképek rögzítésére is. Tehát levideózhatjuk magunkat, ahogy nézzük a tévét vagy ahogy falatozzuk a vasárnapi ebédet a nagyszobában, esetleg ahogy a parkett ördögeként ropjuk egy féktelen házi muri közben. Ezenkívül természetesen a  korábban már említett mozgásalapú vezérléshez is elengedhetetlen a kamera használata. Sőt az alkalmazásboltból beszerezhető néhány olyan szoftver, így például egy otthoni tornázásra serkentő fitnesz app, amely a kamerával együtt is használható.

Böngésző és egyéb netes tartalmak

A termékkommunikáció szerint a készülékbe egy négymagos processzor mellé egy Mali T604 500 Mhz grafikus vezérlő, valamint 1,5 GB DDR3 memória került, ami azt sejteti, hogy a beépített, Flash-támogatású böngésző sebességére nem lesz majd panasz. Tény és való, hogy a legtöbb hasonló megoldásnál gyorsabb, azonban egy jobb számítógéppel, tablettel e téren még mindig nem veheti fel a versenyt – dehát egy UHD televíziót nem is szörfölgetésre találtak ki.


A Samsung munkatársaitól kapott információ alapján jelenleg közel 1500 saját alkalmazással rendelkeznek, azonban ezek közül egy időben a cég egyes termékein, így e televízión is ezeknek csak egy része érhető el. A legnépszerűbb, leggyakrabban használt appok állandóak, ám ezek mellett a kínálat állandóan változik. A készülék mintegy 1,8 GB belső memóriával rendelkezik, amely elég sok alkalmazás eltárolására képes, így nagyon nem kell spórolni. Az appokat témájuk szerint csoportokba osztották, és ezek tovább rendezhetőek népszerűségük alapján, illetve külön szekcióba pakolhatóak az ingyenes és a fizetős programok.

A választék tehát óriási, és ennek köszönhetően korra, nemre és érdeklődési körre való tekintet nélkül mindenki találhat a fogára való applikációt. A YouTube videómegosztó mellett például megnézhetőek a Konyha TV élő és konzerv adásai, a TED féle tudományos-ismeretterjesztő videók, filmek tekinthetőek meg a FilmBox Live és a Fuso segítségével. Akadnak oktatással kapcsolatos és hírközlő alkalmazások, lehet internetes rádiókat hallgatni vagy akár sportösszefoglalókat nézni. Futtathatóak egyszerűbb logikai játékok szórakoztatás céljából, és a magyar vonatkozású alkalmazások sem hiányoznak. Elolvashatóak például az Index vagy az Origo cikkei, de fellapozható a Port.hu, megnézhetőek a Digisport, illetve a 1Music Channel régebbi adásai, sőt még az MTVA archívuma is átböngészhető, hogy csak néhány példát említsünk.

Evolution Kit

A Samsung a tavalyi évtől kezdve néhány készülékét alkalmassá tette az úgynevezett Evolution Kitfogadására. Ez egy kis méretű dobozka, amelyet a hátlapon helyet kapó speciális csatlakozóba kell bedugni, ami után a panelt leszámítva régebbi modellek is megkaphatják ugyanazt a hardveres támogatást, mint amivel a legújabb készülékek rendelkeznek. Ez is egy kompatibilis darab, tehát a következő évi Evolution Kit már csatlakoztatható lesz hozzá, így elméletben a tudása nem fog elmaradni egy 2014-es hasonló kategóriájú televíziótól.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés