Hirdetés

Samsung F9000: UHD televízió "olcsón"

Hirdetés

Ideális beállítások, hangzás

Mivel egy zászlóshajó szerepét betöltő televízióról van szó, amely ráadásul a hagyományos tévéktől eltérő panelre épül, így egy picit lehetett benne reménykedni, hogy a vállalat a korábbiaktól eltérően kezeli majd az előzetesen programozott képprofilok kérdését. De sajnos ebben csalódnunk kellett, hiszen továbbra is csupán négy gyári képmód közül lehet választani, és hiányoznak a felhasználói fiókok is.

Ez pedig azt jelenti, hogy saját beállításokhoz egyet fel kell áldozni a már meglévők közül. Amennyiben valaki nem egy szálloda előcsarnokában, kirakatban, üzletben vagy szórakozóhelyen használná a tévét, akkor a legjobban azzal jár, ha a Kiemeltet jelöli ki erre a nemes feladatra. Ennél ugyanis az óriási fényerő kombinálva a hideg színvilággal otthoni körülmények között gyakorlatilag nézhetetlen képet produkál. A Normál pedig a másik véglet, hiszen itt a fényerő érthetetlenül alacsony. Az arany középutat a Pihentető és a Film névre hallgató profilok képviselik, előbbi a hideg, míg a másik a meleg tónusok kedvelőinek tetszését nyerheti el.


Egy kalibrátorral, illetve a LaCie Blue Eye Pro névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Film, Kiemelt, Normál, Pihentető. A kép jobb oldalán látható, hogy a bemért 18 szín milyen mértékben tér el a referenciától. Ennek meghatározására használatos a delta E, ami egy olyan numerikus érték, amely két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül. Minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához, vagyis annál jobb.

Itt pedig következzenek a kalibrátor segítségével megtalált helyes beállítások:

Samsung Samsung UE55F9000SL
Kontraszt 86
Fényerő 39
Háttérvilágítás 7
Szín 50
Árnyalat (Z/P) 50
Színhőmérséklet 2. Meleg
Dinamikus Kontraszt Ki
Fekete Tónus Ki
Bőrszín tónus 0
Gamma 2
Fényerő mozgáshoz Ki
Dig. tiszta megjelenítés Ki/Auto
MPEG zajszűrés Ki
Motion Plus Ki/Normál
Smart LED Ki
Fehéregyensúly P-eltolás 31
Fehéregyensúly Z-eltolás 18
Fehéregyensúly K-eltolás 23
Fehéregyensúly P-nyereség 28
Fehéregyensúly Z-nyereség 24
Fehéregyensúly K-nyereség 30

Hangzás

A technikai specifikációkat előzetesen elnézegetve rögtön feltűnt a szokásosnál jóval erőteljesebb hangrendszer, hiszen a két 15 wattos hangsugárzó mellé került két 20 wattos mélynyomó is. Ez azt sejtette, hogy a hangzás ütni fog, és ugyan tény, hogy a tévé az átlagos modelleknél némileg jobban szól, de egy direkt e célra tenyésztett audio eszközzel akkor sem játszik egy ligában. Így aki dinamikára, a mozikban megszokott hangélmény reprodukálására vágyik, az akkor jár a legjobban, ha beszerez mellé egy házimoziszettet vagy legalább egy soundbart (hangprojektort). Azért az is igaz, hogy hanghibáktól, zavaró effektusoktól, tehát például a cicergéstől, a készülékház rezonanciájától vagy pattogásától nem kell tartani.

Az előzetesen programozott hangprofilok ebből a szekcióból sem hiányoznak. Ezek a szokásoknak megfelelően már nevükben is jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja ezeket a gyártó. Amennyiben valaki nem elégedett velük, lehetősége nyílik rá, hogy a megszólalást saját füléhez szabja. Ehhez egy speciális varázsló alkalmazást kell elindítani, amely különféle hangmintákat szólaltat meg, a felhasználónak pedig ezek közül kell választania, majd a termék automatikusan ehhez igazítja a paramétereket. Ez egy egészen jól használható, ráadásul könnyen kezelhető szolgáltatás, ezért nem lenne meglepő, ha hamarosan a többi gyártó készülékeiben is felbukkanna valami hasonló.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés