Hirdetés

Samsung F9000: UHD televízió "olcsón"

Hirdetés

Képminőség

Bár az Ultra High Definition és a 3D anyagok minősége is fontos, de jelentőségük nem mérhető a hagyományos tartalmakhoz. Így hát számítani lehetett arra, hogy ezen a téren várhatóan jól teljesít majd a készülék, és nem is okozott csalódást. Épkézláb forrásból származó filmek, tévéműsorok használata esetén, normális beállítások mellett a képvilág nagyon szép, a tónusok természetesek, nyoma sincs az egyes LCD modellekre még mindig jellemző műanyag hatású színeknek. Ahol kell, ott az árnyalatok visszafogottak, de mikor arra van szükség, akkor olyan élénkek, hogy szinte leugrálnak a kijelzőről.


Az előre programozott képprofilok között is akadnak használható, jó minőségű végeredményt produkáló opciók. Ám ha valaki ezekkel nem elégedett, akkor a különböző képjavító, képmódosító szolgáltatások segítségével saját ízléséhez igazíthatja a képet. Ezek között akadnak kifejezetten hasznos darabok, mint például a Bőrszín tónus, amellyel a kijelzőn feltűnő emberi arcok varázsolhatóak természetesebbé, ha túlságosan sápatagok vagy épp ellenkezőleg, természetellenesen pirospozsgásak lennének. Ugyanígy hasznos lehet a a satnya, alacsony felbontású filmek, tévéműsorok esetén olykor jelentkező zajosodás, pixelesedés kiküszöbölésére szolgáló Dig. tiszta megjelenítés. Bár a teszt rövid ideje alatt akadozással nem találkoztunk, ám ha ez mégis problémát okozna, akkor ezen könnyedén lehet segíteni a Motion Plus nevű interpolációs technológia bevetésével.


Ezeken kívül viszont ott vannak azok is, amelyeket jobb nem erőltetni. Erre tökéletes példa a Dinamikus kontraszt vagy a Smart LED névre hallgató szolgáltatás, hiszen itt az elektronika a képtartalomtól függően módosít a kontrasztarányon, ami viszont néha villódzással járhat. De nem szabad megfeledkezni azokról a funkciókról sem, amelyek semmilyen hatással nem járnak. Ilyen például a Fekete Tónus, amely elméletileg a kép mélységét növelheti a fekete szín mélységének módosításával. Az egy dolog, hogy ennek nincs értelme magyarul, hiszen a fekete intenzitásának nincsenek fokozatai, az meg a másik, hogy aktív állapotában sem produkált különösebb változást.


Az egyes LCD televíziókra még mindig jellemző hibákkal itt nem nagyon találkoztunk. Az utánhúzást sikerült teljesen száműzni a készülékből, azaz a gyorsan mozgó objektumok sem vonszolnak maguk után zavaró csóvát. Felhősödéstől általános használat esetén nem kell tartani, de a tesztképen látszik, hogy a háttérvilágítás az egyenletestől távol van. A szokásoknak megfelelően a 16:9 és a 4:3 képarány mellett kiválasztható két nagyított profil is, ami a látásproblémákkal küzdők számára hasznos lehet, viszont az is igaz, hogy ilyenkor egyes részletek lelógnak a képernyőről. A legjobb egyébként a képaránnyal kapcsolatos teendőket rábízni az automatikára, amely megbízhatóan végzi a dolgát, ugyanis minden komolyabb torzítás nélkül húzza szét a képet és tölti ki azzal kijelzőt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés