Derekas előrelépés lesz a HDMI 2.1

Jön a variálható frissítési frekvencia, a dinamikus HDR, illetve új kábel is kell némelyik funkcióhoz.

A HDMI Forum bejelentette a HDMI 2.1 jelzésű szabványt, amely egy alapos továbbfejlesztése a HDMI 2.0-nak. Az új aljzatból legtöbbet a 8K-s HDR-t is támogató tévék profitálnak majd, mivel 2.1-s HDMI csatoló 48 gigabit/másodperces tempót kínál, ami bőségesen elegendő arra, hogy extrém felbontású tartalmakat lehessen továbbítani. Akár 10K-s felbontás is átvihető 120 Hz-es frissítés mellett, de a HDR miatt más szempontok is előtérbe kerülnek, így a legfőképpen a 8K-s 60 Hz-es és a 4K-s 120 Hz-es tartalom van kiemelve, a BT.2020-as szabvány támogatásával, színkomponensenként akár 16 bitnyi információ átadása mellett. Ehhez persze új, 48G-s kábel kell, hiszen a megnövekedett adatátviteli teljesítmény csak így biztosítható, de ezek a kábelek kompatibilisek lesznek a régebbi HDMI szabványokkal is.

Lényeges újítás lesz a dinamikus HDR, amely akár képkockáról-képkockára biztosítani tudja, hogy az adott tartalom optimális képminőséggel jelenjen meg. Ehhez nem kötelező a 48G-s kábel, legalábbis addig, amíg egy HDMI High Speed kábel sávszélessége elég az adott felbontás és frissítés továbbításához. Szintén hasznos újítás az eARC, ami a legújabb hangformátumokat támogatja.

A legtöbben talán a Game Mode VRR funkciót fogják szeretni, ugyanis ez a HDMI fórum variálható frissítési frekvenciát biztosító technológiája. HDMI-n ilyen rendszer már van FreeSync néven, de ez nem szabványos megoldás. A HDMI Forum konstrukciója viszont szabványos, bár az alaptechnológia tulajdonképpen megegyezik azzal, ahogy a FreeSync dolgozik.

A Game Mode VRR funkcióhoz sem kötelező a 48G-s kábel, csak akkor, ha a felhasználó olyan felbontást és frissítést szeretne használni, amihez egy HDMI High Speed kábel sávszélessége már kevés.

A HDMI 2.1 specifikációi a második negyedévben készülnek el, míg a hitelesítési tesztek a harmadik negyedévben lesznek véglegesek. Ez azt jelenti, hogy ha minden jól alakul, akkor egy év múlva már a piacon lehetnek a HDMI 2.1-et támogató termékek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HDMI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés