Hirdetés

Gigantikus driverteszt, avagy mit rejtenek a meghajtók

Az eszközillesztők a grafikus vezérlők kenőolajai, de vajon lehetnek többek is ennél?

Az AMD, az Intel és az NVIDIA szoftverei

A PC-piac nagy gyártótriójának számító AMD, Intel és NVIDIA hardvereinél jellemzően csak a teljesítményt és a legfontosabb szolgáltatásokat szoktuk elemezni tesztjeinkben. Ugyanakkor észrevehető, hogy az említett cégek grafikus vezérlőikhez már komolyabb szoftvercsomagot mellékelnek, így ezek már rég túlléptek a szimpla eszközillesztő státuszon. Az AMD például a mini OS jelzőt szokta emlegetni, ami nyilvánvalóan badarság, viszont tény, hogy a szállított kód komplexitása az operációs rendszerekkel vetekszik, és ez nem csak a különféle rutinokkal biztosított alkalmazásspecifikus optimalizálások miatt van így, hanem a jelentős extra szolgáltatások is hozzájárulnak ehhez.

Hirdetés

A fentiek miatt érdemes megnézni, hogy manapság mit is tartalmaznak a grafikus eszközillesztők, nem csak pusztán az alapvető működés szintjén vizsgálva a rendszert, hanem megtekintve a játékosokat célzó funkciókat, illetve letesztelve azokat, ha képekkel nem lehet bemutatni előnyeiket.

Még mielőtt azonban a tettek mezejére lépnénk, érdemes egy kicsit átnézni az érintett cégek meghajtóinak felhasználói felületét. Ezen lényegében a vezérlőpultot értjük, amelyekkel elérhetők az egyes extra funkciók. A dizájn tekintetében a különbségek már ránézésre is nagyok.


Az AMD grafikus vezérlőpultja Az AMD grafikus vezérlőpultja Az AMD grafikus vezérlőpultja Az AMD grafikus vezérlőpultja Az AMD grafikus vezérlőpultja Az AMD grafikus vezérlőpultja
Az AMD grafikus vezérlőpultja [+]

Az AMD Radeon Settings felülete rendkívül modernnek hat. Ez nem véletlen, ugyanis a vállalat két éve cserélte le a sokáig szolgáló Catalyst vezérlőpultot, tehát már a tervezés szintjén is alapvetően a modern vonások számítottak.


Az NVIDIA grafikus vezérlőpultja Az NVIDIA grafikus vezérlőpultja Az NVIDIA grafikus vezérlőpultja Az NVIDIA grafikus vezérlőpultja Az NVIDIA grafikus vezérlőpultja
Az NVIDIA grafikus vezérlőpultja [+]

Az NVIDIA Control Panel, azaz vezérlőpult már jóval régebbi fejlesztés. Annyira, hogy fejből már az idejét sem lehet tudni a megjelenésének, de majd 15 éves alapokra épül. A zöldek azonban egy alternatív vezérlőpultot is kínálnak GeForce Experience programon belül, amely különböző specifikus szolgáltatások elérésére szolgál, és ez már jóval modernebbnek hat.

Az NVIDIA GeForce Experience program Az NVIDIA GeForce Experience program Az NVIDIA GeForce Experience program Az NVIDIA GeForce Experience program Az NVIDIA GeForce Experience program Az NVIDIA GeForce Experience program
Az NVIDIA GeForce Experience program [+]

Az Intel grafikus vezérlőpultja is kellemes összhatást kelt, ami szintén nem véletlen, mivel az alapjai 2013-ból származnak, vagyis alig öt évesek.


Az Intel grafikus vezérlőpultja Az Intel grafikus vezérlőpultja Az Intel grafikus vezérlőpultja Az Intel grafikus vezérlőpultja Az Intel grafikus vezérlőpultja
Az Intel grafikus vezérlőpultja [+]

Egyik gyártó felhasználói felületét sem fogjuk értékelni szubjektív szempontok alapján, hiszen a lényeg az, hogy működnek, minden elengedhetetlen dolgot meg lehet találni bennük, még akkor is, ha néha egy-egy beállítás talán túlságosan is el van rejtve. Aki viszont használja magát a rendszert, idővel tudni fogja, hogy mi hol található. Objektíven vizsgálva azonban nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy mennyire gyorsan reagálnak az egyes felhasználói interfészek. Ebben jelenleg az AMD a legjobb, amiben persze hatalmas szerepe lehet annak is, hogy a Radeon beállítások felület nagyon újnak számít. Az Intel és az NVIDIA vezérlőpultjain azért érződik az idő, sajnos viszonylag lassan töltenek be, viszont a különálló GeForce Experience igen kellemesen működik ebből a szempontból.

Szintén kiemelendő, hogy az NVIDIA felülete egyáltalán nincs hozzáigazítva az érintőkijelzőkhöz, amivel együtt lehet élni, de nem feltétlenül szerencsés. Az Intel megoldása ebből a szempontból annyiban jobb, hogy nagyobbak a menüpontok, az AMD által alkalmazott dizájn viszont kifejezetten kedvez az érintésre érzékeny megjelenítőkkel dolgozó gépeknek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés