Hirdetés

CPU-hűtő teszt Noctua és Cooler Master hűtőkkel

Hirdetés

Noctua NH-U12S

Idestova nyolc éve találkoztunk a Coolink U8-120-1600 processzorhűtőjével, mely a nemrégiben megjelent Noctua NH-U12S ősapjának tekinthető. Az elmúlt évek alatt nem csak a márkanevet szervezték át, hanem maga a hűtő is alapos fejlesztésen ment keresztül; módosult a hőcsövek elrendezése, egyszerűsödött a felfogató, teljesen átalakult a ventilátor.

A neve végén szereplő S, mint slim (vékony) a legfontosabb módosításra vonatkozik: lamelláit szűkebbre szabták, hogy a rájuk kerülő 120 milliméteres ventilátor ne lógjon a memóriamodulok fölé. Természetesen megmaradt a klasszikus vastagságú modell is, NH-U12P néven. A vékonyítás mellett fontos fejlesztés a hőcsövek számának növelése, immár ötöt számolhatunk meg belőlük, ráadásul szép egyenletesen osztották el őket a lamellákban.

Ventilátor terén nagyon komoly fejlesztéseket hajtott végre a Noctua. Az NH-U12S-re a 120 milliméteres NF-F12 PWM szabályozós változata került, ami jelenleg az abszolút csúcsot képviseli a gyártónál. Nagyon alacsony, mindössze 0,05 amper a motorereje, csapágyát fémházba tették, ami sokkal pontosabb lehet a megszokott műanyag megoldásoknál, ezáltal kevésbé rezonál. A lapátkeréken keletkező szélzajt sok kis aerodinamikai részletmegoldás igyekszik megtörni, a sarkakra pedig rezgéselnyelőket tettek, így a szoros, fémszálas rögzítés ellenére is minimális vibrációval találkozunk.

A talapzat leglényegesebb változása, hogy ehhez kapcsolódik a rögzítőrendszer, ami két nagy, rugóval előfeszített csavarra alapoz. Ezzel a megoldással egyenletesebbé vált a szorítóerő, nem veszélyeztet a ferde felszerelés. Egyébként a Noctua továbbra is kitart a fémtalpas megoldásnál, nem váltott közvetlen hőcsöves érintkezésre, mint több konkurense.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés