Hirdetés

Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?

Szokás szerint nem olcsó az osztrákok U12-es sorozatának legújabb változata, vajon most is a legjobbat nyújtja?

Bevezető, felépítés

Több, mint öt éve, hogy teszteltük a Noctua NH-U12S névre hallgató hűtőjét, amely sokáig az osztrák gyártó igazi mindenese volt. A klasszikus, U alakúra hajlított hővezető csövekre szerelt bordák ma számtalan processzorhűtőn köszönnek vissza, és alighanem legtöbbünk számítógépében valami ehhez nagyon hasonló eszköz dolgozik a CPU hidegen tartásán.


[+]

Ugyanezt az alakot viszi tovább az utód, a nemrég megjelent NH-U12A is, mely lényegesen nagyobb felületű bordákkal, a Noctua prémium ventilátoraival és persze a megszokott, ezüst-barna színösszeállítással támadja pénztárcánkat.

Hirdetés

Külső

A Noctuát senki sem vádolhatja azzal, hogy a fejlesztéseknél a külalakra koncentrálna: az U12A esetében sem két LED vagy három színes műanyag betét került a listára, hanem egy alaposan áttervezett és 37 százalékkal nagyobb felülettel rendelkező bordázat, illetve hét darab, különböző íveken hajlított hővezető cső gondoskodik a felesleges hőenergia elszállításáról.


[+]

A 37 százalékos felületnövekedés persze nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy az elődnek számító U12S a „Slim” változat volt a 12 cm-es ventilátorokra építő U szériából, de a tervezők nem egyszerűen csak szélesebbre vették a fémlemezeket, hanem éleiken is módosítottak, melyek így növelik a légáramlás turbulenciáját, csökkentik a határréteg kialakulásának esélyét.


[+]

A bordák 12 x 6 cm-esek, és 11 cm-es magasságon összesen 50 darab van belőlük. A CPU tetejétől számítva körülbelül 40 mm-re kezdődik a bordázat, így viszonylag magas memóriamodulok is elférnek alattuk, de a RAM-ok elhelyezésével kapcsolatos problémák amúgy is ritkán kerülnek majd elő, a modern alaplapok túlnyomó részén a foglalatok elég távol vannak ahhoz, hogy a bordázat ne akadályozza használatukat. Kivételt képeznek ez alól az LGA2066-ra épülő lapok, itt a CPU mögött elhelyezkedő slotokba legfeljebb 42 mm magas modulok kerülhetnek (hacsak nem mondunk le a második ventilátor felszereléséről). A számítógépházakkal való kompatibilitást a 158 mm-es teljes magasság is javítja, a mindennel együtt 125 mm-es szélességgel pedig a PCIe slotok is kivétel nélkül használhatók maradjanak.


[+]

A bordázat alatt a nyolc hővezető cső egy nikkelezett, alul szinte tükörsimára megmunkált talpban fut össze, mely teljes egészében lefedi a CPU kupakját, amivel a csövek nem kerülnek közvetlen kapcsolatba.


[+]

A bordázat mellett a csomagban kapunk kettőt a Noctua különleges NF-A12x25PWM ventilátorából – ha figyelembe vesszük, hogy ezek darabja 10 000 forintba kerül, máris kevésbé tűnik majd borsosnak az NH-U12A 40 000 forint körüli ára. A készlet része egyébként egy Y elosztó is a két ventilátor együttes használatához, illetve két fordulatszámot, és így zajszintet csökkentő L.N.A. adapter is.


[+]

Specifikációk, felszerelés

Felszerelés

A Noctua évek óta használja kiváló SecuFirm 2 rögzítési megoldását, és ezen az NH-U12A kedvéért sem változtattak. Tulajdonképpen ezzel érkezett anno az NH-U12S is, az egyetlen különbség, hogy már az AM4-es foglalathoz szükséges alkatrészek is részei a csomagnak (aki mostanában vásárolja az NH-U12S-t, az automatikusan megkapja ezeket is).


[+]

Tekintettel arra, hogy a SecuFirm 2 a piacon elérhető egyik legjobb megoldás a hűtők rögzítésére, az NH-U12A felszerelése szinte unalmasnak mondható: minimális számú lépésben egy szilárd, az alaplapot nem terhelő keretet lehet építeni az CPU-foglalat köré, majd ehhez két rugós csavarral rögzíteni a bordát, amely így egyenletesen, pont a kívánt erővel fekszik fel a hőátadó felületre. A ventilátorok szintén a megszokott fémrugókkal akaszthatóak be a bordák szélébe, de ezt érdemes a RAM és az EPS tápcsatlakozó helyére kerülése után megtenni.

Specifikációk:

A Noctua hosszú évekre tervez – nem csak hat év garanciát ad hűtőire, de az új foglalatok megjelenésekor általában ingyen biztosítja az ezekhez szükséges rögzítéseket is. Ennek megfelelően a SecuFirm 2 jelen formájában minden aktuális inteles és AMD-s foglalatra felszerelhető, leszámítva a Threadripperre jellemző TR4-et.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Noctua NH-U12A
Felszerelhető AMD – AM4/ FM2/ FM1/ AM3+/ AM3/ AM2+/ AM2
Intel – LGA2066/LGA2011-3/ 2011/ 1366/ 1156/ 1155/ 1151/ 1150
Mérete 158 x 125 x 112 mm (két darab ventilátorral)
Borda anyaga nikkelezett alumíniumlamellák, hét hővezető cső nikkelezett réztalpba szorítva
Borda tömege (ventilátorokkal) 1220 gramm
Ventilátor 2 db NF-A12x25 PWM (120 x 120 x 25 mm)
Ventilátor fordulatszáma 450-2000 rpm, PWM szabályozással
Ventilátor csapágyazása csúszó, mágneses stabilizátorral (SSO2)
Légszállítás max. 102,1 m³/h
Statikus nyomás max. 2,34 mm-H2O
Extrák fordulatszámcsökkentő adapter (L.N.A kábel), Y-kábel
Gyártó honlapja www.noctua.at
Termék honlapja Noctua NH-U12A
Fogyasztói ára 40 000 forint

A tesztre használt konfiguráció a tudástárban is ismertetett, Haswell-E alapú HEDT platform, melynek legfontosabb előnye, hogy 1,25 voltos magfeszültséggel és 4 GHz-re állítva csúcsterhelésen már 250 watt felett fogyaszt – komoly terhet róva bármilyen hűtőre.

Tesztkörnyezet
Videokártya ASUS Strix Radeon RX 570
Processzor Intel Core i7-5960X (3 GHz) – túlhajtva 4 GHz-en
EIST bekapcsolva; C1E / C-state kikapcsolva; Turbo Boost kikapcsolva, 1,25 volton
Alaplap ASRock Fatal1ty X99M Killer – Intel X99 chipset
Memória

XPG Spectrix D40 DDR4-3000 (4 x 8 GB)

Háttértár Samsung 850 EVO 500 GB MZ-75E500 (SATA 6 Gbps)
Tápegység Seasonic Platinum Fanless 520 – 520 watt
Monitor Acer XB280HK G-Sync 4K (28")
Operációs rendszer Windows 10 Pro 64 bit

Teljesítmény

A Noctua NH-U12A vizsgálatát három menetben végeztük: először egy, majd két ventilátorral ellenőriztük tudását, végül pedig a korábbi NH-U12S-sel is összevetettük, hogy lássuk, mennyit számít a nagyobb bordázat és az új ventilátor.

Noctua NH-U12A egy ventilátorral, Silent profillal
Noctua NH-U12A egy ventilátorral, Silent profillal [+]

Első mérésünket az alaplap vezérlésének „Silent” állásában végeztük. Terhelés nélkül meg is kaptuk a teljesen néma üzemmódot, már ami a CPU hűtőjét illeti, 15 dB hangnyomást mértünk, egy, illetve két ventilátorral egyaránt. A hőmérsékletet nézve a 22 °C-os szobában 38 °C-on dolgozott processzorunk, ilyenkor tehát mindegy, hogy egy vagy két légkavaróval használjuk a gépet. Az NH-U12S kisebb bordájával 44 °C-on tudta tartani a CPU-t.

Noctua NH-U12A egy ventilátorral, maximális fordulatszámon
Noctua NH-U12A egy ventilátorral, maximális fordulatszámon [+]

Bekapcsolva az AIDA64 CPU+FPU terhelését, az alaplapi vezérlő a korábbi 700-ról 1300 rpm-re gyorsította az önmagában üzemelő Noctua ventilátort, hogy a processzor hőmérsékletét 78 °C-on tartsa. A második ventilátor bevetésével négy fokot nyertünk, tehát 74 °C-ra sikerült lehűteni a CPU-t. A zajszintet illetően egy ventilátorral 18, kettővel 19 decibelt mértünk, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy átlagos gépházban a többi ventilátor mellett gyakorlatilag érzékelhetetlen marad a hűtő.

Noctua NH-U12A két ventilátorral, Silent profillal
Noctua NH-U12A két ventilátorral, Silent profillal [+]

Végül a Prime95-tel végzett stresszteszt során a maximumra, 2000 rpm-re pörögtek fel a ventilátorok – egy légkavaróval 91 °C-ra melegedett a processzor, míg kettővel 87 °C-on sikerült tartani a 250 wattos fogyasztással rendelkező egységet. A zajszint az előbbi esetben 28, az utóbbinál 31 dB volt, ezek már „hallható” értékek.

Noctua NH-U12A két ventilátorral, maximális fordulatszámon
Noctua NH-U12A két ventilátorral, maximális fordulatszámon [+]

Miután kikapcsoltuk az alaplapi vezérlést és fix 2000 rpm-re állítottuk ventilátorokat, ismét elvégeztük a méréseket. Ekkor terhelés nélkül 35/33 °C-ot, Aida64 alatt pedig 74/72 °C-ot kaptunk – a Prime95-ös értékek értelemszerűen nem változtak.

Adódik a kérdés, hogy mindezek során hogy teljesített az előd NH-U12S. A válaszunk pedig az, hogy rosszabbul, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen jóval kisebb hőleadó felülettel dolgozik. Ennek következtében minél jobban terheltük a CPU-t, annál jobban nőtt hátránya is: terhelés nélkül körülbelül 6 °C volt az elmaradása, de Prime95 alatt ez 9 °C-ra emelkedett.

Értékelés

Tesztünk pillanatában a Noctua NH-U12A még csak egy-két helyen volt elérhető a magyar boltokban, ára ezeken a helyeken 40 000 forint körül mozgott, tehát egyértelműen abszolút prémium kategóriába sorolt termékről van szó. Mint már említettük, az árban szerephez jutnak a darabonként 10 000 forintba kerülő ventilátorok is, és persze itt van a gyártótól megszokott hosszú idejű garancia és terméktámogatás is.


[+]

Ezek ugyanakkor nem tudják feledtetni a tényt, hogy nemcsak egész jó minőségű kompakt vízhűtést vásárolhatunk ennyiért, de még a Noctua saját duplatornyos NH-D15 nevű modelljét is megkapjuk jó pár ezressel olcsóbban. Alternatíva lehetne egy „szingli” változat az NH-U12A-ból, egyetlen ventilátorral, 10 000 forinttal olcsóbban, de ilyenről egyelőre nincs tudomásunk.


[+]

El kell ismerni persze, hogy az NH-U12A remekül teljesít, normál körülmények között hozza a jóval nagyobb NH-D15 tudását is (ezért pedig megérdemli a tetszett díjat), de magas ára miatt (de még 5000 forinttal olcsóbban is) inkább rétegterméknek neveznénk: azoknak ajánljuk, akiknek korlátozott hely áll rendelkezésre a gépházban, így egy duplatornyos, 14 cm-es ventilátorra épülő megoldás nem jöhet szóba, nem szándékoznak vízhűtést használni, viszont a legjobbat keresik a piacon, és ezért hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni.


Noctua NH-U12A processzorhűtő

Wombath

A NH-U12A hűtőt a Noctua biztosította a teszthez.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés