Hirdetés

Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?

Szokás szerint nem olcsó az osztrákok U12-es sorozatának legújabb változata, vajon most is a legjobbat nyújtja?

Hirdetés

Teljesítmény

A Noctua NH-U12A vizsgálatát három menetben végeztük: először egy, majd két ventilátorral ellenőriztük tudását, végül pedig a korábbi NH-U12S-sel is összevetettük, hogy lássuk, mennyit számít a nagyobb bordázat és az új ventilátor.

Noctua NH-U12A egy ventilátorral, Silent profillal
Noctua NH-U12A egy ventilátorral, Silent profillal [+]

Első mérésünket az alaplap vezérlésének „Silent” állásában végeztük. Terhelés nélkül meg is kaptuk a teljesen néma üzemmódot, már ami a CPU hűtőjét illeti, 15 dB hangnyomást mértünk, egy, illetve két ventilátorral egyaránt. A hőmérsékletet nézve a 22 °C-os szobában 38 °C-on dolgozott processzorunk, ilyenkor tehát mindegy, hogy egy vagy két légkavaróval használjuk a gépet. Az NH-U12S kisebb bordájával 44 °C-on tudta tartani a CPU-t.

Noctua NH-U12A egy ventilátorral, maximális fordulatszámon
Noctua NH-U12A egy ventilátorral, maximális fordulatszámon [+]

Bekapcsolva az AIDA64 CPU+FPU terhelését, az alaplapi vezérlő a korábbi 700-ról 1300 rpm-re gyorsította az önmagában üzemelő Noctua ventilátort, hogy a processzor hőmérsékletét 78 °C-on tartsa. A második ventilátor bevetésével négy fokot nyertünk, tehát 74 °C-ra sikerült lehűteni a CPU-t. A zajszintet illetően egy ventilátorral 18, kettővel 19 decibelt mértünk, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy átlagos gépházban a többi ventilátor mellett gyakorlatilag érzékelhetetlen marad a hűtő.

Noctua NH-U12A két ventilátorral, Silent profillal
Noctua NH-U12A két ventilátorral, Silent profillal [+]

Végül a Prime95-tel végzett stresszteszt során a maximumra, 2000 rpm-re pörögtek fel a ventilátorok – egy légkavaróval 91 °C-ra melegedett a processzor, míg kettővel 87 °C-on sikerült tartani a 250 wattos fogyasztással rendelkező egységet. A zajszint az előbbi esetben 28, az utóbbinál 31 dB volt, ezek már „hallható” értékek.

Noctua NH-U12A két ventilátorral, maximális fordulatszámon
Noctua NH-U12A két ventilátorral, maximális fordulatszámon [+]

Miután kikapcsoltuk az alaplapi vezérlést és fix 2000 rpm-re állítottuk ventilátorokat, ismét elvégeztük a méréseket. Ekkor terhelés nélkül 35/33 °C-ot, Aida64 alatt pedig 74/72 °C-ot kaptunk – a Prime95-ös értékek értelemszerűen nem változtak.

Adódik a kérdés, hogy mindezek során hogy teljesített az előd NH-U12S. A válaszunk pedig az, hogy rosszabbul, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen jóval kisebb hőleadó felülettel dolgozik. Ennek következtében minél jobban terheltük a CPU-t, annál jobban nőtt hátránya is: terhelés nélkül körülbelül 6 °C volt az elmaradása, de Prime95 alatt ez 9 °C-ra emelkedett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés