Computex 2019: színkavalkád a Noctuánál

A barna után fekete, sőt fehér (!!!) ventilátorok és hűtők mellett ígéretes új termékeket, illetve egy impozáns prototípust is láthattunk.

A Noctuánál céges filozófia a lassan járj, tovább érsz, és bizony tudnak valamit, nem hiába sikerülnek annyira jól az általuk gyártott hűtők és ventilátorok. Ez az óvatos, a költségvetés nagy részét a mérnökökre és nem a marketingre költő hozzáállás idén is érezhető volt a standon, a legtöbb kiállított termék megjelenését firtató kérdésünkre a konzervatív: „várhatóan jövőre”, „még sok fejlesztésre van szükség”, „talán a harmadik negyedévben” válaszokat kaptuk.


[+]

A sort nyissuk is rögtön azzal a talán 2020-ban piacra kerülő termékkel, ami valóban új kategória lehet a cégnél: ez egy egyelőre név nélküli, óriási passzív hűtő. Az egyelőre elég vaskos, másfél milliméteres lemezből kihajtogatott egység egy teljesen néma, ventilátorok nélküli házba építve körülbelül 120 watt teljesítménnyel tud megbirkózni, míg egy mesterségesen szellőztetett (de azért halk) házban akár 180 watt elszállítására is képes.


[+]

A végleges változat, amelynek árát megbecsülni sem próbálták, várhatóan vékonyabb lemezből készül majd, dobozában pedig a megszokott rögzítést és a cég új hővezető pasztáját találhatjuk majd meg. A teljesítmény mindenesetre már most is meggyőző, a kiállított demógépben egy Core i9-9900K-t hűtött Prime95 futtatása közben 70-80°C-ra úgy, hogy a házban egyébként egy darab ventilátor sem volt, és még a GeForce GTX 1050 Ti VGA-t is passzív hűtővel szerelték fel.


[+]

Szintén a távoli jövőben, talán két év múlva találkozhatunk a jelenlegi csúcsventilátor, az A12x25 140 mm-es változatával. A késlekedés oka kettős: egyrészt az A12x önmagában is elég erős, a 14 cm-es adapterrel kiegészítve bőven hozza azt a teljesítményt, amire a jelenlegi bordák mellett szükség lehet. A másik, hogy a tervezési folyamat kicsit bonyolultabb annál, mint hogy 120%-ra állítjuk a méretezést a SolidWorksben, és számtalan apró problémát kell leküzdeni ahhoz, hogy a legtöbbet hozzák ki a Sterroxból. Közelebb van viszont a megjelenéshez az A sorozatból készülő vékonyabb család, az AMD X570 lapkakészlet hűtési igényeinek figyelembe vételével kifejezetten fontos 60 mm-es változat, ami már ez év végén elérhető lehet.


[+]

A Noctua kapcsán többször felmerült már, hogy mikor szoknak le a barna színről – a hír ezzel kapcsolatban az, hogy a harmadik negyedévben már jöhetnek az első fekete példányok, a felsőházba szánt modellekre (például az A12x25-re) azonban lehet, hogy jövő év elejéig kell várni. Azoknak is van jó hírünk, akik az osztrákok árazását kritizálták: az NH-U12S olcsó Redux verziója egyetlen ventilátorral, sallangok és kiegészítők nélkül várhatóan 40 euróért lesz megvásárolható, méghozzá a jövő év elején.


[+]

Jóval drágább lesz viszont a következő esztendő első negyedévében megjelenő új NH-D15 verzió. Ez az eddigi modellhez képest eggyel több (hét darab) hővezető csővel és 10 százalékkal mélyebb bordázattal rendelkezik, amivel nagyjából két fokot nyerhetünk. A normál, illetve a nagyobb méretű (Socket TR4) foglalatokhoz különböző alsó résszel készülő hűtő tervezésekor odafigyeltek a memóriakompatibilitásra, illetve megőrizték az előd aszimmetrikus kivitelét is, hogy a PCI Express slotok közül se takarjon ki egyet sem.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés