Hirdetés

Ütős Noctua és Coolink processzorhűtők

Hirdetés

Noctua NH-C14

Aki komolyabban szétnézett a nagyteljesítményű processzorhűtők világában, biztosan találkozott már a Noctua névvel. A tajvani Kolink hardvergyár és az osztrák Rascom nagykereskedés még 2005-ben alapította a vállalatot azzal a céllal, hogy csúcsminőségű hűtési megoldásokat fejlesszenek (az osztrákok) és gyártsanak (a tajvaniak). Annak idején az NH-U9F és az NH-U12P majd később az óriási NH-D14 is járt nálunk, most az NH-C14 került terítékre.

Igaz, hogy neve csak egyetlen betűben különbözik márkatársától, de a két hűtő homlokegyenest különböző szellőzési elgondolás szerint készült. Persze, alapfilozófiájuk ugyanaz: hatalmas fémtömeg, rengeteg hőcső, két gigantikus ventilátor. Szóval az NH-C14 az alaplap felé fújja a levegőt, így nem csak a processzor, hanem a környezete is kap a hűsítő légáramlatból. Sokan nem kedvelik ezt a felállást, mert így a processzor által felmelegített levegő tovább kevereg a házban, nem tud szépen, hátrafelé távozni, mint azoknál a megoldásoknál (ilyen az NH-D14), melyek az alaplap síkjával párhuzamosan (elölről hátulra) mozgatják a levegőt. Magunk is rengeteget elemeztük korábban a két megoldás közötti különbséget, ám lényeges teljesítménybeli eltérést nem találtunk.

Visszatérve az NH-C14-hez, elsősorban azt tudjuk róla mondani, hogy a Noctuára jellemzően minőségi – és hatalmas – darab. Lamelláit, hőcsöveit, talapzatát, felfogató rendszerét, de még dobozát is nagyon igényesen kidolgozták, sehol egy éles perem, oda nem illő elszíneződés vagy deformáció. Bordáját hat hőcső és köztük egy fém alátámasztó tartja, fölé és alá egy-egy 140 milliméteres ventilátort függeszthetünk. Érdemes megfigyelni az alábbi képet, hogy milyen masszív rezgéscsillapító alátétek kerülte azokra a pontokra, ahol a ventilátorok felfekszenek. Felül látszik a lamellákban két négyzetes kihagyás, azok szerepére később még visszatérünk. A borda tetejére és aljára is tehetünk egy-egy ventilátort. Ha kevés hely áll rendelkezésünkre, akkor csupán az alsót használva 105 milliméterre csökkenthető a hűtő magassága.

A Noctua 140 milliméteres, jellegzetes színű ventilátorai, melyekből kettőt is kapunk az NHC14-hez, a kategória legjobbjai közé tartoznak. Seregnyi okos fejlesztés segíti elő halk és hatékony munkájukat. Először is fém központi csapágyházat kaptak, ami pontosabban gyártható a szokásos műanyagnál, ezáltal sokkal kisebb ellenállással és jobban kiegyensúlyozva foroghat a ventilátor tengelye. Különösen kicsi motorerejű, csupán 0,1 amperes motort használtak, ami egyáltalán nem morog, és a csapágyazás is speciális, mágneses stabilizálású. Szintén lényeges zajcsökkentő fejlesztés a ventilátorlapátok kilépő élének megtörése. Ezzel azt érik el, hogy a szélzaj nem egy fix frekvencián jelentkezik magas intenzitással, hanem több frekvenciára oszlik meg alacsonyabb intenzitással, ez pedig összességében csendesebb üzemet eredményez. Érdekes, hogy a Noctua továbbra sem alkalmaz PWM szabályozást. Az idei Computexen hosszasan beszélgettünk az egyik fejlesztőjükkel, aki elárulta, hogy a PWM szabályzó bevezetésével azért nem siettek, mert az eddigi megoldások a PWM rendszer impulzuslöketei miatt finoman kattogtak. A következő generációs Noctua ventilátoroknál – sok más fejlesztés mellett – saját tervezésű PWM vezérlővel jelentkeznek majd.

Érdekes, hogy minden Noctua hűtő alja valamiféle rovátkált koronggal van felcsiszolva, így első látásra elég fényesnek tűnik, de megtapogatva érezni rajta a nagyon finom bordákat. Nem tudjuk, ennek mi az oka, de sejtjük, hogy nem véletlenségből vagy oda nem figyelésből ilyen a felület. Hiszen még arra is ügyeltek a Noctuánál, hogy a borda lamelláit ne csak ráhúzzák, hanem a jobb hővezetés érdekében rá is forrasszák a hőcsövekre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés