2019. április 25., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Hűtés rovat

Ütős Noctua és Coolink processzorhűtők

Gulliver nyomdokain haladva látogatást tettünk az óriások földjén, kipróbáltuk az NH-C14-et és a Corator DS-t.

Hirdetés

Coolink Corator DS

Annak idején a Noctua mellett még egy hűtős márka alakult a Kolink és a Rascom frigyéből. A Coolink termékei hazánkba a Noctuánál korábban bejutottak, egyesek biztosan emlékeznek még a Coolink U8-92 és U8-120 hűtőkre, melyeknek bordája azonos volt a Noctua NH-U9F-nél illetve az NH-U12S-nél használttal, de ventilátoraik különböztek.

A Coolink Corator DS nem hasonlít egyetlen Noctua hűtőre sem, bár lehet, hogy ugyanabban a laborban tervezik őket. Első látásra feltűnt rajta, hogy nem annyira prémium cucc, mint az NH-C14, inkább amolyan cooler masteres középkategóriát képvisel. Lamellái vékonyak, hőcsöveit és talapzatát nem dolgozták ki olyan igényességgel.

Ettől még van benne anyag bőséggel. Bordáját két részre bontották, mindkét oszlopot négy-négy egyenletesen elosztott hőcső tartja egyben, pontosabban négy U-alakú cső egy-egy szárán sorakoznak, meglehetősen sűrűn. A felső kettőbe belenyomták a Coolink márkajelzést, lamellaforrasztást ezúttal nem láttunk.

Közéjük került a fölöttébb látványos, rikító zöld rotoros Coolink SWiF2 ventilátor, mely közepes, 0,33 amperes motorja révén percenként 1700-as maximális fordulatszámra képes. Persze, ha úgy akarja a PWM szabályzás, akkor csupán 800-at pörög. Itt sem átlagos csapágyazást használtak: a folyadék felületi feszültségét kihasználó, sikló, hidrodinamikus megoldást vetettek be. Ezen pörög a tizenegy meglehetősen vékony, és íves kanári zöld lapát.

Alul sem világbajnok, hanem csak olyan szolidan megfelelő kidolgozást láttunk. A réztalpat nem nikkelezték, felületét is jobban ki lehetett volna fényesíteni. Mint az a képen is látszik, ennél a modellnél már közvetlen processzor-hőcső érintkezést alkalmaztak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.