Hirdetés

Ütős Noctua és Coolink processzorhűtők

Hirdetés

Noctua NH-C14 felszerelés

A mellékelt kiegészítőkről is ordított az igényesség. A különösen részletes szerelési útmutatókat kis borítóba tették, melyben egyik oldalon az inteles, másikon az AMD-s papír kapott helyet. A masszív háttámla mellett adtak még egy merevítőt, amivel a borda aljához rögzíthetjük a felső részt, ezzel csillapítva az esetleges rezgést. Mivel nincs PWM szabályozás, ezért kapunk két adag lassító ellenállást, ezekkel a ventilátorok percenkénti 1300-as fordulatszáma 900-ra vagy 750-re csökkenthető. Elsőre nem sikerült rájönni, mire valók az egyik zacskóban talált, gumival bélelt fémdarabkák, de a használati útmutató erre is adott magyarázatot. Ha a második ventilátort nem a hűtőn, hanem valahol máshol a gépünkben, egy 140 milliméteres helyen szeretnénk használni, akkor ezekkel a toldókkal kell az egyébként 120-as rögzítőjüket 140-esre szélesíteni. Az i-re a pontot nem is a csúcsminőségű hővezető paszta, hanem a rettentő igényes, fémből készült, öntapadós Noctua matrica tette fel. Persze mindennek ára van, a két ventilátorral egy kilogrammot nyomó NH-C14-é konkrétan úgy 21 000 forint.

Rögzítés terén a Noctua inkább a sokat csavarozós, de biztos, semmint a trükkösen beakasztható, nehezen hozzáférős megoldást választotta. Így LGA775 foglalatos alaplapunkra először a hátlapi panel és négy csavar segítségével rögzítenünk kellett egy két részből álló segédkeretet. A művelet könnyen és gyorsan zajlott, olyan házban is megoldhatónak tűnt a szerelés, aminek a processzorfoglalat magasságában nyílást vágtak az alaplapi tálcájára.

Ezután ráállítottuk a méretes bordát az alaplapra, és néztünk nagyot. Hogy a fenébe fogjuk a két nagy, rugós csavart meghúzni? És itt jön képbe az a két nyílás, amit korábban a bordán láttunk. A mellékelt, hosszú csavarhúzval a ventilátorok lapátjai között benyúlva, ezeken a lyukakon keresztül szépen elértük a csavarokat. A fokozatosan teljesen összenyomódó rugónak köszönhetően nem tudjuk túlfeszíteni a hűtőt, ami bombabiztosan állt az alaplapon.

Nem is állt, terpeszkedett! Úgy nézett ki mintha egy repülő csészealj szállt volna le rá. Elég szoros volt a landolás, a processzorhoz közel első memóriahelyekbe már nem fért nagy hűtős modul, ha az alsó ventilátort is használni akartuk. Egyébként a két lapátkerék egy Y elosztóval a processzorhűtőnek fenntartott, egyetlen tűsorra köthető.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Noctua NH-C14
Felszerelhető AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1 (kiegészítő hátlappal)
LGA775/LGA1155/LGA1156/LGA1337
Borda mérete 105 x 140 x 166 mm
Borda anyaga alumínium lamellák, nikkelezett réztalp hét hőcsővel
Borda tömege 700 gramm
Ventilátorok mérete 2 db 140 x 140 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 750, 900, 1200 rpm szabályozó ellenállásokkal
Hőtő tö,ege 850/1000 gramm egy/két ventilátorral
Gyártó honlapja www.noctua.at
Termék honlapja NH- C14
Forgalmazó Kelly-Tech kft.
Bruttó fogyasztói ára

kb. 21 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés