Scythe hűtők - Dávid és Góliát

Hirdetés

Scythe Susanoo

Van pár olyan processzorhűtő, amit ilyen-olyan oknál fogva - tesztekből, ismerősök beszámolói alapján stb. - ismernek a témában érdekeltek. Ki ne hallott volna a Scythe Ninjáiról, Mugenjeiről, a Cooler Master Hyper TX-ekről, Arctic Freezerekről vagy a Noctua batárjairól? Vannak viszont olyan hűtők is, melyeket ugyan neves gyártók készítenek, de valamiért nem ragadnak meg annyira a köztudatban. Ma két ilyen Scythe modellt mutatunk be, korábban mi sem nagyon hallottunk róluk. Talán azért, mert eléggé elrugaszkodtak az átlagos extra hűtéses – milyen vicces szókapcsolat – igényektől. Elég csak ránézni a Susanoora, hogy egyértelmű legyen, itt valami nagyon elborult dologról van szó. Nem, azok ott az alábbi képen nem öt-hat centiméteres, kis ventilátorok egymás mellett négyen(!), hanem fejenként tíz centiméteresek. Igen, erre a közel másfél kilogrammos bordára akár egy 20 centiméteres ventilátort is fel lehetne szerelni!

Jobban megnézve, itt bizony három hűtőbordával van dolgunk, és az a vicces, hogy a behemót anyagából és ventilátormennyiségéből tényleg ki lehetne állítani három egészen korrekt processzorhűtőt. Először is van egy elég masszív talprész, amin egy méretes, alumíniumból kivágott fémtömb csücsül, melynek önmagában akkora, mint az Intel vagy AMD gyári, OEM bordái. Innen indul kétszer hat hőcső, az egyik az óriási fő lamellasorhoz, a másik egy kisebbhez.


Mindezek tetejére kerül a kétszer két ventilátor, melyek érdekes módon nem 92 hanem 100 milliméteresek. Csúszócsapágyasak, szóval nem fognak a végtelenségig kitartani. Motorerejük nem túl nagy, 0,21 amper, túl komoly morgásra így nem lehet számítani tőlük, legalábbis kezdetben. Mindenesetre négyen vannak, szóval ez a hűtő alacsony fordulatszámon sem lesz valami csendes. Szabályozásukhoz egy hátlapi panelre vagy 3,5 hüvelykes meghajtóhelyre szerelhető tekerőgomb használható. Erre ráköthető mind a négy ventilátor, melyek fordulatszáma percenként 500 és 2000 között állítható. Az áramot négytűs tápcsatlakozóról kapja, ezen felül az alaplapra köthetjük a fordulatszám kijelzéséhez.

Ahogyan a Scythe-tól már megszokhattuk, a Susanoo talapzata fémlemezen (nikkelezett réz) keresztül, nem pedig közvetlenül hőcsövekkel érintkezik a processzorral. A kontaktfelületet elsőrangúan polírozták. Az alábbi képen látható, hogy a processzorral elsősorban a nagyobb borda hőcsövei találkoznak, a kisebb bordarész ezeken keresztül kapja a meleget, ami már nem olyan hatékony átvitelt biztosít. Még gyengébb az átvitel a közvetlenül a talapzat fölött csücsülő fémtömbre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés