Computex 2011 blog: Noctua, ahol igazán értenek a hűtéshez

A Noctua standja volt az első olyan hely, ahol tényleges, minden részletre kiterjedő szakértelemmel találkoztam. A többi helyen rendszerint jól el tudták mondani azt a pár mondatot a termékről, amit a szóróanyagban amúgy is meg lehet találni, de az olyan kérdésekre, hogy „mi van benne?”, „miért így van megcsinálva?” már jött a mosolyogva vállvonogatás. A Noctua Focused Flow ventilátoráról viszont minden apró részletet elmagyarázott az emberük. Soha nem láttám még ennyi fejlesztést egyetlen lapátkeréken! Új, SSO2 csapágyazást kapott, a korábbihoz képest közelebb került a lebegést biztosító mágnes a tengelyhez, ami még erősebb stabilizálást, halkabb futást eredményez. Ebben segítségére van, hogy a csapágyház anyaga sárgarézből készült, mert ebből az anyagból sokkal precízebben kivitelezhető a szokásos műanyagnál. Több olyan megoldást is alkalmaztak, ami a szélzaj csökkentésére irányul. A lapátok kilépő élét úgy alakították ki, hogy a lehető legkisebb turbulencia alakuljon ki rajta, ezt elősegítik a keret belső oldalába mélyesztett apró lyukak, illetve szívó oldalon a lépcsőzetes perem.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Nagyon érdekes a fújó oldal, ahol a szokásosnál lényegesen több támasztó tartja a középső részt, ráadásul ezek különböző, 31-37 fok közötti szöget zárnak be. A kialakítás célja kettős: egyrészt ezekkel a felületekkel növelik a légnyomást, másrészt a különböző szögek miatt különböző frekvenciás hangolt kelt a kiáramló levegő. Utóbbinak köszönhető, hogy a ventilátor nem egy jellemző frekvencián kelt nagy hangot, hanem több különbözőre oszlik szét, ami kevésbé zavaró. Még a PWM vezérlés megvalósítására is nagy gondot fektettek, ugyanis amikor az impulzus hirtelen felfut, apró rántást kap a motor, ami finom percegést eredményez. A Noctua saját vezérlőt fejlesztett, aminek kevésbé meredek a felfutása. Végül, de nem utolsósorban egyedi rezgéselnyelő burkolatot kaptak a ventilátor sarkai. A rengeteg fejlesztés szerencsére csak kis mértékben tükröződik majd a ventilátor árán, ami még idén a boltokba kerül.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Nem ennyire biztos a kiállított számos prototípus sorsa. A legdurvább egy hét hőcsövön álló, magasra húzott óriás volt, ami két, alaplapra merőlegesen fújó 120 milliméteres ventilátorával a memóriát és a processzor áramszolgáltatóit is hűti. Szintén brutális volt a három tömb között két ventilátorral dolgozó darab. Még mielőtt kérdezhettem volna, jött a magyarázat, hogy igen, az egymásra merőleges és sűrű lamellák jelentősen megfogják a légáramlatot, de az új ventilátor nagyobb légnyomást fejt ki, és azzal hatékony lehet.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Rövidesen a boltokba érkezhet a nagyszerű Noctua NH-D14 hűtő utódja. Amellett, hogy megkapta az új ventilátort, szélső bordáinak alját magasabbra (70 milliméterre) húzták, hogy a durvább memóriahűtések is elférjenek alatta. A nagyobb légszállításnak köszönhetően emelték a hőleadó lamellák számát, így az eddiginél is durvább teljesítményre lehet számítani.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Azok számára lehet érdekes a következő modell, akik lapos HTPC-ben gondolkodnak, ugyanis hőcsöveken kapaszkodó bordája alá 92 milliméteres ventilátort lehet illeszteni, ezzel csupán 66 milliméter magas lesz a szerelvény. Ha nagyobb teljesítményre van szükség, felülre kerülhet egy 120 mm-es. Végül egy egyszerűbb prototípust is láttam, amiben az volt érdekes, hogy a ventilátor alatt a korábbi, könnyen leváló vagy szétnyomódó rezgéscsökkentőt komolyabbra cserélték.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés