Hirdetés

Termetes Titan processzorhűtők

Hirdetés

Titan Hati

Több mint négy éve járt náluk utoljára Titan processzorhűtő. A hajdanán elitbe tartozó márka bizony az évek során a háttérbe szorult, új nevek vették át a helyét a csúcskategóriában. Mai két tesztalanyunk, a Hati és Fenrir EVO fantázianévvel illetett modellek vajon visszahozzák a márka régi dicsőségét? Méretüket tekintve erre megvan az esély. A kisebb Hati sem egy apróság, igaz, láttunk már nála lényegesen nagyobb hűtőóriásokat is. Bordáját 120 milliméteres ventilátorokhoz igazították, lamellái meglehetősen sűrűn helyezkednek el, három U-alakú hőcső tartja őket egyben. Igényesen alakították ki a bordát, a csövek tetejét csavarok zárják le, a felső lamellába pedig egy tetszetős emblémát nyomtak.

Alul a leglényegesebb részlet, hogy az aktuális trendnek megfelelően egyből a processzorral érintkeznek a hőcsövek. Ennek a kialakításnak az az előnye, hogy csökkenti a fém-fém átmenetek számát a processzor és a tényleges hőleadók – a lamellák – között. Minden egyes ilyen átmenet rontja a hűtő hatékonyságát, tehát a kevesebb jobb. A felület kidolgozását átlagosnak neveznénk, bár ennél komolyabb polírozásra talán nincs is szükség. Több tesztet lehet olvasni az interneten arról, hogy a túlságos polírozás nem használ, sőt még árt is.

A Titannál egyedi ventilátort vetettek be, melynek a szokásos hét helyett kilenc, erősen meghajlított lapátja van. Elsősorban a hátulnézeti képen létszik, hogy szinte teljesen elfedik az átmeneti nyílást, így nagyobb légnyomást tudnak létrehozni a hagyományos megoldásoknál. A felhasznált motor 0,32 amperes ereje közepesnek mondható, kissé meg is lepődtünk, hogy percenként 2200-as fordulatig fel tud pörögni. Csapágyát Z-AXIS rendszerűnek nevezi a Titan, nem sikerült kideríteni, hogy ez a csúszó, golyós, mágneses és hidrodinamikus megoldások közül melyiket takarja.

A borda közel fél kilogramm, ventilátorral – vagy akár ventilátorokkal – minden bizonnyal meg is haladja. Ehhez pedig már illik valami komoly, az alaplap fonákjára is rátámaszkodó rögzítőrendszer. A Titan Hati felszerelhető a ma elérhető lényeges processzorfoglalatokra, Intel oldalon az LGA775-től az LGA1366-ig, AMD oldalon az AM2-től az FM1-ig. Mellékeltek a hűtőhöz egy kis adag pasztát, ami 3-4 felszereléshez biztosan elég lesz. Kapunk még egy négytűs PWM-ről klasszikus háromtűsre átalakító vezetéket és részletes szerelési útmutatót.

A felszerelési művelet a csavarozós, de bolondbiztos fajta. Az AMD platformjainál vagy az általunk is használt LGA775-ös tesztrendszernél az univerzális hátlapba először négy távtartót kell csavarral rögzíteni. Ez könnyen végrehajtható kivágott alaplapi tálcás házakban is, nem kellett túlzottan egyensúlyozni az alkotóelemekkel. Ezután jöhet a hűtőborda, amit célszerű úgy beállítani, hogy a ház hátulja felé nézzen. Itt bajba kerültünk, mert Asus P5E3 DeLuxe alaplapunk memóriamodulok felőli hőcsöves bordájába beleakadt a Titan rögzítőpántja. Szerencsére nem sok alaplapon van ilyen borda, és egy kis lamellarendezéssel nekünk is sikerült célba érnünk.

Végül négy vaskos, kézzel rögzíthető csavarral stabilizáltuk a hűtőt. Ez a művelet házban szerelve ugyancsak megoldható, bár akkor érdemesebb csavarhúzóval behúzni a csavarokat, kézzel nem biztos, hogy elérjük őket. Nagyon elmés megoldással rögzítették a ventilátort: négy kellően vastag és puha gumipöcök tartja a helyén, amiket a borda sarkaira lehet illeszteni. Sokéves hűtős tapasztalatunk azt mutatja, hogy az ilyesfajta rögzítés általában a legcsendesebb. Jó pont, hogy még egy adag ilyen „pöcök” jár a Hatihoz, így akár egy második ventilátort is tehetünk rá.

Felszerelve az alaplapra szépen stabilan tartott a Titan Hati. Nem lógott ki az alaplap vonalából, szóval a legtöbb házba gond nélkül belefér majd. Akkor lehet problémánk, ha az alaplap vonala fölött keresztmerevítős – régi stílusú – házunk van, ott ugyanis a 160 milliméteres borda felső lamellái beleakadhatnak a merevítőbe. Nem először jártunk emiatt pórul Casetek CK-1020 házunkkal, így most egy fűrész segítségével búcsút intettünk a merevítőnek...

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Titan Hati - TTC-NC15TZ/KU(RB)
Felszerelhető AM2/AM2+/AM3/AM3+/LGA775/LGA1155/LGA1156/LGA1366
Méret 130 x 160 x 80 mm
Borda anyaga alumínium három hőcsővel
Borda tömege 454 g
Ventilátor mérete 120 x 120 x 25 mm
Ventilátor csapágyazása Z-AXIS
Ventilátor fordulatszáma 800-2200 rpm PWM szabályozással
Gyártó honlapja www.titan-cd.com
Termék honlapja Titan Hati
Forgalmazó Gold Comp Kft.
Fogyasztói ára kb. 8500 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Titan

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés