Scythe Mugen 2 és 3 processzorhűtők

Hirdetés

Scythe Mugen 2 és Mugen 3

A Ninja mellett talán a Mugen a Scythe legismertebb és legkedveltebb processzorhűtője. Az első Mugen még nem volt annyira közismert, de a Mugen 2 nagyon sikeres lett. Korábban mi is teszteltük, de most újra elővesszük. Azért, mert itt az utódja, a Mugen 3.

A harmadik verziónál finom, de avatott szem számára jól látható módosításokat eszközöltek. Az előző modell látszólag öt részre bontott bordarendszere helyett négy szélesebb részletet alakítottak ki. Az eddigiekkel ellentétben minden „szeletben” kettő helyett három hőcső fut.

Ebből következik, hogy az U-alakú hőcsövek száma ötről hatra növekedett. Végeiket most is nagyon korrekten eldolgozták, és az igényes kivitel – ha nem is teljesen Noctua szintű – jellemzi az egész terméket. Alábbi képünkön látható, hogy az elkülönültnek tűnő négy szelvény azért több lamellán keresztül kapcsolatot tart egymással, ráadásul erősebben, mint az előző verziónál. Ezúttal a hőcsöveket összetartó talapzatra kisebb borda került. Érdekes, hogy a Mugen a szokással ellentétben nem növekedett, hanem picivel kisebb lett. Az esetleges magas memóriahűtők és alaplapi elemek miatt magasabban van a legalsó lamellája, ráadásul fémlemezei valamivel keskenyebbek. Míg a Mugen 2 egy ventilátorral 875 grammot nyom, addig utódjánál „csak” 825 grammot mutat a mérleg.

Akárcsak formában, talapzatban is követte elődjét – meg úgy általában a Scythe hagyományokat – a Mugen 3. A processzorral még mindig egy fémlemezen keresztül és nem direktben érintkeznek a hőcsövek. Ennek a nikkelezett rézlapnak gondosan kidolgozták a felületét, akár tükörként is használható.

Első látásra azonosnak tűnhet a Mugen 2 és Mugen 3 ventilátora. Mindkettőnél a Scythe egyszerűbb, Slip Stream sorozatából választottak 120 milliméteres példányt. Szívesebbem láttunk volna S-FLEX vagy annak utódjának mondható Kama Flow ventilátort, azoknak ugyanis sokkal komolyabb csapágyazása van, míg a Slip Streamek csak sima csúszót kaptak, ami kezdetben ugyan halk, de idővel kopásra – és így zajosodása – hajlamos. A Slip Streamek érdekessége, hogy motorjuk a kategóriában megszokottnál kisebb, így lapátjaik hosszabbak és nagyobb légszállítást biztosíthatnak.

A két ventilátor paramétereit nézve már feltűnik a lényeges különbség. Míg a Mugen 2-re szereltnek kicsi, 0,18 amperes motorereje és percenként 1300-as maximális fordulata van, addig a Mugan 3-é erősebb, 0,38 amperes és percenként egészen 1600-ig pörög. Vajon így akarják kompenzálni az új modellnél kisebb fémtömeget? Mindkét lapátkerék PWM szabályozást kapott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés