LG C8: ez ma a tévés iparág egyik csúcsa

Sikerült kipróbálnunk az új, Alpha9 képfeldolgozó processzorral ellátott LG C8 OLED tévét.

Hirdetés

Képminőség

Alpha9

A bevezetőben említettük, hogy a C8 sorozat megkapta az LG saját képfeldolgozó processzorát, az Alpha9-et. Ez amellett, hogy különféle képjavító, képmódosító eljárásokat tartalmaz, biztosítja a 120 képkocka/másodperces, HFR (High Frame Rate) 4K HDR tartalmak kezelését. Ugyan egyelőre még nagyon kevés az olyan film, videó, amely a 60 képkocka/másodpercet meghaladná, de a vállalat háza táján úgy vélik, hamarosan egyre több lesz az ilyen jellegű tartalom, és arra számítanak, hogy főként a sport és akció típusú anyagok megjelenítése esetén jelenthet ez a funkció előrelépést. Tehát ugyanaz történik, mint a 3D vagy a 4K esetében: már megvan az eszköz, de még nem lehet 100 százalékosan kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.


[+]

A vállalat munkatársai elmondták, hogy az Alpha9 a korábbinál hatékonyabb, négylépcsős zajcsökkentő eljárással rendelkezik. Ez nyilván a rossz minőségű, alacsony bitrátájú SD vagy akár HD anyagoknál lehet fontos (például a tévéadásoknál), hiszen ez a megoldás a korábbinál hatékonyabban tünteti el a pixelesedést vagy a sávosodást. Felhívták a figyelmet a szintén újnak számító élességjavító és mélységnövelő funkcióra, amely különféle információk alapján külön dolgozza fel az objektumokat (egészen pontosan az előtérben lévő tárgyakat megkülönbözteti a "háttértől"), kiemeli az éleket, aminek hatására a látott kép mélysége nő. Az Alpha9 a hagyományos tévéknél 7,3-szor részletesebb,nagyobb színtáblát használ, ami elméletben azt jelenti, hogy a sokkal több színadatpontra támaszkodva képes torzításmentes, élethűbb tónusok megjelenítésére.

Így javítja a zajosodást az LG Alpha9 a gyártó szerint
Így javít a zajosodáson az LG Alpha9 a gyártó szerint [+]

OLED, OLED, OLED

Az alkalmazott OLED képalkotási technológiának köszönhetően a tévé képes a tökéletes, 0 cd/m² fénysűrűségű fekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére. Ezt műszereink is alátámasztották, hiszen a mérések igazolták az állításokat. Azáltal, hogy minden képpont fénye és színe egyedileg vezérelhető, az összes többi árnyalat is valahogy sokkal ragyogóbbnak, élettel telibbnek tűnik, mint amit a legtöbb LED LCD tévénél tapasztalhatunk, és nyoma sincs semmilyen fátyolosságnak.


[+]

Épkézláb beállítások mellett a tónusok természetesek, valósághűnek tűnnek, de persze ha valakinek az jobban tetszik, lehet úgy is variálni az egyes paramétereket (például a Dinamikus Szín opciót aktiválva), hogy extrém módon harsány, műanyagszerű, mesterkélt legyen a képvilág. A kontrasztosság növelhető a Dinamikus kontraszt bekapcsolásával, de ennek az égegyadta világon semmi értelme nincs, hiszen ennek hatására a finomabb átmenetek egyszerűen eltűnnek.

A betekintési szög gyakorlatilag hibátlan, hiszen kiszorított pozícióból nézve sem kezdtek el fakulni, halványodni a színek, viszont a zavaró tükröződés ilyenkor sokkal erőteljesebben jelentkezik. Olykor tapasztaltunk a mozgásmegjelenítés során enyhe akadozást, de ezen a valódiak közé virtuális és fekete képkockákat becsempésző TruMotion nevű interpolációs eljárás látványosan segített. A finom szaggatást ugyanis tényleg tükörsimává varázsolta, viszont arra figyelni kell, hogy túlságosan agresszívre állítva használata azt eredményezheti, hogy a képvilág szappanoperaszerűvé válik. Háttérvilágítás ugyan nincs, de homogén képtartalom esetén a fényerősség nem egyenletes. Mint ahogy az műszeres méréseinkből kiderült, az eltérés elérheti a 7 százalékot is az egyes képrészletek között, ugyanakkor ez a mindennapi használat, filmezés, tévézés során nem tűnik fel egyáltalán.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

Az Alpha9 része a felskálázó, Szuperfelbontás névre hallgató technológia. Ez valamelyest tényleg segít az alacsonyabb részletességű anyagokon, de radikális javításra nem képes. A Zajcsökkentő funkció viszont kifejezetten jól teljesített. Az egyik XviD videónk meglehetősen problémás, de a funkció bekapcsolása után az anomáliák jó része egyszerűen eltűnt. Persze azért csodák nincsenek, Alpha9 ide vagy oda, a "gyárilag" is jó, nagy bitrátájú 4K tartalmakat csak megközelíteni tudják az ilyen-olyan trükkökkel feljavított anyagok.

A C8 természetesen képes a nagy dinamikatartományú videók, filmek megjelenítésére (HDR10, Dolby Vision, HLG, Advanced HDR by Technicolor formátumok), és 1000 cd/m² maximális fénysűrűsége elég ahhoz, hogy a HDR látványos legyen. Nem hiányzik belőle az a konverziós eljárás sem, amely az SDR anyagokból képes HDR hatásút varázsolni, de az az igazság, hogy ez még nem működik tökéletesen, a végeredmény nem mindig az igazi. Az input lag 21,8 ms, ami a tévés világban messze van a világcsúcstól, de ettől még egész jó értéknek számít, így a készülék játékra is alkalmas. Beégést vagy szellemképesedést nem tapasztaltunk, de tény, hogy túl sok időt nem töltöttünk el a tévé társaságában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés