LG C8: ez ma a tévés iparág egyik csúcsa

Sikerült kipróbálnunk az új, Alpha9 képfeldolgozó processzorral ellátott LG C8 OLED tévét.

Új webOS, netes tartalmak, hangrendszer

A televízióba az LG saját fejlesztésű webOS okostévé platformjának legfrissebb, 4.0-ás változata került. Ez a tavalyi verziótól csak apróságokban tér el, tehát maradt ugyanolyan a felépítés, a rendszer továbbra is személyre szabható bizonyos keretek között, támogatja a multitaskingot, szellős és átlátható. Nem tudjuk egyelőre, hogy az alsóbb kategóriás készülékeken hogy hasít, de a C8 esetében kellően gyors volt, akadozást, fagyást, váratlan újraindulást sem tapasztaltunk, tehát a stabilitással nem volt gond.

LG webOS 4.0 LG webOS 4.0
LG webOS 4.0 [+]

Újdonságot jelent, hogy a webOS 4.0 már támogatja a kép-a-képben funkciót akkor is, ha a mobil képét tükrözzük a kijelzőn. Emellett ráküldhető hang kompatibilis eszközről Bluetooth kapcsolat révén, a tévét szimpla BT audioeszközként használva. Emellett természetesen a készülék képes a hangot is továbbítani Bluetooth kompatibilis fejhallgatóra, soundbarra vagy hangsugárzóra. A rendszer elméletileg már lehetővé teszi a mesterséges intelligencia használatát is, azaz működik a hanggal történő vezérlés, lehet beszélgetni a tévével, és más okos eszközzel, például a lámpával vagy a biztonsági kamerákkal is képes közvetlenül kapcsolatot teremteni, azonban ez a szolgáltatás hazánkban egyelőre még nem érhető el.


[+]

A vezérlés továbbra is a mozgásérzékelős Magic Remote távirányítóra épül, aminek a használatába igen hamar bele lehet jönni. Amennyiben valakinek jobban tetszik, ezt kiválthatja iOS- vagy Android-alapú mobil eszközzel is egy ingyenesen letölthető alkalmazás révén. Emellett a készülék képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőperifériákkal, klaviatúrával, billentyűzettel.

Netes tartalmak

A webOS-en keresztül rengeteg netes alkalmazás futtatható, amelyek között kiemelt szerepet kaptak a különféle tartalomszolgáltató appok. Nem hiányzik tehát a Netflix, a YouTube, az HBO Go vagy épp a Spotify, hogy csak néhány, népszerűnek számító példát említsünk. Ezek között akadnak olyanok, amelyek 4K HDR tartalmak streamelését is lehetővé teszik. Természetesen a böngésző sem hiányzik, így szörfözgetni is lehet a készüléken, de ezt már talán nem is kell külön kihangsúlyozni. Azt viszont igen, hogy a hangalapú keresés nagyon jól működik: elég csak beledörmögni a kívánt kulcsszót vagy szókapcsolatot (akár magyarul is) a távirányítón elhelyezett mikrofonba, a rendszer máris dobálja fel a találatokat, ráadásul igen nagy hatékonysággal találja el, hogy mit is mondtunk neki.


[+]

Hangrendszer

A C8-ba dupla mélysugárzóval kiegészített, 2.2 csatornás integrált hangrendszer került, hasonlóan a gyártó több felső kategóriás modelljéhez. Korábban esett szó a különleges talpkialakításról, amely a nézők felé sugározza a hangokat, de ez csodákra nem képes. A készülék valamelyest jobban szól, mint a legtöbb átlagos tévé, ám még egy hangprojektorral sem veheti fel a versenyt, nem hogy egy több komponensből álló sztereó vagy házimozi szettel. Viszont az is tény, hogy hanghibákat sem tapasztaltunk, de ez ezen a szinten tényleg a minimális elvárás.


[+]

Ha valaki nem elégedett az előzetesen programozott hangmódokkal, akkor a hangszínszabályzó segítségével módosíthat a magas-, közép- és mély hangok arányán. A tévé megkapta az LG exkluzív One Touch Sound technológiáját, amely képes arra, hogy a helyiség egy kívánt pontjába koncentrálja a lehető legjobb minőségű hangzást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés