Hirdetés

LG C8: ez ma a tévés iparág egyik csúcsa

Sikerült kipróbálnunk az új, Alpha9 képfeldolgozó processzorral ellátott LG C8 OLED tévét.

LG C8

Az LG év elején, a Las Vegas-i CES-en a hagyományoknak megfelelően bemutatott egy rakat új televíziót, köztük négy új OLED szériát. A B8 mellett így kiállították a hangprojektorral ellátott E8-at, a W8 tapétatévét és a tradicionális vonalat képviselő C8-at is. Ez utóbbi három széria megkapta a vállalat idei nagy újítását, az Alpha9 képfeldolgozó processzort, amely számos képmódosító, képjavító eljárást tartalmaz.

LG C8
LG C8 [+]

Az LG magyarországi képviseletétől lehetőséget kaptunk arra, hogy ellátogassunk hozzájuk, és egy rövid teszt során kipróbáljuk a C8-at, amely a közép-felső kategóriát képviseli a konszern idei OLED kínálatában. Nyilván arra voltunk elsősorban kíváncsiak, hogy hogyan teljesít az Alpha9 és az OLED panel párosa, illetve ha már ott voltunk, meghallgattuk a hangrendszert, megnéztük a webOS 4.0-t működés közben, és futottunk egy kört az integrált médialejátszó alkalmazással is.

Dizájn

Azért az LG-nek vannak vad külsejű OLED televíziói, elég csak a Wallpaper sorozatra, a teljesen átlátszó talpú vagy a viszonylag nagy hangprojektorokon nyugvó modellekre gondolni. A C8 hozzájuk képest visszafogottabb, tradicionálisabb külsővel bír, de ez egyáltalán nem baj. A talp a megszokottnál szélesebb, tömzsibb, aminek többek között az az oka, hogy vágtak bele egy "kanyart", ami a tévé aljából előtörő hangokat a nézők felé irányítja.


[+]

A ki- és bemeneteket a hátlapon helyezték el, és a kínálatból jól látszik, hogy az LG mit gondol a trendekről. Nincs rajta se SCART, se D-Sub, se komponens, se kompozit. Akad viszont négy darab HDMI 2.0, két USB 2.0, valamint egy-egy USB 3.0, Ethernet, optikai digitális audió, illetve 3,5 mm-es analóg audió csatlakozó, és a fizetős digitális műsorok dekódolásához szükséges CI+ slot sem hiányzik.


[+]

Főbb paraméterek
OLED65C8PLA
Panel 4K HDR WRGB OLED panel
Háttérvilágítás -
Képernyőméret 65 hüvelyk (165 cm)
Maximális felbontás Ultra High Definition (3840x2160)
Input lag 21,8 ms
Maximális fényerő 1000 cd/m²
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Eco, Élénk, Eredeti, HDR hatás, IFS szakértői sötét szoba, ISF szakértői világos szoba, Játék, Sport, Színház, Technicolor
Hangbeállítások Eredeti, Játék, Sport, Színház, Tiszta hang, Zene
Hangrendszer 2.2 csatornás, 40 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/DVB-C/DVB-S2
Interfész 4 db HDMI 2.0, 2 db USB 2.0, USB 3.0, optikai digitális audió, 3,5 mm analóg audió, Ethernet, CI+ slot
Extrák Alpha9 képfeldolgozó processzor, rögzítés külső USB adattárolóra, EPG, médialejátszó, internetes tartalmak elérése, webOS 4.0 okostévérendszer, böngésző, mozgásérzékeny távirányító támogatása, hangalapú keresés, kislexikon, Miracast és Intel Widi támogatás, médialejátszó, HDR, HDR konverzió
Teljesítményfelvétel Átlagosan: 150 watt, készenléti üzemmódban: 0,2 watt
Méret Talppal: 144,9 x 88,1 x 23 cm
Talp nélkül: 144,9 x 83,1 x 4,7 cm
Tömeg Talppal: 24,5 kg ,
Talp nélkül: 21 kg
Gyártó honlapja www.lg.hu
Termék honlapja LG OLED65C8PLA
Fogyasztói ár 986 000 forint

Képminőség

Alpha9

A bevezetőben említettük, hogy a C8 sorozat megkapta az LG saját képfeldolgozó processzorát, az Alpha9-et. Ez amellett, hogy különféle képjavító, képmódosító eljárásokat tartalmaz, biztosítja a 120 képkocka/másodperces, HFR (High Frame Rate) 4K HDR tartalmak kezelését. Ugyan egyelőre még nagyon kevés az olyan film, videó, amely a 60 képkocka/másodpercet meghaladná, de a vállalat háza táján úgy vélik, hamarosan egyre több lesz az ilyen jellegű tartalom, és arra számítanak, hogy főként a sport és akció típusú anyagok megjelenítése esetén jelenthet ez a funkció előrelépést. Tehát ugyanaz történik, mint a 3D vagy a 4K esetében: már megvan az eszköz, de még nem lehet 100 százalékosan kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.


[+]

A vállalat munkatársai elmondták, hogy az Alpha9 a korábbinál hatékonyabb, négylépcsős zajcsökkentő eljárással rendelkezik. Ez nyilván a rossz minőségű, alacsony bitrátájú SD vagy akár HD anyagoknál lehet fontos (például a tévéadásoknál), hiszen ez a megoldás a korábbinál hatékonyabban tünteti el a pixelesedést vagy a sávosodást. Felhívták a figyelmet a szintén újnak számító élességjavító és mélységnövelő funkcióra, amely különféle információk alapján külön dolgozza fel az objektumokat (egészen pontosan az előtérben lévő tárgyakat megkülönbözteti a "háttértől"), kiemeli az éleket, aminek hatására a látott kép mélysége nő. Az Alpha9 a hagyományos tévéknél 7,3-szor részletesebb,nagyobb színtáblát használ, ami elméletben azt jelenti, hogy a sokkal több színadatpontra támaszkodva képes torzításmentes, élethűbb tónusok megjelenítésére.

Így javítja a zajosodást az LG Alpha9 a gyártó szerint
Így javít a zajosodáson az LG Alpha9 a gyártó szerint [+]

OLED, OLED, OLED

Az alkalmazott OLED képalkotási technológiának köszönhetően a tévé képes a tökéletes, 0 cd/m² fénysűrűségű fekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtésére. Ezt műszereink is alátámasztották, hiszen a mérések igazolták az állításokat. Azáltal, hogy minden képpont fénye és színe egyedileg vezérelhető, az összes többi árnyalat is valahogy sokkal ragyogóbbnak, élettel telibbnek tűnik, mint amit a legtöbb LED LCD tévénél tapasztalhatunk, és nyoma sincs semmilyen fátyolosságnak.


[+]

Épkézláb beállítások mellett a tónusok természetesek, valósághűnek tűnnek, de persze ha valakinek az jobban tetszik, lehet úgy is variálni az egyes paramétereket (például a Dinamikus Szín opciót aktiválva), hogy extrém módon harsány, műanyagszerű, mesterkélt legyen a képvilág. A kontrasztosság növelhető a Dinamikus kontraszt bekapcsolásával, de ennek az égegyadta világon semmi értelme nincs, hiszen ennek hatására a finomabb átmenetek egyszerűen eltűnnek.

Hirdetés

A betekintési szög gyakorlatilag hibátlan, hiszen kiszorított pozícióból nézve sem kezdtek el fakulni, halványodni a színek, viszont a zavaró tükröződés ilyenkor sokkal erőteljesebben jelentkezik. Olykor tapasztaltunk a mozgásmegjelenítés során enyhe akadozást, de ezen a valódiak közé virtuális és fekete képkockákat becsempésző TruMotion nevű interpolációs eljárás látványosan segített. A finom szaggatást ugyanis tényleg tükörsimává varázsolta, viszont arra figyelni kell, hogy túlságosan agresszívre állítva használata azt eredményezheti, hogy a képvilág szappanoperaszerűvé válik. Háttérvilágítás ugyan nincs, de homogén képtartalom esetén a fényerősség nem egyenletes. Mint ahogy az műszeres méréseinkből kiderült, az eltérés elérheti a 7 százalékot is az egyes képrészletek között, ugyanakkor ez a mindennapi használat, filmezés, tévézés során nem tűnik fel egyáltalán.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

Az Alpha9 része a felskálázó, Szuperfelbontás névre hallgató technológia. Ez valamelyest tényleg segít az alacsonyabb részletességű anyagokon, de radikális javításra nem képes. A Zajcsökkentő funkció viszont kifejezetten jól teljesített. Az egyik XviD videónk meglehetősen problémás, de a funkció bekapcsolása után az anomáliák jó része egyszerűen eltűnt. Persze azért csodák nincsenek, Alpha9 ide vagy oda, a "gyárilag" is jó, nagy bitrátájú 4K tartalmakat csak megközelíteni tudják az ilyen-olyan trükkökkel feljavított anyagok.

A C8 természetesen képes a nagy dinamikatartományú videók, filmek megjelenítésére (HDR10, Dolby Vision, HLG, Advanced HDR by Technicolor formátumok), és 1000 cd/m² maximális fénysűrűsége elég ahhoz, hogy a HDR látványos legyen. Nem hiányzik belőle az a konverziós eljárás sem, amely az SDR anyagokból képes HDR hatásút varázsolni, de az az igazság, hogy ez még nem működik tökéletesen, a végeredmény nem mindig az igazi. Az input lag 21,8 ms, ami a tévés világban messze van a világcsúcstól, de ettől még egész jó értéknek számít, így a készülék játékra is alkalmas. Beégést vagy szellemképesedést nem tapasztaltunk, de tény, hogy túl sok időt nem töltöttünk el a tévé társaságában.

Előzetes és ideális beállítások

Az előzetesen programozott képprofilokkal nem spóroltak az LG mérnökei, hiszen 10(!) darab közül választhatja ki a felhasználó a számára a legszimpatikusabbat. Ezek jelentősen eltérnek egymástól a fényerő, a színhőmérséklet és az aktív funkciók terén, így jó eséllyel mindenki talál köztük kedvére valót.


[+]

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az említett beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Eco, Élénk, Eredeti, HDR hatás, IFS szakértői sötét szoba, ISF szakértői világos szoba, Játé, Sport, Színház, Technicolor. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt, a színhőmérsékletet, illetve a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.

Profil/beállítás Eco Élénk Eredeti HDR hatás ISF Szakértői sötét szoba
Fényerősség (fehérpont) 130,3 cd/m² 160,6 cd/m² 163,9 cd/m² 139,5 cd/m 121,9 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 10,43 6,5 11,79 10,27 15,21
Átlagos delta E 3,89 3,21 4,56 6,16 6,22
Színhőmérséklet 10 000 K 10 500 K 10 200 K 7400 K 6400 K
Profil/beállítás ISF Szakértői világosban Játék Sport Színház Technicolor
Fényerősség (fehérpont) 153,6 cd/m² 149 cd/m² 124,7 cd/m² 150,3 cd/m² 148,8 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 6,2 5,57 17,06 9,44 8,06
Átlagos delta E 2,4 2,49 6,05 3,63 4,22
Színhőmérséklet 6400 K 10 300 K 10 400 K 6400 K 6400 K

Ezután a célértékeket (120 cd/m² fényerősség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk elérni, ami többé-kevésbé sikerült is. A fénysűrűség 119,5 cd/m², a színhőmérséklet 6500 K, a feketeszint 0 cd/m², a kontrasztarány így végtelen, a gamma pedig 2,22 lett. A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes alakzatok a mért színteret ábrázolják. Eszerint a kijelző 136,9 százalékban fedi az sRGB színteret, de ezen belül a számottevő pontosság 99,9%, ami a televíziók esetében extrém jó eredmény. Az átlagos delta E 0,39, a legnagyobb pedig 0,99 lett: ezek szintén kifogástalan értékeknek számítanak, úgyhogy mindenképp érdemes rászánni egy kis időt a paraméterek módosítására, a helyes beállítások megadására.


[+]

LG OLED65C8PLA – ideális beállítások
Kontraszt 84
OLED Fény 55
Fényerő 50
Dinamikus kontraszt Ki
Szuperfelbontás Bekapcsolható
Színskála Széles
Színszűrő Ki
Gamma 2,2
Feketeszint Alacsony képvezérlés
Szemkímélő Ki
TruMotion Ki/akadozás esetén: Élénk
Zajcsökkentés Bekapcsolható
Fehéregyensúly Piros 4
Fehéregyensúly Zöld -1
Fehéregyensúly Kék 1

Új webOS, netes tartalmak, hangrendszer

A televízióba az LG saját fejlesztésű webOS okostévé platformjának legfrissebb, 4.0-ás változata került. Ez a tavalyi verziótól csak apróságokban tér el, tehát maradt ugyanolyan a felépítés, a rendszer továbbra is személyre szabható bizonyos keretek között, támogatja a multitaskingot, szellős és átlátható. Nem tudjuk egyelőre, hogy az alsóbb kategóriás készülékeken hogy hasít, de a C8 esetében kellően gyors volt, akadozást, fagyást, váratlan újraindulást sem tapasztaltunk, tehát a stabilitással nem volt gond.

LG webOS 4.0 LG webOS 4.0
LG webOS 4.0 [+]

Újdonságot jelent, hogy a webOS 4.0 már támogatja a kép-a-képben funkciót akkor is, ha a mobil képét tükrözzük a kijelzőn. Emellett ráküldhető hang kompatibilis eszközről Bluetooth kapcsolat révén, a tévét szimpla BT audioeszközként használva. Emellett természetesen a készülék képes a hangot is továbbítani Bluetooth kompatibilis fejhallgatóra, soundbarra vagy hangsugárzóra. A rendszer elméletileg már lehetővé teszi a mesterséges intelligencia használatát is, azaz működik a hanggal történő vezérlés, lehet beszélgetni a tévével, és más okos eszközzel, például a lámpával vagy a biztonsági kamerákkal is képes közvetlenül kapcsolatot teremteni, azonban ez a szolgáltatás hazánkban egyelőre még nem érhető el.


[+]

A vezérlés továbbra is a mozgásérzékelős Magic Remote távirányítóra épül, aminek a használatába igen hamar bele lehet jönni. Amennyiben valakinek jobban tetszik, ezt kiválthatja iOS- vagy Android-alapú mobil eszközzel is egy ingyenesen letölthető alkalmazás révén. Emellett a készülék képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőperifériákkal, klaviatúrával, billentyűzettel.

Netes tartalmak

A webOS-en keresztül rengeteg netes alkalmazás futtatható, amelyek között kiemelt szerepet kaptak a különféle tartalomszolgáltató appok. Nem hiányzik tehát a Netflix, a YouTube, az HBO Go vagy épp a Spotify, hogy csak néhány, népszerűnek számító példát említsünk. Ezek között akadnak olyanok, amelyek 4K HDR tartalmak streamelését is lehetővé teszik. Természetesen a böngésző sem hiányzik, így szörfözgetni is lehet a készüléken, de ezt már talán nem is kell külön kihangsúlyozni. Azt viszont igen, hogy a hangalapú keresés nagyon jól működik: elég csak beledörmögni a kívánt kulcsszót vagy szókapcsolatot (akár magyarul is) a távirányítón elhelyezett mikrofonba, a rendszer máris dobálja fel a találatokat, ráadásul igen nagy hatékonysággal találja el, hogy mit is mondtunk neki.


[+]

Hangrendszer

A C8-ba dupla mélysugárzóval kiegészített, 2.2 csatornás integrált hangrendszer került, hasonlóan a gyártó több felső kategóriás modelljéhez. Korábban esett szó a különleges talpkialakításról, amely a nézők felé sugározza a hangokat, de ez csodákra nem képes. A készülék valamelyest jobban szól, mint a legtöbb átlagos tévé, ám még egy hangprojektorral sem veheti fel a versenyt, nem hogy egy több komponensből álló sztereó vagy házimozi szettel. Viszont az is tény, hogy hanghibákat sem tapasztaltunk, de ez ezen a szinten tényleg a minimális elvárás.


[+]

Ha valaki nem elégedett az előzetesen programozott hangmódokkal, akkor a hangszínszabályzó segítségével módosíthat a magas-, közép- és mély hangok arányán. A tévé megkapta az LG exkluzív One Touch Sound technológiáját, amely képes arra, hogy a helyiség egy kívánt pontjába koncentrálja a lehető legjobb minőségű hangzást.

Médialejátszó és értékelés

A médialejátszó grafikus kezelőfelülete semmit sem változott a korábbi évekhez képest, maradt a nagyméretű, színes ábrákra épülő, átlátható struktúra. A képeknél a JPG mellett a PNG, BMP és GIF formátumok kezelése megoldott, elindítható a diavetítés úgy, hogy a képváltás különféle effektekkel színesíthető. Az audiotartalmak közül az MP3 és WMA mellett a veszteségmentesen tömörített, és ezáltal papíron jó hangminőséget produkáló FLAC állományok megszólaltatása jöhet szóba. A szoftver boldogul az ID3 tagekkel, és amennyiben a szöveg metaadatként szerepel a fájlban, akkor annak megjelenítése is megoldott, ami jól jöhet, ha valaki karaokézni szeretne.[+]

Videós tesztcsomagunk gyors lefuttatása során némiképp meglepetten konstatáltuk, hogy a DivX és az M2TS fájl lejátszását is megtagadta a 10 bites Suzumiya mellett.Viszont a többivel semmi gondja nem volt, és még a 4K, 4K HDR 10, és 4K Dolby Vision videókat is gond nélkül jelenítette meg. A térhatású hangszabványok közül a Dolby Atmos és a Dolby True HD fájlunk is áthághatatlan akadály elé állította a televíziót. A program a külső feliratok kezelésére képes, és mivel a betűk mérete kellően nagy, így a szöveg jól látható.

Értékelés

Nagyon-nagyon magasra tette a mércét az LG a C8 televízióval, ez világosan kiderült a gyakorlati próba során. A webOS nem sokat változott, de ez nem gond, hiszen eddig sem volt vele semmi baj. A mozgásérzékelős Magic Remote távirányító továbbra is remekül használható, és a netes alkalmazáskínálattal is elégedettek voltunk. Az integrált hangrendszer az átlagosnál egy picit jobb, de azért korántsem kiemelkedő megszólalást produkál, de aki ki tud köhögni ennyi pénzt egy tévére, annak valószínűleg egy normális sztereó vagy házimozi szett beszerzése sem okoz problémát.


[+]

A médialejátszó egy-két formátumtámogatási hibát leszámítva rendben van, könnyen kezelhető, gyors, és a feliratokat is kezeli. A kép minősége kimagasló, egyszerűen nem nagyon találtunk számottevő hibát, pedig tényleg kerestünk. Az Alpha9 képjavító, képmódosító funkciói jó hatásfokkal szüntetik meg az esetleges anomáliákat, a színek valósághűek, a fekete pedig olyan, mint egy álom. A dizájn remek, szerintünk nagyon jól áll a készüléknek ez a visszafogott, modern minimalizmust sugárzó kialakítás. Az ára jelenleg 986 000 forint, amivel az arany középutat képviseli az ilyen méretű idei OLED televíziók között. Mindent összevetve azt tudjuk mondani, hogy az LG C8 az egyik legjobb tévé, amit valaha láttunk. Ha valaki tud és akar is ennyit áldozni egy tévére, és tényleg ad a minőségre, akkor a C8-at csak ajánlani tudjuk, jó szívvel.


LG C8 4K HDR OLED televízió

elefant

Az LG C8 OLED televíziót az LG magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés