Az idei legolcsóbb LG OLED tévé a tesztpadon!

Kipróbáltuk a 4K HDR támogatású, 55 hüvelykes LG B9 OLED televíziót.

Hangrendszer, médialejátszó, extrák

Hangminőség

Ebbe az OLED tévébe 2.2 csatornás, mélysugárzókkal kiegészített, 40 wattos beépített hangrendszer került. A megszólalás az átlagosnál erőteljesebb, teltebb, de azért tökéletesnek nem mondanánk. A mélyek ugyan hallhatóak, érzékelhetőek, de némi aránytalanság és pontatlanság tetten érhető, hiszen a modell hajlamos elkenni a finom részleteket. Hanghibákkal nem találkoztunk, de ez ma már belépőszinten is a minimális elvárás.

[+]

Az előzetesen programozott hangmódok nem hiányoznak, és ezek a már korábban megismert módon nevükkel is jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja őket a gyártó. Amennyiben valaki nem elégedett ezek közül egyikkel sem, még mindig előtte áll a lehetőség, hogy a hangszínszabályozó segítségével saját füléhez igazítsa az arányokat.

A tévé megkapta a mágikusan hangzó AI Akusztikus Hangolás nevű kalibrációs technológiát, ami a távirányítóba épített mikrofon segítségével képes a szoba egy adott pontjába koncentrálni a lehető legjobb minőségű megszólalást, kihasználva a hangok ide-oda verődését a falakról, illetve tereptárgyakról. Mivel egy nagy bemutatóteremben voltunk, így ez a dolog itt egyszerűen nem működött, de korábban már próbáltuk egy kisebb szobában, és ott egész jó volt (igaz egy E9 tévével, amiben még ennél is jobb hangrendszer van).

Hirdetés

Médialejátszó

Mint minden webOS tévé, ez a modell is rendelkezik gyárilag telepített médialejátszó alkalmazással, amelyre a helyi hálózaton, illetve az USB porton keresztül juttathatóak el a videók, képek és zeneszámok. A szoftver könnyen kezelhető, felhasználóbarát, kellően gyors és stabil, irányítása senkinek sem okozhat problémát, nem kell tőle félni egyáltalán.

[+]

A képek közül a JPG és PNG szabványok megjelenítése jöhet szóba. Az EXIF adatokról, azaz a fotókkal kapcsolatos részletes információkról le kell mondani, de a diavetítés azért elindítható. A zeneszámoknál az MP3 mellett a WMA, WAV és FLAC formátumokkal boldogul. Amennyiben a fájlokban metaadatként megtalálhatóak a dalszövegek, akkor azokat is képes megjeleníteni a képernyőn.

[+]

Videós tesztpakkunk átpörgetése során azt tapasztaltuk, hogy az alkalmazás a DivX és a 10 bites fájlokon kívül minden más állománnyal gond nélkül boldogult, még a 4K, HDR (Dolby Vision, HDR 10) anyagokat is hibátlanul játszotta le a szoftver. A külső feliratok megjelenítése természetesen megoldott, és mivel a karakterek mérete kellően nagy, illetve vékony keret övezi a betűket, ezért a szöveg mindig jól látható. A gyakorlati próba során az is kiderült, hogy a térhatású hangszabványok közül a Dolby Atmos és a Dolby True HD fájlunk megszólaltatása nem sikerült.

Bluetooth

Az LG B9 lehetővé teszi a Bluetooth használatát, aminek köszönhetően a kompatibilis audioeszközökre kilőhető a hang vezeték nélküli úton, ami nagyon kényelmes és elegáns megoldás. Tapasztalataink szerint a kapcsolat stabil, a hatótávolság pedig nagyjából tíz méter.

Miracast

Az LG B9 tévé a Miracast és az Intel WiDi technológia támogatásával lehetővé teszi a kompatibilis eszközök képernyőjének vezeték nélküli úton történő tükrözését. A párosítás pofonegyszerű és villámgyors, viszont némi késleltetés tapasztalható, ami a filmeknél, videóknál, netezésnél, különféle appok használatánál nem gond, viszont egyes játékoknál kicsit zavaró lehet.

AirPlay 2

A készülék támogatja az Apple AirPlay 2 eljárást, amellyel az Apple kompatibilis termékeiről vezeték nélküli úton lehet átlőni hangot, képet és videót is jó minőségben. A B9-hez emellett bármilyen AirPlay 2 képes hangszóró csatlakoztatható, az összekapcsolt eszközökön pedig Apple podcastok vagy különféle zeneszámok játszhatóak le a streaming szolgáltatások révén, és a felhasználók saját könyvtárukból is válogathatnak számokat.

Galéria

Ezzal a szolgáltatással különféle szép, az LG által kiválasztott állóképek vagy animációk jelennek meg a képernyőn. Ezek között akadnak olyanok, amelyek úgy festenek, mintha hagyományos, vászonra festett vagy papírra nyomott alkotások lennének, amelyek körül még stilizált keret is megjelenik. Ennek a funkciónak értelemszerűen leginkább akkor lehet értelme, ha valaki a falra akasztva használná a televízióját.


[+]

Kislexikon

A televíziót ellátták beépített kislexikonnal, az úgynevezett felhasználói segédlettel. Itt korrektül összegyűjtötték az összes beépített technológiával, szolgáltatással, paraméterrel, menüponttal kapcsolatos tudnivalót, és részletesen lehet róluk olvasgatni, ami értelemszerűen jelentősen megkönnyítheti a készülék használatát, a helyes beállítások meglelését.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés