Hirdetés

Az idei legolcsóbb LG OLED tévé a tesztpadon!

Kipróbáltuk a 4K HDR támogatású, 55 hüvelykes LG B9 OLED televíziót.

Képminőség

Az LG B9 képminőségéért a vállalat által fejlesztett és gyártott OLED panel, illetve a szintén házon belül készülő, második generációs Alpha7 képfeldolgozó chip felel. A fő újítást az előző generációhoz képest a különféle mesterséges intelligencia eljárások megjelenése jelenti a lapkában. Ennek köszönhetően például bekapcsolható az a funkció, amelynél a rendszer megvizsgálja, hogy milyen az éppen futó tartalom, azaz mekkora a felbontása, HDR-e, milyen típusú anyagról van szó, és ezt figyelembe véve módosítja automatikusan az egyes beállításokat vagy képmódosító szolgáltatásokat, opciókat. Vagy például korábban a felskálázás úgy működött, hogy mindig ugyanazokon a lépéseken ment végig egy készülék, azonban az új processzor már képes arra, hogy megnézze, milyen a videó vagy játék eredeti felbontása, és ezzel kalkulálva optimalizálja az algoritmus működését.

2. generációs Alpha7 képfeldolgozó processzor
Második generációs Alpha7 képfeldolgozó processzor [+]

Az AI működését szintén látványosan demonstrálja a fényerő automata változtatása is, amelynél szintén szintet lépett a cég. Az integrált fényérzékelő által szolgáltatott adatok alapján az Alpha7 képes az egyes képtartományokban csökkenteni vagy növelni a fényességet annak érdekében, hogy minden részlet látható legyen. Ezt a szolgáltatást már láttuk korábban, akkor is látványos volt, de arról továbbra sem vagyunk meggyőződve, hogy hétköznapi használat során erre valóban szükség van. Inkább kicsit zavaró, hogy a készülék magától módosítgatja a fényerőt, lehet, hogy meg lehet ezt szokni és egy idő után természetessé válik, de mi még mindig kicsit furcsának találtuk.

Hirdetés

Kontraszt, színek

Az OLED képalkotási eljárás egyik sajátossága a pixelenkénti képvezérlés, aminek köszönhetően az egyes képpontok fényereje egyedileg szabályozható, és a fény kikapcsolására is mód nyílik. Ez pedig azt jelenti, hogy elérhetővé válik a tökéletes, 0 cd/m² fénysűrűségű fekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtése, amit műszeres méréseink is alátámasztottak. Épp emiatt semmi értelmét nem láttuk a Dinamikus Kontraszt nevű funkció bekapcsolásának, amely egy hangyányit megnöveli a különbséget a világos és sötét tartalmak között, viszont cserébe eltünteti a finom átmeneteket.

[+]

A tónusok épkézláb beállítások mellett természetesek, szépek és valósághűek. A tévé még az olyan kritikusnak számító tartalmak visszaadásánál is jól teljesít, mint az árnyékos mező, az emberi bőr vagy a hullámzó vízfelszín. A betekintési szög gyakorlatilag hibátlan, teljesen oldalról nézve a kijelzőt sem érzékeltük a színek torzulását, fakulását, invertálódástól pedig pláne nem kell tartani.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A fényerőnek egyébként teljesen egyenletesnek kéne lennie, viszont műszeres méréseink azt mutatták, hogy e téren van némi, maximum hat százalékos eltérés az egyes képernyőtartományok között. Azonban ez az egyenetlenség a mindennapi használat, azaz filmezés, videózás vagy játék során nem tűnik fel, hiszen felhősödést, foltosodást nem tapasztaltunk. A betekintési szög terén gyakorlatilag hibátlanul teljesít, de ez egy OLED készülék esetén alapelvárás.

Mozgásmegjelenítés és HDR

Régebben az OLED televízióknál bele lehetett futni mozgásmegjelenítéssel kapcsolatos anomáliákba, de sokat dolgoztak a mérnökök a hibák kiküszöbölésén, aminek meg is látszik az eredménye. Több különféle forrással is kipróbáltuk, de nem futottunk bele döcögésbe, akadozásba, szellemképesedésbe, és az egyes objektumok körül felbukkanó, remegő aura effektussal sem találkoztunk. 17,1 ms input lagot mértünk kikapcsolt képmódosító funkciók mellett, ami remek értéknek számít, és ez a játékosok számára kifejezetten fontos lehet. A készülék természetesen 4K felbontású, és a már korábban említett felskálázásnak van némi látható eredménye. Azt viszont továbbra sem mondanánk, hogy radikális javulást sikerült elérni e téren, vagyis továbbra sem fog UHD élményt produkálni a készülék eredetileg Full HD vagy pláne HD anyagok futtatása során.

[+]

Az LG B9 szavatolja a nagy dinamikatartományú filmek és videók megjelenítését és a 900 cd/m² maximális fényerőnek köszönhetően a HDR hatás érzékelhető és látványos. A tévé megkapta a vállalat saját konverziós eljárását, amely képes a hagyományos SDR anyagokból HDR hatásút varázsolni. Ez a funkció még mindig nem működik hibátlanul, a képvilág sokszor természetellenesnek tűnik az oda nem illő színeknek köszönhetően, ezért ezt jobb nem erőltetni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés