Hirdetés

Az idei legolcsóbb LG OLED tévé a tesztpadon!

Kipróbáltuk a 4K HDR támogatású, 55 hüvelykes LG B9 OLED televíziót.

LG B9

Az OLED képalkotási technológia évről évre egyre fontosabb szerepet tölt be a televíziós univerzumban, hiszen egyre több ilyen modellt adnak el, és lassan kezd megjelenni a középkategóriában is. Az LG, mint az eljárás első számú támogatója és motorja értelemszerűen igyekszik megtartani vezető pozícióját a szegmensben.

LG B9
LG B9 [+]

Ennek érdekében 2019-ben is több új szériával léptek színre, például az általunk is tesztelt E9 sorozattal, emellett érkezik a világ első 8K OLED készüléke is. Természetesen idén sem hanyagolta el a vállalat a "belépő" kategóriát, már ha beszélhetünk ilyesmiről az OLED-ek esetében. Ezúttal is a B széria tölti be ezt a szerepet, egészen pontosan a B9 modellcsalád, amelynek 55 hüvelykes verzióját próbálhattuk ki az LG magyarországi főhadiszállásán.

Visszafogott dizájn

A B család hagyományosan a legszolidabb külsővel bír az LG OLED tévék között, és e tradíciót idén is életben tartotta a dél-koreai konszern. A készülékház ott, ahol nincs semmilyen elektronika, rettenet vékony, de szemből ebből értelemszerűen sok minden nem látszik. A káva a mai trendeknek megfelelően igen keskeny, és egy síkban van magával a képernyővel. A nyak nélküli talp már ismerős tavalyról, de nincs ezzel gond, jól áll a készüléknek ez az enyhén döntött tartó. Az összhatás semleges, igazán nem rántja a tekintet magára a készülék, de ez nem is baj egyáltalán.


[+]

A hátlapon kapott helyet négy darab HDMI 2.1 (az egyik ARC támogatású) és három USB 2.0 port, mellettük egy-egy Ethernet, digitális optikai audió és 3,5 mm analóg audió csatlakozó, valamint a fizetős műsorok dekódolásához szükséges CI+ slot.


[+]

Főbb paraméterek
LG OLED55B9PLA
Panel 10 bites WRGB OLED panel
Háttérvilágítás -
Képernyőméret 55 hüvelyk (139 cm)
Maximális felbontás Ultra High Definition (3840x2160)
HDR támogatás HDR 10, HLG, Dolby Vision
Input lag 17,1 ms
Maximális fényerő 900 cd/m²
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Eco, Élénk, Eredeti, HDR hatás, IFS szakértői sötét szoba, ISF szakértői világos szoba, Játék, Sport, Színház, Technicolor
Hangbeállítások Eredeti, Játék, Sport, Színház, Tiszta hang, Zene
Hangrendszer 2.2 csatornás, 40 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/DVB-C/DVB-S2
Interfész 4 db HDMI 2.1, 3 db USB 2.0, optikai digitális audió, 3,5 mm analóg audió, Ethernet, CI+ slot
Extrák Alpha7 képfeldolgozó processzor, rögzítés külső USB adattárolóra, EPG, médialejátszó, internetes tartalmak elérése, webOS ThinQ AI okostévérendszer, böngésző, mozgásérzékeny távirányító támogatása, hangalapú keresés, kislexikon, Miracast, Intel Widi, AirPlay 2 támogatás, médialejátszó, HDR, HDR konverzió
Teljesítményfelvétel Átlagosan: 111 watt, készenléti üzemmódban: 0,2 watt
Méret Talppal: 122,8 x 74,4 x 24,6 cm
Talp nélkül: 122,8 x 70,6 x 4,69 cm
Tömeg Talppal: 19,9 kg ,
Talp nélkül: 18,9 kg
Gyártó honlapja www.lg.hu
Termék honlapja LG OLED55B9PLA
Fogyasztói ár 400 000 forint

Képminőség

Az LG B9 képminőségéért a vállalat által fejlesztett és gyártott OLED panel, illetve a szintén házon belül készülő, második generációs Alpha7 képfeldolgozó chip felel. A fő újítást az előző generációhoz képest a különféle mesterséges intelligencia eljárások megjelenése jelenti a lapkában. Ennek köszönhetően például bekapcsolható az a funkció, amelynél a rendszer megvizsgálja, hogy milyen az éppen futó tartalom, azaz mekkora a felbontása, HDR-e, milyen típusú anyagról van szó, és ezt figyelembe véve módosítja automatikusan az egyes beállításokat vagy képmódosító szolgáltatásokat, opciókat. Vagy például korábban a felskálázás úgy működött, hogy mindig ugyanazokon a lépéseken ment végig egy készülék, azonban az új processzor már képes arra, hogy megnézze, milyen a videó vagy játék eredeti felbontása, és ezzel kalkulálva optimalizálja az algoritmus működését.

2. generációs Alpha7 képfeldolgozó processzor
Második generációs Alpha7 képfeldolgozó processzor [+]

Az AI működését szintén látványosan demonstrálja a fényerő automata változtatása is, amelynél szintén szintet lépett a cég. Az integrált fényérzékelő által szolgáltatott adatok alapján az Alpha7 képes az egyes képtartományokban csökkenteni vagy növelni a fényességet annak érdekében, hogy minden részlet látható legyen. Ezt a szolgáltatást már láttuk korábban, akkor is látványos volt, de arról továbbra sem vagyunk meggyőződve, hogy hétköznapi használat során erre valóban szükség van. Inkább kicsit zavaró, hogy a készülék magától módosítgatja a fényerőt, lehet, hogy meg lehet ezt szokni és egy idő után természetessé válik, de mi még mindig kicsit furcsának találtuk.

Kontraszt, színek

Az OLED képalkotási eljárás egyik sajátossága a pixelenkénti képvezérlés, aminek köszönhetően az egyes képpontok fényereje egyedileg szabályozható, és a fény kikapcsolására is mód nyílik. Ez pedig azt jelenti, hogy elérhetővé válik a tökéletes, 0 cd/m² fénysűrűségű fekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtése, amit műszeres méréseink is alátámasztottak. Épp emiatt semmi értelmét nem láttuk a Dinamikus Kontraszt nevű funkció bekapcsolásának, amely egy hangyányit megnöveli a különbséget a világos és sötét tartalmak között, viszont cserébe eltünteti a finom átmeneteket.

[+]

Hirdetés

A tónusok épkézláb beállítások mellett természetesek, szépek és valósághűek. A tévé még az olyan kritikusnak számító tartalmak visszaadásánál is jól teljesít, mint az árnyékos mező, az emberi bőr vagy a hullámzó vízfelszín. A betekintési szög gyakorlatilag hibátlan, teljesen oldalról nézve a kijelzőt sem érzékeltük a színek torzulását, fakulását, invertálódástól pedig pláne nem kell tartani.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A fényerőnek egyébként teljesen egyenletesnek kéne lennie, viszont műszeres méréseink azt mutatták, hogy e téren van némi, maximum hat százalékos eltérés az egyes képernyőtartományok között. Azonban ez az egyenetlenség a mindennapi használat, azaz filmezés, videózás vagy játék során nem tűnik fel, hiszen felhősödést, foltosodást nem tapasztaltunk. A betekintési szög terén gyakorlatilag hibátlanul teljesít, de ez egy OLED készülék esetén alapelvárás.

Mozgásmegjelenítés és HDR

Régebben az OLED televízióknál bele lehetett futni mozgásmegjelenítéssel kapcsolatos anomáliákba, de sokat dolgoztak a mérnökök a hibák kiküszöbölésén, aminek meg is látszik az eredménye. Több különféle forrással is kipróbáltuk, de nem futottunk bele döcögésbe, akadozásba, szellemképesedésbe, és az egyes objektumok körül felbukkanó, remegő aura effektussal sem találkoztunk. 17,1 ms input lagot mértünk kikapcsolt képmódosító funkciók mellett, ami remek értéknek számít, és ez a játékosok számára kifejezetten fontos lehet. A készülék természetesen 4K felbontású, és a már korábban említett felskálázásnak van némi látható eredménye. Azt viszont továbbra sem mondanánk, hogy radikális javulást sikerült elérni e téren, vagyis továbbra sem fog UHD élményt produkálni a készülék eredetileg Full HD vagy pláne HD anyagok futtatása során.

[+]

Az LG B9 szavatolja a nagy dinamikatartományú filmek és videók megjelenítését és a 900 cd/m² maximális fényerőnek köszönhetően a HDR hatás érzékelhető és látványos. A tévé megkapta a vállalat saját konverziós eljárását, amely képes a hagyományos SDR anyagokból HDR hatásút varázsolni. Ez a funkció még mindig nem működik hibátlanul, a képvilág sokszor természetellenesnek tűnik az oda nem illő színeknek köszönhetően, ezért ezt jobb nem erőltetni.

Előzetes és színhelyes képbeállítások

Az LG mérnökei ezúttal is tartották magukat jó szokásukhoz és egy rakat előzetesen programozott képprofillal látták el a készüléket. Ezek a korábbiakhoz hasonlóan többé-kevésbé eltérnek egymástól az aktív képmódosító szolgáltatások, a fényerő, színhőmérséklet és színpontosság terén, így jó eséllyel mindenki talál köztük olyat, amelyik megközelíti az elvárásait, így kiindulási alapnak mindenképpen jó lehet.

Profil/beállítás Eco Élénk Eredeti HDR hatás ISF Szakértői sötét szoba
Fényerősség (fehérpont) 167,7 cd/m² 139,1 cd/m² 173 cd/m² 163,3 cd/m² 118,6 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 10,64 20,63 10,42 13,61 9,39
Átlagos delta E 3,69 6,34 3,54 5,11 4,64
Színhőmérséklet 11 900 K 17 100 K 12 300 K 6600 K 6600 K
Profil/beállítás ISF Szakértői világos szoba Játék Sport Színház Technicolor
Fényerősség (fehérpont) 186,7 cd/m² 191,4 cd/m² 169,4 cd/m² 185 cd/m² 68,2 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen Végtelen
Legnagyobb delta E 9,52 9,54 18,89 9,66 10,54
Átlagos delta E 3,39 4,96 6,46 4,86 5,44
Színhőmérséklet 6600 K 10 000 K 17 100 K 6600 K 7200 K

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az említett beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Eco, Élénk, Eredeti, HDR hatás, IFS szakértői sötét szoba, ISF szakértői világos szoba, Játék, Sport, Színház, Technicolor. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt, a színhőmérsékletet, illetve a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.


[+]

Ezután a célértékeket (120 cd/m² fényerősség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk belőni, valamint a legnagyobb színpontosságot elérni, ami többé-kevésbé sikerült is. A fénysűrűség 132 cd/m², a színhőmérséklet 6500 K, a feketeszint 0 cd/m², a kontrasztarány így végtelen, a gamma pedig 2,22 lett. A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes alakzat a mért színteret ábrázolja. Eszerint a kijelző 144,3 százalékban fedi az sRGB színteret, ezen belül a számottevő pontosság 99,9%, ami a televíziók esetében igen jó eredmény. Az átlagos delta E 0,66 a legnagyobb pedig 1,42, lett: ezek szintén remek értékek, úgyhogy mindenképp érdemes rászánni egy kis időt a paraméterek módosítására, a helyes beállítások megadására, ha valaki színhelyes képet szeretne.

Színpontosság
Színpontosság

LG OLED65B9PLA - színhelyes beállítások
Kontraszt 85
OLED fény 69
Fényerő 48
Élesség 10
Színmélység 50
Árnyalat 0
Dinamikus kontraszt Ki
Szuperfelbontás Bekapcsolható
Színskála Széles
Gamma 2,2
Feketeszint Alacsony képvezérlés
Szemkímélő Ki
TruMotion Ki/akadozás esetén: Felhasználó
Zajcsökkentés Ki/Zajosodás esetén: Alacsony
MPEG zajcsökkentés Ki
Sima gradáció Ki
Színhőmérséklet Meleg2
Fehéregyensúly piros 26
Fehéregyensúly zöld -2
Fehéregyensúly kék -3

Kezelés, netes tartalmak

Okostévé

A B9-be is a házon belül készülő webOS smart platform legfrisebb, webOS ThinQ AI fantázianevű verziója került. Mint neve is jelzi, ebben megtalálhatóak a különféle, saját fejlesztésű ThinQ technológiára épülő mesterséges intelligencia szolgáltatások. Többek között a készülék támogatja a Google Assistant és az Amazon Alexa személyi asszisztens eljárások használatát, aminek köszönhetően minden korábbinál kifinomultabb szóbeli kommunikációra nyílik lehetőség. A felhasználó így már nem pusztán annyit tehet, hogy megparancsolja a televíziónak, hogy mondjuk halkítsa le magát, hanem arra is megkérheti, hogy varázsolja a képernyőre az összes tegnapi foci- és kosármeccs eredményét, vagy listázza ki a városban éppen nyitva lévő olasz éttermeket, ahol többféle vegetáriánus étel közül lehet választani. De ugyanígy felszólíthatjuk, hogy ajánljon mozifilmet egy közeli filmszínházban, és akár arra is, hogy mondjon egy jó viccet.

[+]

Emellett a webOS ThinQ AI arra is módot ad, hogy a televíziót bekössük okosotthon-rendszerünkbe, és ennek köszönhetően az azon található eszközöket a tévé távirányítójával vezéreljük. Azaz a Magic Remote-on keresztül adhatunk utasításokat a mosógépnek, parancsolhatjuk meg a lámpának, hogy oltsa le magát, vagy a légtisztítónak, hogy tegye frissebbé a levegőt.


[+]

A webOS korábbi verzióiban megismert grafikus kezelőfelület kialakítása szinte teljesen változatlan maradt. Így továbbra is azon van a fókusz, hogy a néző minél többet lásson az "élő" képből, alul találhatóak a "kártyák" az egyes funkciókkal, amelyek rendezgetése révén a felhasználó saját ízléséhez, elvárásaihoz szabhatja a kezdőképernyő megjelenését. A rendszer tapasztalataink szerint még mindig stabil és gyors, automata újraindulásokba, fagyásokba nem futottunk bele. A távirányító maradt a mozgásérzékelős, légiegérként is használható Magic Remote, amellyel a navigáció kényelmes és egyszerű. A webOS képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel, és egy alkalmazással okostelefonról is vezérelhető.

Appok, böngésző

A rendszer szerves részét alkotják a közvetlenül elérhető internetes tartalmak. Nagyjából kétszáz különféle applikáció telepíthető a televízióra, amelyeket tematika szerint osztottak csoportokba. Ennek szellemében elérhetőek az életmóddal, szórakoztatással, oktatással és hírszolgáltatással kapcsolatos alkalmazások, illetve az egyszerűbb játékok sem hiányoznak.

[+]

Eme appok között a mai trendeknek megfelelően nagy arányban kaptak helyet a különféle tartalomszolgáltató szoftverek, és az olyan fontos, népszerű darabok sem hiányoznak, mint a YouTube, a Netflix, az Amazon Prime, az HBO Go vagy a Spotify, hogy csak néhány mindenki által ismert példát említsünk. Természetesen netes szörfözésre is van mód a böngészővel, aminek a sebessége egy hangyányit elmarad attól, amit manapság a telefonoktól, számítógépektől megszokhattunk, de még így is bőven használható, pláne, hogy a hangalapú keresés is jól működik.

Hangrendszer, médialejátszó, extrák

Hangminőség

Ebbe az OLED tévébe 2.2 csatornás, mélysugárzókkal kiegészített, 40 wattos beépített hangrendszer került. A megszólalás az átlagosnál erőteljesebb, teltebb, de azért tökéletesnek nem mondanánk. A mélyek ugyan hallhatóak, érzékelhetőek, de némi aránytalanság és pontatlanság tetten érhető, hiszen a modell hajlamos elkenni a finom részleteket. Hanghibákkal nem találkoztunk, de ez ma már belépőszinten is a minimális elvárás.

[+]

Az előzetesen programozott hangmódok nem hiányoznak, és ezek a már korábban megismert módon nevükkel is jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja őket a gyártó. Amennyiben valaki nem elégedett ezek közül egyikkel sem, még mindig előtte áll a lehetőség, hogy a hangszínszabályozó segítségével saját füléhez igazítsa az arányokat.

A tévé megkapta a mágikusan hangzó AI Akusztikus Hangolás nevű kalibrációs technológiát, ami a távirányítóba épített mikrofon segítségével képes a szoba egy adott pontjába koncentrálni a lehető legjobb minőségű megszólalást, kihasználva a hangok ide-oda verődését a falakról, illetve tereptárgyakról. Mivel egy nagy bemutatóteremben voltunk, így ez a dolog itt egyszerűen nem működött, de korábban már próbáltuk egy kisebb szobában, és ott egész jó volt (igaz egy E9 tévével, amiben még ennél is jobb hangrendszer van).

Médialejátszó

Mint minden webOS tévé, ez a modell is rendelkezik gyárilag telepített médialejátszó alkalmazással, amelyre a helyi hálózaton, illetve az USB porton keresztül juttathatóak el a videók, képek és zeneszámok. A szoftver könnyen kezelhető, felhasználóbarát, kellően gyors és stabil, irányítása senkinek sem okozhat problémát, nem kell tőle félni egyáltalán.

[+]

A képek közül a JPG és PNG szabványok megjelenítése jöhet szóba. Az EXIF adatokról, azaz a fotókkal kapcsolatos részletes információkról le kell mondani, de a diavetítés azért elindítható. A zeneszámoknál az MP3 mellett a WMA, WAV és FLAC formátumokkal boldogul. Amennyiben a fájlokban metaadatként megtalálhatóak a dalszövegek, akkor azokat is képes megjeleníteni a képernyőn.

[+]

Videós tesztpakkunk átpörgetése során azt tapasztaltuk, hogy az alkalmazás a DivX és a 10 bites fájlokon kívül minden más állománnyal gond nélkül boldogult, még a 4K, HDR (Dolby Vision, HDR 10) anyagokat is hibátlanul játszotta le a szoftver. A külső feliratok megjelenítése természetesen megoldott, és mivel a karakterek mérete kellően nagy, illetve vékony keret övezi a betűket, ezért a szöveg mindig jól látható. A gyakorlati próba során az is kiderült, hogy a térhatású hangszabványok közül a Dolby Atmos és a Dolby True HD fájlunk megszólaltatása nem sikerült.

Bluetooth

Az LG B9 lehetővé teszi a Bluetooth használatát, aminek köszönhetően a kompatibilis audioeszközökre kilőhető a hang vezeték nélküli úton, ami nagyon kényelmes és elegáns megoldás. Tapasztalataink szerint a kapcsolat stabil, a hatótávolság pedig nagyjából tíz méter.

Miracast

Az LG B9 tévé a Miracast és az Intel WiDi technológia támogatásával lehetővé teszi a kompatibilis eszközök képernyőjének vezeték nélküli úton történő tükrözését. A párosítás pofonegyszerű és villámgyors, viszont némi késleltetés tapasztalható, ami a filmeknél, videóknál, netezésnél, különféle appok használatánál nem gond, viszont egyes játékoknál kicsit zavaró lehet.

AirPlay 2

A készülék támogatja az Apple AirPlay 2 eljárást, amellyel az Apple kompatibilis termékeiről vezeték nélküli úton lehet átlőni hangot, képet és videót is jó minőségben. A B9-hez emellett bármilyen AirPlay 2 képes hangszóró csatlakoztatható, az összekapcsolt eszközökön pedig Apple podcastok vagy különféle zeneszámok játszhatóak le a streaming szolgáltatások révén, és a felhasználók saját könyvtárukból is válogathatnak számokat.

Galéria

Ezzal a szolgáltatással különféle szép, az LG által kiválasztott állóképek vagy animációk jelennek meg a képernyőn. Ezek között akadnak olyanok, amelyek úgy festenek, mintha hagyományos, vászonra festett vagy papírra nyomott alkotások lennének, amelyek körül még stilizált keret is megjelenik. Ennek a funkciónak értelemszerűen leginkább akkor lehet értelme, ha valaki a falra akasztva használná a televízióját.


[+]

Kislexikon

A televíziót ellátták beépített kislexikonnal, az úgynevezett felhasználói segédlettel. Itt korrektül összegyűjtötték az összes beépített technológiával, szolgáltatással, paraméterrel, menüponttal kapcsolatos tudnivalót, és részletesen lehet róluk olvasgatni, ami értelemszerűen jelentősen megkönnyítheti a készülék használatát, a helyes beállítások meglelését.

Értékelés

Az általunk kipróbált LG OLED tévék mind kifejezetten jól sikerült darabok voltak, így az elvárásaink a B9-cel szemben is magasak voltak. Ennek ellenére nem okozott csalódást! A webOS továbbra is remek, nagyon jól, kényelmesen használható okostévérendszer, emellett gyors és stabil. Az AI és a személyi asszisztens funkciók bevezetésével még sokoldalúbb lett a készülék, és már kezd körvonalazódni, hogy milyen jövőt is szán a televízióknak a dél-koreai konszern.


[+]

A beépített hangrendszer semmilyen hibát nem produkált, a megszólalás az átlagnál jobb, de azért a tökéletestől messze van. A gyárilag előzetesen telepített médialejátszó alkalmazás egészen jól sikerült szoftver. A kezelhetősége remek, és a formátumtámogatása is megfelelő. Egy tévé esetében persze a legfontosabb a képminőség, és ezen a fronton a készülék nagyon jól teljesített. A végtelen kontraszt és a tökéletes fekete nagyon stabil alapokat teremt, amire még ráépül a hatalmas színtérlefedettség, a remek betekintési szög, és a problémamentes mozgásmegjelenítés. A széria csak mostanában került a boltokba, így talán lesz még olcsóbb is, mindenesetre az általunk kipróbált, 55 hüvelykes változatért 400 000 forintot kérnek, ami a tudásához képest igen korrekt összegnek mondható.


LG B9 OLED tévé

elefant

Az LG B9 televíziót az LG magyarországi képviseletének jóvoltából próbálhattuk ki.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés