Hirdetés

Lenovo ThinkPad T440s – munkagép újratöltve

Megjelenés

Az IBM által létrehozott, de hosszú évek óta már a Lenovo zászlaja alá tartozó ThinkPad név egybeforrt a kiváló minőségű, elsősorban vállalati felhasználásra, munkavégzésre szánt notebookokkal. A klasszikus ThinkPadek hívei viszont úgy érzik, hogy a több mint húszéves történet utolsó pár fejezete nem sikerült igazán fényesre. Most a legújabb epizód egyik képviselője, a tizennégy hüvelykes ThinkPad T440s segítségével mutatjuk be, milyen irányba halad tovább a Lenovo.

A legkomolyabb felépítésű modelleket tömörítő T sorozat négy változatban érkezik. Az utótag nélküli T440 az alapmodell, mely sokat vékonyodott elődjéhez képest, mindössze 21 milliméteres, belsejében pedig alacsony fogyasztású (U utótagos), negyedik generációs Core i processzorok dolgoznak. Ha optikai meghajtót szeretnénk, akkor a továbbra is vaskosabb, 32,8 milliméteres T440p-t kell választanunk, amiben már normál fogyasztású (M utótagos) Core i lapkák dolgoznak nem csak kettő, hanem akár négy maggal is (MQ utótagosok), viszont ExpressCard bővítési lehetőségünk itt sincs. Nagyobb, 15,6 hüvelykes méretben csak vaskos T540p létezik, itt kapunk numerikus billentyűzetet is. Végezetül pedig itt van a vékony, tizennégy hüvelykes változat, a ThinkPad T440s. Külseje alapján az s utótagon kívül vajmi kevés részlete alapján lehet azonosítani, hiszen ugyanúgy néz ki, mint a sima T440, vastagságban pedig kevesebb mint egy milliméterrel van alatta.

Az előző generációtól viszont jól azonosíthatóan eltérnek az új, T-s ThinkPadek. Vége a fekete színnek, helyette egy sötét grafitszürkét kapunk, ami szerintünk fekete öltöny mellett kevésbé mutat elegánsan a régi feketéhez képest, és kissé olcsóbb hatást is kelt. Különösen a vékonysága miatt a megszokottnál jobban horpadó fedéllel, ami új, keskenyebb zsanéron fordul, és a fedél reteszelését is elhagyták. Kissé gonosz kijelentés talán, de szerintünk érvényes, hogy miközben a bumfordi, szögletes forma megmaradt, eltűnt minden olyan ergonómiai részlet, ami ezt korábban indokolta. Szerencsére a szénszálas erősítésű műanyagház megmaradt, így a látszatra olcsóbb új ThinkPad legalább olyan masszív, mint elődei.

Csatlakozók terén átlagos a ThinkPad T440s. Balra SmartCard olvasója, két, egymástól okosan, távolra elhelyezett USB 3.0 aljzata van, van itt egy mini DisplayPort kimenet, továbbá ide került a széles szellőzőnyílás és a korábban csak X1-es ThinkPadeknél látott, szögletes tápcsatlakozó, tehát az elődmodell töltője (és szinte az összes univerzális töltő) nem használható az új generációval. Hátul az új zsanér takarása miatt nincs csatlakozó, jobbra pedig a hang összevont ki- és bemenete, a 3G modem SIM kártyahelye, az SD kártyaolvasó, még egy USB kapu, Ethernet hálózati port, a régi megjelenítőkkel kompatibilitást biztosító D-Sub kimenet és a Kensington zár felfogatója található.


Balra: tápcsatlakozó, USB 3.0, szellőzőnyílás, mini DisplayPort, USB 3.0, SmartCard olvasó


Jobbra: hang ki-/bemenet, SIM és SD kártyahely, USB 3.0, Ethernet, D-Sub, Kensington zárhely

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés