Lenovo ThinkPad T440s – munkagép újratöltve

Hang, hűtés, üzemidő

Nem érdemes túl sokat foglalkozni a ThinkPad T440s hangzásával – van két hangszórója és nagyjából ennyi. A gépház alján lévő nyílásokon keresztül legfeljebb az operációs rendszer visszajelző csiopgásait érdemes hallgatni, filmhez, zenéhez erősen ajánlott valami alternatív megoldás, de egy vállalati géptől általában nem is várunk ennél többet.

Borítékolható volt, hogy hűtés terén meglehetősen unalmas lesz a ThinkPad T440s, vagyis nem produkál semmi szokatlant. Ugyan elég vékony a háza, de nagy a szellőzőnyílás és alacsony fogyasztású a hardver, sőt optikai meghajtó sem foglalja a helyet a hűtés elől, így nyugalomban, 22 °C-os szobahőmérséklet mellett billentyűzete 27-28, fenéklemeze 28-30 °C-os volt. Ventilátora rendszerint csak akkor állt le teljesen, amikor nem nyúltunk hozzá, már filmnézés közben is felpörgött.

Alaposan leterhelve a processzort körülbelül 20 másodpercet kellett várni a ventilátor beindulására, ekkor szép csendben, a megszokottnál csak egy kicsivel sípolósabb hangszínnel dolgozott. Pár perc múlva, 55 °C-os CPU-hőmérsékletnél lett hallható a hangja, akkor 25 dB-en már jól azonosíthatóan sípolt, 10 perc terhelés után pedig 60 °C-os CPU-hőmérsékletnél 27 dB-re váltott, de innen már alig melegedett a központi egység. Csendes környezetben ez a zajszint számunkra már zavaró volt, de egy mozgalmas irodában simán elvész a háttérzajban. Jó hír, hogy a CPU-hoz hasonlóan a gépház sem melegedett számottevően. A billentyűzeten kellemes, 30-32 °C-os, a fenéklemezen ölben használva is elviselhető, 32-37 °C-os értékeket kaptunk.

Összesítve 47 wattórás tesztgépünk akkumulátora, ami 14 hüvelykes méretben átlagosnak mondható. Nyugalmi állapotban, minimális fényerejű monitorral és lekapcsolt vezeték nélküli eszközökkel majdnem nyolcórás üzemidőt kaptunk, amit kicsit kevésnek vélünk, a 6 wattra kijövő nyugalmi fogyasztást pedig sokalljuk. Több mint valószínű, hogy a nagyfelbontású IPS panel extra fogyasztása szólt bele a dologba, mert korábban a hasonló kaliberű Dell Vostro 5470 beérte kevesebb mint négy wattal.

Nagyfelbontású videót lejátszva picivel öt óra alá csökkent az üzemidő, ebből 9,6 watt körüli fogyasztás jön ki. A Vostro 5470 hasonló helyzetben beérte alig több mint 5 wattal – a növekvő különbség igazolni látszik a komolyabb IPS panel extra energiaigényét. Teljes terhelésen 106 perc után nyúlhattunk a töltőért, ami 26,6 wattos átlagfogyasztást jelent. Nagyon okosan használja viszont a notebook a két akkumulátort. Előbb a külsőt meríti le, csak azután nyúl a belső tartalékokhoz. Töltésnél előbb a belső akkut tölti fel 80%-ig, majd a külsőt teljesen, végül befejezi a belső akku töltését is. Aki rendszerint csak néhány órára veszi le töltőről a notebookját, az így csak a külső akkut fogja lestrapálni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés