Hirdetés

A Lenovo ThinkPad X1 Carbon frissített verziója

Hirdetés

Megjelenés

A Lenovo vállalati felhasználókat célzó, ThinkPad notebookcsaládjának egyik csúcsmodellje a könnyű és vékony X1 Carbon, melynek neve szénszál erősítésű műanyagból készült házára utal. Az idei év elején megújult laptop alapkoncepciója ugyan nem változott, de szinte minden részlete módosult kisebb-nagyobb mértékben. A többi új ThinkPadhez hasonlóan (közülük a T440s-t teszteltük nemrég) már nem fekete, hanem sötétszürke burkolattal érkezik, egyéni ízlés kérdése, hogy az új vagy a régi – nekünk az újat látva a régi – jön be jobban. Abban viszont meg lehet egyezni, hogy a korábbi, selymes tapintást kölcsönző felületkezelésnél gyengébb lett az új, rideg, szénszálas erősítésű, de puszta kopogós műanyag.

Igaz viszont az is, hogy a gépház talán még merevebb az elődnél; az új X1 Carbon vékonyságát meghazudtolóan masszív notebook, simán felveszi a versenyt az unibody alumíniumházas konkurenciával (HP Folio 9470m vagy MacBook Air), bár kevésbé kelti prémium gép hatását. Elődjéhez képest súlyban és vastagságban is fogyott egy picikét, de ezek a tizedmilliméterek és tucat grammok inkább csak papíron látszanak, a gyakorlatban szinte azonosnak mondható a két X1 Carbon évjárat.

Csatlakozók tekintetében a leglényegesebb változás, hogy az új modell már dokkolható. Nem a klasszikus, alsó interfésszel, hanem a tápcsatlakozó mellett elhelyezkedő kiegészítővel, tehát szigorú értelemben már „csak” port replikátorról beszélhetünk az OneLink kapcsán. Sikerült egy elég ordas hibát vétenie a Lenovo tervezőinek, amikor lehagyták az új Carbonról az SD kártyaolvasót. Emellett csak apró kellemetlenség a mindössze két USB csatlakozó (bár legalább mind a kettő 3.0-s) és az a tény, hogy az Ethernet port adapterének csatlakozóját a jobb oldali USB aljzat veszélyes közelségébe tették, ahol simán blokkolhatja egy vaskosabb pendrive. Monitorkimenetből kettő van (HDMI és mini DisplayPort), a hang ki-/bemenetet a legfrissebb divat szerint összevonták, hátul pedig a 3G modem SIM kártyájának nyílását találjuk.

Belül radikális változások garmadája fogadja a felhasználót. A 14 hüvelykes, vékony kávás kijelző immár WQHD, vagyis 2560x1440 pixel felbontású, ráadásul IPS paneles, és akár érintésérzékeny változatban is kérhető. Nálunk viszont az alap, 1600x900 pixeles TN+film panellel járt a Carbon, aminek nincs érintős változata, cserébe viszont várható, hogy kevesebbet fogyaszt. Azért ez a verzió sem maradt teljesen érintős felület nélkül, ugyanis a billentyűzet felső sorát kapacitív panelre cserélték. Aktív megoldásról van szó, ami annyit jelent, hogy négyféle, de fix, nem módosítható kiosztás áll rendelkezésünkre. Némileg változott a billentyűzet kiosztása is, és megkaptuk a T440s-ben is látható, üvegfelületű touchpadet, ami magában foglalja a TrackPoint pöcökegér gombjait is.

Néhány csavar kioldása után leszedhető az X1 Carbon hátlapja, de ezt a műveletet legfeljebb a hűtés kitisztítására használhatjuk majd, mert bővíteni nincs igazán mit. A memóriát az alaplapra forrasztották, az adattároló már így is M.2 foglalatos SSD, szintén M.2-es aljzatban ül a Wi-Fi adapter, és ilyenbe kerül az opcionális 3G modem is. A gépház jelentős részét a 45 wattórás akku teszi ki. Egy dologra hívnánk még fel az olvasók figyelmét, a hűtőventillátor aszimmetrikus lapátközeire, aminek jelentőségére még később visszatérünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés