Lenovo ThinkPad T440s – munkagép újratöltve

További részletek

Belül is akadnak módosítások, és sajnos szintén olyanok, amelyeknek a régi ThinkPad kedvelők nem fognak örülni. A képernyő elé védőréteg került, ami egy szintbe hozza kávájával. Igen, elsősorban azért, mert van érintőképernyős változat is, de az alap 1600x900 pixeles TN+film panel nem érintős, és az 1920x1080 pixeles IPS panel is kapható érintésérzékeny felület nélkül. Nálunk érintős verzió járt, aminek ugyan nem volt teljesen matt a felülete, de sokkal kevésbé tükrözte környezetét, mint a nem vállalati megoldások fényes kijelzője. Azt nem tudjuk, hogy a nem érintős verziók felülete mennyire fényes. Ki kell még emelni, hogy a kijelző oldalsó peremei meglehetősen keskenyek.

Billentyűzetből a 30-ra végződő ThinkPadeknél megismert, szigetes változatot találjuk, mely csak annyit módosult, hogy immár a felső, funkcióbillentyűs soron az extra képességek kapták az elsődleges szerepet, de ez a BIOS-ban módosítható. Az viszont örvendetes, hogy most az Fn váltóval elérhető funkciók is fehérrel vannak felfestve, nem pedig félhomályban nehezen olvasható szürkével, mint a korábbi modelleknél. A ThinkLight lámpa végleges eltörlését egyesek valószínűleg megkönnyezik, mások majd a billentyűzet háttérvilágításának örülnek inkább.

Sajnos a lámpához hasonlóan búcsút inthetünk a különálló hangerőszabályzó és Think szoftvereket előhívő gombnak, és ami még nagyobb bajnak tűnik, a TrackPoint pöcökegér fizikai gombjainak is. Hiába no, az érintéskezelés világát éljük éppen, a Lenovo mérnökei fontosabbnak tartották a hatalmas, üvegfelületű touchpadet, ami a csuklótámasz közepén terpeszkedik. A fedelet záró retesz karmaival együtt eltűnt a csuklótámasz alsó részének lekerekítése is, helyette egy határozottabb peremet kapunk.

A gép alján is visszaköszönnek a modernizáció jelei: eltüntették a bővítőnyílásokat. Azért a fenéklemez eltávolításával hozzáférünk a 2,5 hüvelykes merevlemezhez, egy memóriaaljzathoz, két mSATA foglalathoz és a hűtés is kitisztítható. Aljas módon máshová – majdnem középre – tették az előző generációéval azonos dokkolócsatlakozót, így egyes dokkolókat nem tudunk majd használni az új modellekkel. Szintén alulra kerültek a hangszórónyílások, ezeket korábban a billentyűzet két oldalán találhattuk.

Elég érdekesen oldották meg a ThinkPad T440s és T440 akkumulátorát. A notebookoknak van egy belső, mindössze 23,5 Wh-s akkumulátora, ezen kívül pedig még egy külső 23,5, vagy akár 72 wattórás akku csapható fel a laptop hátára. Mi az előbbivel kaptuk tesztgépünket, ami belesimul a fenéklemezbe, a nagyobb kapacitású viszont lefelé kidudorodik, megemelve a hátsó traktust.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés