Lenovo ThinkPad T440s – munkagép újratöltve

Hirdetés

Használat közben

Annak ellenére, hogy az elmúlt évek alatt sokat változott a trendek mentén, egy T-s ThinkPad még mindig nagyon komoly laptop benyomását kelti. A T440s méretben és súlyban is szinte azonos régi nagy kedvencünkkel, a ThinkPad X300-zal, és ahhoz hasonlóan masszív szénszálas műanyagváza van, ami a kijelzőtől eltekintve egyáltalán nem horpad. Az új zsanér is szépen teszi a dolgát, persze most még nehéz megmondani, hogy olyan tartós lesz-e, mint a korábbi megoldás. Nagy szívfájdalmunk, hogy nincs olyan szépen kiegyensúlyozva, mint a régi modellek, így felnyitás közben magával emeli az alsó részt is (lásd alábbi videóban 1:50-nél).

Akinek jó a szeme, tizennégy hüvelyken éppen ideálisnak találja majd a Full HD felbontást, bár nekünk a korábbi 1600x900 pixellel sem volt bajunk. A nálunk járt IPS érintőpanel betekintési szögeivel meg voltunk elégedve, de a 247 cd/m²-es maximális fényerő lehetett volna egy kicsit magasabb is – azért 1200:1 körüli kontrasztaránya révén még erős fényben is jól leolvasható. Dicséretes, hogy az érintőképernyőt nem hagyták teljesen tükrösen, hanem valamilyen anti-reflex réteget tettek rá, ami nem ront a panel élességén. Kalibrálatlanul is egészen pontosak voltak a színárnyalatok, az alábbi színprofillal pedig a maximálisnál eggyel alacsonyabb fényerőn adja a legpontosabb színeket.

A T430-as ThinkPadek után nem okozott különösebb meglepetést a T440s klaviatúrája, több mint valószínű, hogy semmit sem változott a szigetes megoldás mögött rejlő mechanika. Nem jár olyan finoman és kellemesen, mint a régebbi típusok még nem szigetes megoldása, de azért különösebb kifogásunk nincs vele kapcsolatban, még mindig jobb konkurenseinél, alapja pedig a merev, szénszál-erősítéses háznak köszönhetően kellően stabil.

Az alatta lévő touchpaddel viszont alaposan meggyűt a bajunk. Üvegfelülete teljesen rendben van, mérete kiváló, de az alatta lévő gombot sikerült alaposan elszúrnia Lenovo mérnökeinek. Az egész tapipad úgy viselkedik, mint egy hatalmas billentyű, bármelyik részét lenyomva egész felülete 2-3 millimétert süllyed, ami furcsává teszi kezelését. A sokak által kedvelt TrackPointról sem tudunk túl sok jót mondani. A kis piros pöcök érzésünk szerint túl mélyen ül a gombok között – már az előző széria is ilyen volt –, a touchpadbe integrált gombok pedig tovább rontanak a helyzeten.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés