Hirdetés

A Lenovo ThinkPad T430 négy arca

Négyszer ThinkPad T430

Komoly notebookok terén a ThinkPad minden kétséget kizáróan a legjobban csengő nevek közé tartozik. Az IBM két évtizede megalapozott márkáját 2005-ben felvásárolta a Lenovo az összes technológiával és a teljes fejlesztőcsapattal együtt, és azóta is viszik előre töretlen lendülettel, jelenleg a szigetes, világítós billentyűzetek és Ultrabookok érájában. Tesztünkben a sokoldalúsága miatt kedvelt, se nem túl nagy, se nem túl kicsi 14 hüvelykes méretosztály legkomolyabb ThinkPadjét, a T430-at vesszük elő, ráadásul mindjárt négy változatban.

Az alap ThinkPad T430 klasszikus, minden extrával felszerelt igásló, a T430i olcsóbb változat, a T430s kissé karcsúsított, de majdnem teljes funkcionalitással bíró verzió, a T430u pedig az Intel erőteljes hatására született vékony, Ultrabook kategória képviselője. A négy T430 a vastagtól a vékonyig, a drágától a nem olyan drágáig felölel minden lehetőséget, mi pedig kiderítjük, hogy a gyakorlatban, a specifikációkon túl milyen különbségek vannak köztük.


Alulról: ThinkPad T430, T430i, T430s, T430u

Külsőre a stílus hasonló, a T430, T430i és T430s esetében rá lehet mondani, hogy teljesen azonos: nem annyira a dizájn, mint inkább az ergonómia és a praktikum irányelevei szerint tervezett, baltával szabott, karakteres, amit az elmúlt két évtizedben megszokhattunk. A T430u viszont már igazi Ultrabook, bár a maga 21 milliméterével csak a vaskos testvérmodellek mellett nevezhető igazán vékonynak. Nagyjából olyan lapos, mint a T430 fedél nélkül, illetve felső és alsó részének egyben tartását nem biztosítja olyan retesz, mint a másik három változatnál. Ettől a két részlettől eltekintve viszont igazi ThinkPad a T430u is, melyet ugyanazzal a szögletes és hideg gyakorlatiassággal terveztek meg.

Azért annyi játékosságot csempésztek az Ultrabook verzióba, hogy a fedél elején egy vékony sáv fut keresztbe, oldalait pedig kissé befelé döntötték. Felületét a többi három modell rideg, kopogós ötvözetével ellentétben selymes tapintást adó réteggel vonták be, továbbá masszív fémzsanérjai kicsit vékonyabbak. Apró, de látványos részlet, hogy a T430u-nál nem a hagyományos, jobb oldali zsanér közelében elhelyezett zöld lámpák jelzik a gép bekapcsolt állapotát, hanem a ThinkPad felirat i-jén a vörös pont.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés