Interjú: jones965, avagy modding mesterfokon

Sikerek és a tervek

PH: Melyik munkádra, sikeredre vagy a legbüszkébb, esetleg volt-e fájó kudarcod modding terén, valami, amit nagyon akartál, de nem jött össze?

jones965: Mint egy konzekvens szülő, csakúgy, mint a gyermekeimre, a munkáimra is büszke vagyok, természetesen nem hivalkodóan, szerintem ezt a modder közösség is alátámaszthatja. Legbüszkébb a jelenlegi modra vagyok, mivel magyarként sikerült a nemzetközi sajtóban is nívós eredményt elérnem, a Guru3D január havi modja lett.


jones965 Silverstone TJ-07 átalakítását a Guru3D is nagyra értékelte

Természesen a kudarc velejárója a sikereknek. Kudarc nélkül nem lehet eredményt elérni, mert ezáltal tudunk még jobb alkotást létrehozni, csakúgy, mint az élet többi területén. Ha valamelyik elképzelésem nem úgy sikerült, mint ahogy szerettem volna, akkor vagy ahhoz igazítottam a többi részt, vagy egyszerűen újrakészítettem. Hál' istennek utóbbiból nem volt sok. Jó példája volt a "rosszul indult, de végül jó lett"-megoldásnak a BTX mod teteje, ami festetlenül, nyers lemez állapotában még eléggé szerencsétlenül mutatott, de a végeredmény felülmúlta elvárásaimat.

Hirdetés

PH: Készül már a következő mod?

jones965: Egyelőre még csak gondolati szinten. Azt tervezem, hogy most nem átalakítani fogok, hanem alapjaiból építem meg a házat. Ezt a kategóriát scratch buildingnek nevezik, amikor nem egy kész alapból, hanem csak a nyersanyagokból építkezik a modder.

PH: Abban is vízhűtés lesz?

jones965: Természetesen. Számomra valahogy alaphelyzet lett, hogy a modjaim mind vízhűtéssel készülnek. Egyfajta pluszt ad a gépnek, ha ez esztétikusan van elkészítve.

PH: Csinálnál léghűtéses modot is?

jones965: Ezen még nem gondolkodtam, mivel a tuninghoz való vonzódásom kapcsán nekem a vízhűtés jön be jobban. Ettől függetlenül ragyogó munkákat lehet létrehozni léghűtéssel is. Talán majd egyszer...

PH: Szerinted lehet egy laptopot moddolni?

jones965: Minden további nélkül. A tavalyi DCMM versenyen is volt egy moddolt gép, ráadásul vízhűtéssel.

PH: Megkerestek már mások azzal, hogy alakíts át nekik egy gépet?

jones965: Voltak ilyen jellegű megkeresések. Gondolatkodtam rajta, hogy erre egyfajta befektetést lehetne alapozni, de mikor kiszámolom a költségeket és ezt közlöm a megrendelővel, akkor rendszerint gyorsan kihátrálnak. Sokan nem tudják, hogy ezeket a kézzel készített, egyedi házakat nem lehet összehasonlítani a sorozatban gyártottakkal, árszabásuk teljesen más dimenzióban mozog, hiszen akár több száz munkaóra is lehet bennük. Lehetne ezt is bizonyos szintig gépesíteni, de nem teljesen, mert onnantól elveszti a modding a varázsát, egyediségét, és ugyanolyan tucat szintet érnénk el, mint bármelyik szériaházzal. A moddokban pont az a szép, hogy csak egy van belőlük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés