Interjú: jones965, avagy modding mesterfokon

Hogyan készülnek?

PH: Hogyan születik egy-egy mod ötlete, mennyire komoly tervezés előzi meg a munkát?

jones965: Sokat bújom a netet, a hardverrel és moddinggal foglalkozó weboldalakat és fórumokat, többek közt az Xtremesystem és Bit-Tech ide vonatkozó részeit. Innen ragadok ki egy-két alapdolgot, amit természetesen módosítok, illetve kiegészítek a saját elképzeléseimmel. Eredeti szakmám gépészmérnök, rendelkezem alapfokú tervezési ismeretekkel, térbeli látással, így egy-egy gép megszületése nálam fejben történik, ami menet közben módosulhat, ezért nem is készítek soha semmilyen tervrajzot, csak a fantáziámra hagyatkozom.

Hirdetés

PH: Hol készülnek ezek a nagyszerű masinák, mutasd csak a műhelyed!

jones965: 2005-ben építettünk családi házat, amit próbáltunk úgy megtervezni (természetesen ezt is én), hogy minden igényünket kiszolgálja, beleértve a barkácsolást is. Ehhez egy kétállásos garázst terveztünk, ami ma már sajnos csak 50%-ban tölti be eredeti funkcióját – másik felét felemésztik a moddinghozhoz és tuninhoz szükséges eszközök.

PH: Hol vannak az extra célszerszámok, például a lemezhajlító?

jones965: Sok kéziszerszámmal rendelkezem, mint a flex vagy a multifunkciós kisgép, de az általad említett eszköz nem található meg gép formájában. Lemezmunkáimat kivétel nélkül célszerszám nélkül készítettem el, mégpedig két darab bútorlap, pillanatszorítók, valamint egyenesre gyalult keményfa segítségével. A szükséges helyen leszorítom, majd a keményfával és gumikalapáccsal szépen a kívánt mértékig meghajtom. Elég macerás dolog, főleg mikor nem 90°-ba kellett hajlítani, mint például a Kandalfra vagy a BTX házra készült tetőknél.


Plexihajlítás kéziszerszámok és asztalláb segítségével

PH: Általában, napi, heti szinten mennyi időt szánsz a moddolásra, és mennyi ideig tart elkészíteni egy gépet?

jones965: Amikor egy munkát elkezdek, szeretem előre megtervezni, hogy milyen ütemezéssel, milyen munkafolyamatok szerint fogok haladni. Ez az elképzelt mod alapján lehet 100-300 munkaóra. Napi szinten, amikor lehetőségem van rá, akár 10-12 órát is képes vagyok ezzel foglalkozni, ebből kiszámítható, hogy meddig tart egy mod elkészítése, de általában 1-1,5 hónap alatt el szoktam készülni velük. Az utolsó modomnál például csak azért vettem ki egy hét szabadságot, hogy időben tudjak vele végezni, lévén már erősen csúsztunk bele a télbe, a garázsban meg nincs fűtés, és egy komplett házfényezést is meg kellett ejteni – az pedig köztudott, hogy hidegben nem szerencsés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés