Interjú: jones965, avagy modding mesterfokon

Felvezető

A PROHARDVER! közösségének érdekes tagjait bemutató interjúsorozatunkban legutóbb, Moddingboynál jártunk, aki nagyszerű, de mégiscsak első valódi modját készítette el; most viszont a hazai modder világ egyik jó ideje ismert és elismert tagjánál tettünk látogatást. Szolnokon voltunk Kerekes Jánosnál, akit a fórumozóink és a Logout olvasói jones965 néven ismerhetnek.

Jones nem mai gyerek, a számítógépek, modding és tuning világába felnőtt fejjel vágott bele. Négy csemete és saját vállalkozás mellett hódol ezeknek a meglehetősen időigényes hobbiknak, nem is akármilyen szinten. Alkotásait hazai és nemzetközi szinten is díjazták, legutóbbi munkája, melynek születését a Logouton részletesen leírta, elnyerte a Guru3D januári hónap modja díját, idehaza pedig a korábbi alkotások remekeltek a Mod-Tech Hall kiállításon, melynek szervezésében is aktív szerepet vállalt.

PH: Hogyan kerültél a számítógépek, tuning és modding világába?

jones965: Mint említetted, nem mai gyerek vagyok, így felnőtt fejjel csöppentem bele a számítógépek világába. Ez egészen pontosan 2000 végén volt, mikor még gyermektelenül vásároltunk hitelre számítógépet. Ha jól emlékszem, Intel Socket 1-es foglalatú processzorral és GeForce 200-as videokártyával szerelt konfiguráció volt. Elsődlegesen szórakozásra vettük, lévén hogy a szabadidőt akkor a gyerekek még nem foglalták le. Aztán idővel ezt a konfigurációt fejlesztettem követve az új hardvereket, bár akkor még gondolati szinten sem foglalkoztatott a modding.

Hirdetés

Abba 2007 elején vágtam bele, amikor az NVIDIA piacra dobta G80-as chippel szerelt videokártyáit. Kezdetben gyári Superflower házamba vettem világító ventilátorokat, illetve neonokat, amiket ma sokan csak karácsonyfa effektusnak hívnak – tegyük hozzá: jogosan. Ekkortájt találtam rá a Prohardverre, ahová regisztráltam, és a mai napig aktív olvasója vagyok.


Thermaltake Kandalf még 2007-es stílusban, karácsonyfának öltöztetve

Ugyanennek az évnek a közepén kezdtem el komolyabban foglalkozni az átalakítással, amikor az aktuális gépem folyadékos hűtésébe belevágtam. Akkoriban egy Asus Crosshair alaplapban Athlon X2 4200+-ot és GeForce 8800 GTX-et hajtottam, melyek már komoly hőt produkáltak. A vízhűtés beépítésekor jöttek az ötletek, hogy miként lehetne a hatékonyságot a funkcionalitással párosítani. A gyógyszer itt gurult el, megindultam a lejtőn lefelé, ami ugye a tapasztalatszerzésnek pedig pont az emelkedését váltotta ki. Folyamatosan alakítottam a gépet, míg úgy döntöttem, ide már egy új, komolyabb ház kell. A Thermaltake Kandalf fekete verzióját 2007 őszén vásároltam, mondanom sem kell, hogy az eredeti formáját nem sokáig tartotta meg. Idézve a párom szavait: "Te nem vagy normális, hogy egy közel 60 000 forintos házat szétszabdalsz".

Hogyan készülnek?

PH: Hogyan születik egy-egy mod ötlete, mennyire komoly tervezés előzi meg a munkát?

jones965: Sokat bújom a netet, a hardverrel és moddinggal foglalkozó weboldalakat és fórumokat, többek közt az Xtremesystem és Bit-Tech ide vonatkozó részeit. Innen ragadok ki egy-két alapdolgot, amit természetesen módosítok, illetve kiegészítek a saját elképzeléseimmel. Eredeti szakmám gépészmérnök, rendelkezem alapfokú tervezési ismeretekkel, térbeli látással, így egy-egy gép megszületése nálam fejben történik, ami menet közben módosulhat, ezért nem is készítek soha semmilyen tervrajzot, csak a fantáziámra hagyatkozom.

PH: Hol készülnek ezek a nagyszerű masinák, mutasd csak a műhelyed!

jones965: 2005-ben építettünk családi házat, amit próbáltunk úgy megtervezni (természetesen ezt is én), hogy minden igényünket kiszolgálja, beleértve a barkácsolást is. Ehhez egy kétállásos garázst terveztünk, ami ma már sajnos csak 50%-ban tölti be eredeti funkcióját – másik felét felemésztik a moddinghozhoz és tuninhoz szükséges eszközök.

PH: Hol vannak az extra célszerszámok, például a lemezhajlító?

jones965: Sok kéziszerszámmal rendelkezem, mint a flex vagy a multifunkciós kisgép, de az általad említett eszköz nem található meg gép formájában. Lemezmunkáimat kivétel nélkül célszerszám nélkül készítettem el, mégpedig két darab bútorlap, pillanatszorítók, valamint egyenesre gyalult keményfa segítségével. A szükséges helyen leszorítom, majd a keményfával és gumikalapáccsal szépen a kívánt mértékig meghajtom. Elég macerás dolog, főleg mikor nem 90°-ba kellett hajlítani, mint például a Kandalfra vagy a BTX házra készült tetőknél.


Plexihajlítás kéziszerszámok és asztalláb segítségével

PH: Általában, napi, heti szinten mennyi időt szánsz a moddolásra, és mennyi ideig tart elkészíteni egy gépet?

jones965: Amikor egy munkát elkezdek, szeretem előre megtervezni, hogy milyen ütemezéssel, milyen munkafolyamatok szerint fogok haladni. Ez az elképzelt mod alapján lehet 100-300 munkaóra. Napi szinten, amikor lehetőségem van rá, akár 10-12 órát is képes vagyok ezzel foglalkozni, ebből kiszámítható, hogy meddig tart egy mod elkészítése, de általában 1-1,5 hónap alatt el szoktam készülni velük. Az utolsó modomnál például csak azért vettem ki egy hét szabadságot, hogy időben tudjak vele végezni, lévén már erősen csúsztunk bele a télbe, a garázsban meg nincs fűtés, és egy komplett házfényezést is meg kellett ejteni – az pedig köztudott, hogy hidegben nem szerencsés.

Kandalf, BTX, TJ-07 mod

PH: Mennyire tolerálja ezt a családod?

jones965: Maximálisan! Minden férfinak annyira megértő társat kívánok, mint a feleségem. Nem egy esetben volt, hogy az eredeti elképzelésemet az Ő tanácsára módosítottam. Mivel nagy család vagyunk négy kis gyermekkel, el tudjátok képzelni, részéről mekkora plusz terhet vállal azért, hogy én hódolhassak a szenvedélyemnek! De úgy érzem, amikor egy gépet befejezek, és az elkészült alkotás nem csak a mi tetszésünket, hanem a publikumét is kiváltja, az számukra is elégtétel a családtól elvett időmért.

PH: Mi lesz a sorsa az elkészült gépeknek?

jones965: Mint ahogyan a helyszínen Te is láthattad, minden eddigi munkám házon belül található. Jelenleg a két fiam használja a Kandalfot és a BTX modot, a legutóbbi TJ-07-et pedig jómagam. Sokan kérdezték, miért nem adom el ezeket. Valahogy a munkák a szívemhez nőttek, mint a gyerkőcök, és nem utolsósorban ajándéknak tekinthetjük a gyermekeim részére. Ráadásul most már ők követelik, hogy a következő munkám nekik készítsem. De mivel üzleti világban élünk, úgy fogalmaznék: van az a pénz!

PH: Vezess körbe egy kicsit az otthon fellelhető csodákon!

jones965: Mint előzőleg utaltam rá, a gyerkőcök szobájában találhatóak korábbi modjaim. Nem mennék bele részletesen a bemutatásukba, ahhoz kevés egy interjú terjedelme, de a Logouton minden munkám megszületéséről részletes naplót vezettem, úgyhogy akit részletesebben érdekelnek, ott megnézheti őket. A 2007-es Kandalf ház, amire talán a tervezői sem ismernének rá, gyakorlatilag három reinkarnáción esett át. Végig arra törekedtem, hogy a vízhűtés minden eleme a házon belül maradjon.


Kandalf mod és...

A BTX mod különlegessége, hogy a bővítőhelyekben lévő eszközön kívül semmilyen más hardverelem nem látható, csak a hűtés. Ahogyan alakult a ház, építés közben mondhatni orra esett, ami eredetileg az eleje volt, az alulra került, a tetejéből lett az eleje, a felülre került hátuljára pedig egy teleszkópos fedelet szerkesztettem.


...BTX mod: két világszínvonalú mod egy gyerekszobában

A legutóbbi munkám, a Silverstone TJ-07 ház átalakítása pedig igazi kihívás volt, mivel próbáltam a lécet olyan magasra tenni, hogy megismerjem saját képességeim határait. Ebben volt az eddigi legtöbb és legösszetettebb lemezmunka, illetve a folyadékhűtés krómozott rézcsövei is különlegesek. Aki próbált már fix csövekből építkezni, az tudja csak igazán, mennyire komplex ez a munka, ráadásul a hajlításokat mind kézzel csináltam, így számtalanszor szét és össze kellett szerelni a rendszert, míg végre tökéletesen működött.


Silverstone TJ-07 mod

PH: Melyik a legkedvesebb átalakításod?

jones965: Ez nagyon furcsa kérdés számomra. Mindig az, amit éppen csinálok. Ha nem így lenne, akkor nem lenne inspiráció...

Sikerek és a tervek

PH: Melyik munkádra, sikeredre vagy a legbüszkébb, esetleg volt-e fájó kudarcod modding terén, valami, amit nagyon akartál, de nem jött össze?

jones965: Mint egy konzekvens szülő, csakúgy, mint a gyermekeimre, a munkáimra is büszke vagyok, természetesen nem hivalkodóan, szerintem ezt a modder közösség is alátámaszthatja. Legbüszkébb a jelenlegi modra vagyok, mivel magyarként sikerült a nemzetközi sajtóban is nívós eredményt elérnem, a Guru3D január havi modja lett.


jones965 Silverstone TJ-07 átalakítását a Guru3D is nagyra értékelte

Természesen a kudarc velejárója a sikereknek. Kudarc nélkül nem lehet eredményt elérni, mert ezáltal tudunk még jobb alkotást létrehozni, csakúgy, mint az élet többi területén. Ha valamelyik elképzelésem nem úgy sikerült, mint ahogy szerettem volna, akkor vagy ahhoz igazítottam a többi részt, vagy egyszerűen újrakészítettem. Hál' istennek utóbbiból nem volt sok. Jó példája volt a "rosszul indult, de végül jó lett"-megoldásnak a BTX mod teteje, ami festetlenül, nyers lemez állapotában még eléggé szerencsétlenül mutatott, de a végeredmény felülmúlta elvárásaimat.

PH: Készül már a következő mod?

jones965: Egyelőre még csak gondolati szinten. Azt tervezem, hogy most nem átalakítani fogok, hanem alapjaiból építem meg a házat. Ezt a kategóriát scratch buildingnek nevezik, amikor nem egy kész alapból, hanem csak a nyersanyagokból építkezik a modder.

PH: Abban is vízhűtés lesz?

jones965: Természetesen. Számomra valahogy alaphelyzet lett, hogy a modjaim mind vízhűtéssel készülnek. Egyfajta pluszt ad a gépnek, ha ez esztétikusan van elkészítve.

PH: Csinálnál léghűtéses modot is?

jones965: Ezen még nem gondolkodtam, mivel a tuninghoz való vonzódásom kapcsán nekem a vízhűtés jön be jobban. Ettől függetlenül ragyogó munkákat lehet létrehozni léghűtéssel is. Talán majd egyszer...

PH: Szerinted lehet egy laptopot moddolni?

jones965: Minden további nélkül. A tavalyi DCMM versenyen is volt egy moddolt gép, ráadásul vízhűtéssel.

PH: Megkerestek már mások azzal, hogy alakíts át nekik egy gépet?

jones965: Voltak ilyen jellegű megkeresések. Gondolatkodtam rajta, hogy erre egyfajta befektetést lehetne alapozni, de mikor kiszámolom a költségeket és ezt közlöm a megrendelővel, akkor rendszerint gyorsan kihátrálnak. Sokan nem tudják, hogy ezeket a kézzel készített, egyedi házakat nem lehet összehasonlítani a sorozatban gyártottakkal, árszabásuk teljesen más dimenzióban mozog, hiszen akár több száz munkaóra is lehet bennük. Lehetne ezt is bizonyos szintig gépesíteni, de nem teljesen, mert onnantól elveszti a modding a varázsát, egyediségét, és ugyanolyan tucat szintet érnénk el, mint bármelyik szériaházzal. A moddokban pont az a szép, hogy csak egy van belőlük.

Tuning

PH: Kinn a műhelyben áll egy egészen komoly tuningos felszerelés is, annak mi a története?

jones965: Igen, a tuning a másik nagy betegségem! Műszaki vénával rendelkezvén szeretem tudni, hogy egy eszköz mire képes. Nincs ez másként a hardverekkel sem. A gépeimet nem csak megépítem, hanem szofveresen is próbálom belőlük a maximumot kihozni.

PH: Látok itt egy nem hétköznapi berendezést, amiből csövek jönnek ki. Mi célra szolgál?

jones965: Ha tárgyilagos lennék, akkor egyszerűen azt mondanám: akváriumhűtő, ugyanis eredetileg annak készült, csak a tuningosok rájöttek, hogy tökéletes PC vízhűtésre is. Amit itt látsz, az 850 W hő lekezelésére alkalmas, akár 3 °C-ra le tudja csökkenteni a vízhőmérsékletet. Hasznos dolog extrém tuninghoz, segítségével el tudtam érni pár egészen komoly eredményt.

PH: Mennyire extrémen tuningolsz?

jones965: Gyakorlatilag a folyékony nitrogén kivételével kipróbáltam mindent, a sima leghűtéstől a -15 °C-os vízen át a szárazjégig bezárólag, most pedig az időjárás is az én malmomra hajtja a vizet.


Core i7-3930K és négy Radeon HD 7970 két tápról meghajtva extrém tuning közben

PH: Eredmények?

jones965: Elég sok sikert elkönyvelhettem magamnak; voltak olyan eredményeim, amikkel adott pillanatban a HWBOT.org oldalon dobogós voltam. Ilyenkor az adott ország versenyzőjének nemzeti zászlója kint van a főoldalon. Magyarországon is van külön lista, ahová különböző benchmarkeredményeket lehet feltölteni. Legutóbb a feljebb látható masinával sikerült pár szép értéket összehoznom. A kínpadon egy Rampage IV Formula alaplap, Core i7-3930K processzor, 16 GB RAM és meglehestősen ritkán látható, négy Radeon HD 7970-ből álló CrossFireX rendszer feszült a végsőkig. Jelenleg ezzel a konfigurációval a több grafikus kártyás rendszerek magyar rekordere vagyok. Viszont a csúcsok azért vannak, hogy megdöntsék őket, ezt is meg fogják hamarosan. De ez a jó az egészben, egyfajta narkotikum a tovább és tovább fejlesztés. Az elért eredmények megtalálhatóak az alábbi linken.

Modder közösség

PH: Az elejétől fogva versenyeztél a gépeiddel?

jones965: Számomra ez a világ 2009-ben nyílt meg, mikor éppen Kandalf házam második átépítése zajlott. Akkor kezdett divatba jönni a gépházon belül lévő elektromos vezetékek szálanként harisnyázása, amihez az alapanyagot nem volt egyszerű beszerezni. Ezügyben kapcsolatba kerültem egy modding termékeket áruló webáruház akkori tulajdonosával, aki megemlítette, hogy lesz a Pap László arénában a BGS keretén belül egy modder verseny, a 8. Mod-Tech Hall, és javasolta, hogy próbáljak meg nevezni rá. Megtettem, bekerültem, hatalmas élmény volt. Ez volt az első publikus kiállításom.


Infernal Kandalf a 2010-es Mod-Tech Hallon

Ebből az ismeretségből adódan a 2010-es Mod-Tech Hall kiállításon a versenyzés mellett szervezőként is részt vettem. Az Infernal Kandalf fantázianevű gépemmel indultam, ami kategóriáján belül első helyet ért el. Erről a rendezvényről is írtam a Logouton.

Időközben több barátommal beszéltem, akik korábban részt vettek a nemzetközi DCMM (Deutsch CaseMod Meisertschaft – német házmod bajnokság) versenyen, és bátorítottak, próbáljak szerencsét. Gondolkodtunk, melyik gépet vigyem, és a többség a BTX modra szavazott. Így hát azzal nyújtottam be a nevezésemet, amit el is fogadtak (előzsűri van a versenyen, csak a legjobbak kapnak meghívást – a szerk.). Itt sajnos nem sikerült helyezést elérnem, de nem is ez volt a fő célom, hanem hogy felmérjem, a külföldi munkákkal viszonyítva hol tartunk mi magyarok. Bátran kijelenthetem, nincs szégyenkeznivalónk!


BTX mod a német DCMM-en

PH: Jól tudjuk, hogy nem kis közöd van a hazai látványos átalakításokat minőségi képeken bemutató PC-Style oldalhoz?

jones965: A pc-style.hu oldal létrejötte a Prohardverhez kapcsolódik. A Hogyan is néznek ki a gépeink? topikban egyre több színvonalas alkotás fotói bukkantak fel, és jött az ötlet, hogy ezeket gyűjtsük össze egy helyre. Eleinte nagy volt a lelkesedés, a megjelenésre jelentkező gépeket több főből álló csapat bírálta el, ami mára két főre apadt. Gyakorlatilag most aero fórumtárssal üzemeltetjük az oldalt, aki az egész arculatot létrehozta, a tárhelyet pedig beteg kollégával ketten finanszírozzuk.

PH: Milyen gyakran jelentkeznek képekkel?

jones965: Mint említettem, eleinte dúskáltunk a gépekben, volt hónap, amikor több gép is felkerült az oldalra. Az utóbbi időben sajnos apadt az érdeklődés, pontosabban az arra alkalmas gépek száma. Jelenleg is vannak talonban gépek, amik alkalmasak a PC-Style-ra való felkerüléshez, csak a fotózás minőségén szükséges javítani. Próbálunk következetesek lenni magunkkal, illetve a látogatókkal szemben is. Kis ország vagyunk, kicsi lehetőségekkel, de büszkén mondhatom, hogy a világ minden tájáról látták már az oldalunkat. Ebben természetesen aktívan próbálok magam is részt venni, népszerűsítem az általam készített modokkal párhuzamosan.

Itt jegyzem meg, számomra nagyon fájó, hogy a jubileumi, tizedik Mod-Tech Hall kiállítást rajtunk kívül álló okok miatt nem tudtuk megrendezni, de bízom benne, hogy a hazai modderek visszakapják a rendezvényüket, illetve a fokozatosan elsorvadt Radikalmod helyett új virtuális játszóteret találnak maguknak.

PH: Ebben a PROHARDVER! a segítségetekre lehet. Az amúgy is közösségorientált Logouton létrehozunk egy új, kiemelt modding rovatot, így a témába tartozó írások nagyobb hangsúlyt kapnak, a Prohardveren pedig mostantól külön rovatban számolunk be a modder világ érdekességeiről, szép átépítésekről, akár a hazai porondról. Ami pedig a rendezvényt illeti, ezen a téren van egy jó hírünk. Április 14-én a Veletech 2012 rendezvényen hardverek és mobilos érdekességek mellett élőben találkozhatnak olvasóink néhány hazai modderrel és munkájukkal.

jones965: Ha mód van rá, ott leszek gépeimmel a Veletech 2012-n!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés