Hirdetés

Olvadó árak a hűvös időre

Még csak két hét telt el az évből, de az akciók máris kezdenek éledezni.

Alaplapok, processzorok


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hirdetés

Gépépítéskor talán a legfontosabb kérdésnek a chipset kiválasztása számít, aki pedig egy viszonylag olcsó, de teljesítményben csalódást nem okozó konfigurációban gondolkodik, annak – az AMD Ryzen processzorok remek ár/érték arányának is köszönhetően – a B450 lehet az egyik leginkább megfontolandó opció. A PCX webáruház kínálatában több, ilyen chipsetre épülő alaplap is kapott némi árcsökkentést, mi ezúttal két eltérő formátumú modellt emelünk ki, melyek egyaránt három év gyártói garanciát tudhatnak magukénak.


[+]

A 23 000 forint körül beszerezhető ASRock B450M Pro4-F microATX méretű NYÁK lapra épül, erre pedig négy darab DDR4 memóriafoglalat és két PCIe 3.0 x16 slot fért a két M.2 csatlakozó és a négy darab SATA 3 kivezetés mellé. A hátoldali Gigabit Ethernet és analóg audio portot egy-egy HDMI, D-Sub és DVI kimenet egészíti ki, és bár maga az alaplap nem rendelkezik beépített LED-ekkel, az RGB LED-ek bekötéséhez (és az alaplapról való vezerléshez) szükséges csatlakozók azért nem maradtak ki a belső konnektorok közül.


[+]

Eggyel nagyobb méretkategóriát képvisel a 30 000 forintért hazavihető Gigabyte B450 Aorus Elite, ez a lap ugyanis már az ATX osztályt erősíti, ebből kifolyólag pedig egy kicsit több minden került rá, mint a fent bemutatott microATX-es kollegájára. A DDR4 memóriafoglalatokra ez pont nem igaz, hisz ezekből itt is négyet találunk, ahogy x16 méretű PCIe slotból is kettőt kapunk, de például SATA 3 csatlakozóból már 6 darab kapott helyet a gépház közepéhez közelebb eső oldalon. Bizonyára sokaknak lehet fontos, hogy az alaplap nem csak a külső RGB eszközöket képes vezérelni, de több saját fényforrással is rendelkezik, a kényelmes beszerelésről pedig a fixált hátlapi pajzs gondoskodik.


[+]

Ha már betáraztunk B450-es alaplapból, nem árt, ha vásárlunk mellé némi belevalót is. A három év garanciával 50 000 forintért forgalmazott AMD Ryzen 7 2700 ugyan már nem a legújabb generációt képviseli, de a nyolc, 3200 MHz-en pörgő fizikai mag teljesítményére még így 2020-ban sem lehet panaszunk, az órajeleket a gyári értékeken hagyva pedig a dobozban található hűtőt sem szükséges azonnal egy jóval nagyobb darabra cserélni.


[+]

Két maggal kevesebb jutott a szintén három év garanciával árult, 72 700 forintos AMD Ryzen 5 3600X-nek, ám azok jóval magasabb, 3800 MHz-es frekvencián dolgoznak, így a jelenlegi, 7 nanométeres gyártástechnológiával készülő Ryzen generációból nem feltétlenül kell a legerősebb modellek közül válogatni, ha értékelhető teljesítményt szeretnénk. Kis csíkszélesség ide vagy oda, azért ez a hat mag is megkívánja olykor az energiát, a TDP érték egészen 95 wattig is képes felkúszni, és bár a gyári hűtőkre az AMD esetében nem szokott panasz lenni, egy X-es processzorhoz már nem árt, ha egy kicsit hatékonyabb megoldást választunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés