Hirdetés

Új hónap, új akciók, új hardverek

Ajánlónkban az egyedi ThinkPad konfigurációk mellett adattárolókkal, monitorokkal és egyéb kütyükkel készültünk.

Adattárolás


A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képeztük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Ugyan a memóriakártyák és pendrive-ok között is találunk már 1 vagy akár több terabájt kapacitású modelleket, a legolcsóbb külső adattárolóknak még mindig a merevlemezek számítanak. Bár ezek az eszközök jóval nagyobbak, mint egy néhány centis flash meghajtó, egy jól eltalált dizájnt választva nem kell majd szégyenkezve használni őket nyilvános helyen sem; szerencsére van miből válogatni.


[+]

A három év garanciával 19 500 forintért árult Western Digital My Passport 1 TB-os verziója például szép kék borítást kapott, melyen ráadásul kétféle felület váltja egymást. A burkolat alatt egy 2,5 hüvelykes merevlemez dolgozik, az adatok másolása pedig USB 3.0 csatlakozón történik, ami lassabb, mint a(z általában már 3.1-es verziószámú USB) Type-C, de jóval univerzálisabb (egyelőre), hiszen így például a régebbi tévékkel való használatról sem kell lemondanunk.


[+]

A belső adattárolók között a tárkapacitás mérete és az ár arányát tekintve szintén a HDD-k viszik a prímet, természetesen a Western Digital kínálatában ilyen típusú termékeket is találunk. 14 700 forintba kerül például a szintén 1 TB kapacitású, WD Purple szériába tartozó merevlemez, mely 3,5 hüvelykes házat kapott, az alaplappal pedig SATA 3 interfészen keresztül kommunikál. A belül egymásra pakolt tányérok percenként 5400-at forognak, mely sebesség nyilván nem a legalkalmasabb komolyabb játékok futtatására, aki erre a célra keres adattárolót, az valószínűleg nem a merevlemezek között nézelődik, de nagyobb tárterületet igénylő adatok tárolásához megfelelő lehet, a gyártói garancia pedig három évig tart.


[+]

Felhasználási módunktól függően előfordulhat, hogy egy eredetileg belső meghajtónak szánt adattárolót vagy magunkkal kell vinnünk valahova, vagy csak a rajta lévő adatokra van szükségünk egy olyan gépen (például notebookon), amibe nem szerelhetjük be. Ilyenkor jöhet jól egy olyan SATA-USB átalakító, amit például a Media-Techtől is megvásárolhatunk nagyjából 10 000 forintért. Persze ez drágább, mintha egy belső helyett külső meghajtót vettünk volna, de ezzel bármilyen, 2,5"-es vagy 3,5"-es, SATA vagy IDE csatolós adattárolót használhatunk USB meghajtóként, így hosszú távon talán megéri a befektetés. hiszen csak egyszer kell megvenni. Az adapter USB 3.0 vezetékkel köthető számítógépünkre, a tápellátásért pedig egy kapcsolóval ellátott tápkábel felel.

Ha a kapacitás helyett inkább a sebesség fontosabb számunkra, akkor érdemesebb a flash alapú SSD-k között nézelődni, ezek ugyanis mozgó alkatrész hiányában jóval gyorsabbak, mint tányérokkal operáló társaik, ráadásul egy pendrive-hoz hasonlóan egyáltalán nem adnak ki hangot. 19 700 forintba kerül például a Gigabyte három év garanciával forgalmazott, 480 gigabájtos SSD-je, mely ugyan csak SATA III kapcsolatra képes, 480 MB/s írási és 550 MB/s olvasási sebessége még így is a merevlemezek tempója felett áll; ha a rendszermeghajtó szerepére van is jobb választás, játékok és programok futtatására bőven alkalmas lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

 • Virág helyett milyen hardvert válasszunk?

  Erre a hétre a szemünknek, a kezünknek és az íróasztalnak is találtunk akciókat a boltokban.

 • Bálint utáni akciók

  Ma még van esély, hogy egy akciós notebookkal, adattárolóval vagy valamilyen kütyüvel jóvátegyük, ha tegnap nem vettünk volna virágot!

 • Akciósan végződik a hét

  Hálózati eszközök, notebookok és különböző apróbb kiegészítők árai is csökkentek az elmúlt napokban.

 • Hosszú február, még több akció

  A héten processzorok és hűtések, gépházak és kiegészítők, illetve pár speciális szerszámkészlet került terítékre.

Előzmények

Hirdetés