Hirdetés

GoPro HD Hero3 Black: az akciókamerák 4K királya

Miben más, kezelés

Silver vs. Black

Hirdetés

A hármas széria triójának mindegyik tagja ugyanakkora és ugyanúgy is néz ki, leszámítva az előlapon elhelyezett 3-as színét, ami a White esetében fehér, a Silvernél ezüst, itt pedig értelemszerűen fekete. A belsőt tekintve azonban markáns különbségek fedezhetőek fel az általunk korábban tesztelt Silver és a Black változat között. Ez a konkrét számokban is meglátszik, hiszen amíg a Black képes akár az UHD felbontású anyagok elkészítésére, addig a másiknál be kell érni a Full HD-val. Ráadásul ott csak másodpercenként 30 képkockás rögzítési sebességre nyílik mód, míg a fejlettebb fekete testvér ennek dupláját kínálja, ráadásul az összes többi felvételi módban.

Bár sajnos most arra nem nyílt lehetőség, hogy ugyanolyan körülmények között próbáljuk ki a két modellt, de az erre fókuszáló YouTube-os tesztvideókból feketén-fehéren kiviláglik, hogy a Black jobb képminőséget produkál. A színek valósághűbbnek tűnnek, a kép tisztább, kevésbé zajosodik, valamint a mozgás is folyamatosabb, dinamikusabb. Ez azonban az áron is meglátszik, hiszen amíg egy Silver már százezer forintért hazavihető, addig egy Blackért 135 000 forintot kell letenni az asztalra.

Kezelés

Magas ár ide vagy oda, a modell alapkiszerelésben csak egy, a frontfelületen elhelyezett, kisméretű, monokróm, alacsony felbontású LCD kijelzővel rendelkezik. Ez a két gombbal együtt ugyan alkalmas arra, hogy a felhasználó elérje az összes menüpontot és paramétert, de használata nehézkes. Főleg ha összehasonlítjuk a színes, érintésérzékeny, hátlapra szerelhető LCD Touch Bacpac névre hallgató kiegészítővel. Ennek a kezelése pofonegyszerű, csak arra az ikonra kell bökni, amit módosítanánk – a menürendszer felépítése logikus, átlátható.

Működés közben folyamatosan kijelzi az aktuális használati módot, a felbontást, illetve az akkumulátor töltöttségi állapotát. Még a víz- és ütésálló műanyagtokban is használható, hiszen a tokra felszerelhető egy rugalmas, átlátszó hátlap, amin keresztül ugyanúgy tudjuk vezérelni. Ennek köszönhetően, akár síelés, kerékpározás vagy akár ejtőernyőzés közben is viszonylag könnyen lehet módosítani a beállításokon, esetleg villámgyorsan átállítani videózásról fotó vagy time-lapse módba. A 27 000 forintos ár valóban nem olcsó, de ez a kiegészítő olyan extákat nyújt, ami tényleges hozzáadott értéket jelent, így mindenképp érdemes rá beruházni.


A modell mellé jár egy wi-fis távirányító is, amivel lehet váltogatni a képmódok között, illetve elindítható és megállítható a felvétel. Sajnos a Wi-Fi miatt nem olyan egyszerű a használata, mint egy rádiós távvezérlőnek. Emellett a kamera egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével irányítható iOS vagy Android operációs rendszert futtató okostelefonról vagy tabletről is. A menüpontok, paraméterek módosítása mellett ezek kijezőjén az is nyomon követhető, hogy éppen mit "lát" a kamera, igaz, néhány másodperces csúszással azért számolni kell. Akkumulátora az állandóan működő LCD kijelző és a felvétel folytonos elindítása-leállítása mellett körülbelül egy órán keresztül bírja a strapát. Az üzemidő természetesen kitolható a képernyő kikapcsolásával, de két óra után így is kifogy belőle a szufla.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • GoPro

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés