Hirdetés

GoPro HD Hero3 Black: az akciókamerák 4K királya

GoPro HD Hero3 Black

Az akciókamerák piaca robbanásszerű fejlődést produkált az elmúlt egy-másfél éves időszakban. Az úttörők, azaz a GoPro és a Drift mellé beszálltak a versenybe az olyan nagyágyúk is, mint a Sony vagy a JVC, sőt már a Thanko, illetve a hozzá hasonló, másod-, harmadvonalbeli márkák is megjelentek saját termékükkel. Épp ezért nagy dolog, hogy a GoPro meg tudta tartani rendkívül erős pozícióját. A cég ismertsége az intenzív online reklámkampányoknak köszönhetően óriási, sokan egyenesen magával a márkanévvel azonosítják az egész termékcsoportot, tehát az összes ilyen jellegű kamerát "goprónak" hívják.

A vállalatnak sikerült megőriznie innovációs előnyét legtöbb vetélytársával szemben. Jelenleg már a Hero kamerák harmadik generációnál tartanak, amely három tagból áll: White, Silver és Black. Az arany középutat képviselő Silvert már korábban kipróbáltuk, ezért most eljött az ideje, hogy a legnagyobb tudású, többek között UHD felvételek elkészítését biztosító, wi-fis, opcionálisan érintőképernyős külső LCD-vel megtámogatott HD Hero 3 Blacket is közelebbről szemügyre vegyük.

Külső

A készülék leginkább a kettes széria kicsinyített verziójának tűnik, hiszen bár kialakítása ugyanaz maradt, hatcentiméteres szélessége, kétcentiméteres vastagsága és négycentiméteres magassága azt jelenti, hogy a méretéből harminc százalékot sikerült lefaragni. Súlya is csökkent 25 százalékkal, vagyis már csak 75 grammot nyom.


A felépítés továbbra is a hagyományos fényképezőgépeket idézi, ellentétben mondjuk a Drift Ghosttal vagy a JVC Adixxionnal, melyek sokkal jobban hasonlítanak egy hagyományos kamkorderre. Így tehát a frontfelületre építették az objektívet két kontroll-lámpa, egy nagy gomb és a monokróm kijelző társaságában. A hátlapon található az akkumulátor kamrája, a külön megvásárolható LCD minimonitor csatlakozója és még egy visszajelző fény. Utóbbiból a tetejére is jutott egy a mikrofon és egy vezérlőgomb társaságában. Ezen kívül egy másik mikrofon és a Wi-Fi gombja is helyet kapott rajta a jobb oldalán, sőt még az aljára is applikáltak egy visszajelző fényt. Bal oldalra került egy – nem rögzített, így könnyen elveszthető – védőajtó mögé a micro HDMI és a mini USB csatlakozó, illetve a microSD kártyaolvasó.

Magyarországon a felhasználók nagy része valószínűleg a szörfös verzió helyett az úgynevezett Adventure kiszerelést favorizálja majd. Ebben a kamera mellett megtalálható egy 60 méter mélységig vízálló tok, egy Wi-Fi távirányító, kulcstartó, mini USB töltőkábel, Li-ion akkumulátor, illetve néhány kiegészítő, amelyekkel különböző felületekre (kormány, tetőcsomagtartó, autó műszerfala stb.) rögzíthető a készülék. Ez azt is jelenti, hogy például a fejpántot, a HDMI kábelt, a speciális kerékpáros, gördeszkás, snowboardos kitet vagy épp az LCD kijelzőt külön kell hozzá megvásárolni. Ez utóbbi például kemény 27 000 forintos pluszköltséget jelent, de a többiért is átlagosan 5-10 000 forintot kérnek el.

Hirdetés

Miben más, kezelés

Silver vs. Black

A hármas széria triójának mindegyik tagja ugyanakkora és ugyanúgy is néz ki, leszámítva az előlapon elhelyezett 3-as színét, ami a White esetében fehér, a Silvernél ezüst, itt pedig értelemszerűen fekete. A belsőt tekintve azonban markáns különbségek fedezhetőek fel az általunk korábban tesztelt Silver és a Black változat között. Ez a konkrét számokban is meglátszik, hiszen amíg a Black képes akár az UHD felbontású anyagok elkészítésére, addig a másiknál be kell érni a Full HD-val. Ráadásul ott csak másodpercenként 30 képkockás rögzítési sebességre nyílik mód, míg a fejlettebb fekete testvér ennek dupláját kínálja, ráadásul az összes többi felvételi módban.

Bár sajnos most arra nem nyílt lehetőség, hogy ugyanolyan körülmények között próbáljuk ki a két modellt, de az erre fókuszáló YouTube-os tesztvideókból feketén-fehéren kiviláglik, hogy a Black jobb képminőséget produkál. A színek valósághűbbnek tűnnek, a kép tisztább, kevésbé zajosodik, valamint a mozgás is folyamatosabb, dinamikusabb. Ez azonban az áron is meglátszik, hiszen amíg egy Silver már százezer forintért hazavihető, addig egy Blackért 135 000 forintot kell letenni az asztalra.

Kezelés

Magas ár ide vagy oda, a modell alapkiszerelésben csak egy, a frontfelületen elhelyezett, kisméretű, monokróm, alacsony felbontású LCD kijelzővel rendelkezik. Ez a két gombbal együtt ugyan alkalmas arra, hogy a felhasználó elérje az összes menüpontot és paramétert, de használata nehézkes. Főleg ha összehasonlítjuk a színes, érintésérzékeny, hátlapra szerelhető LCD Touch Bacpac névre hallgató kiegészítővel. Ennek a kezelése pofonegyszerű, csak arra az ikonra kell bökni, amit módosítanánk – a menürendszer felépítése logikus, átlátható.

Működés közben folyamatosan kijelzi az aktuális használati módot, a felbontást, illetve az akkumulátor töltöttségi állapotát. Még a víz- és ütésálló műanyagtokban is használható, hiszen a tokra felszerelhető egy rugalmas, átlátszó hátlap, amin keresztül ugyanúgy tudjuk vezérelni. Ennek köszönhetően, akár síelés, kerékpározás vagy akár ejtőernyőzés közben is viszonylag könnyen lehet módosítani a beállításokon, esetleg villámgyorsan átállítani videózásról fotó vagy time-lapse módba. A 27 000 forintos ár valóban nem olcsó, de ez a kiegészítő olyan extákat nyújt, ami tényleges hozzáadott értéket jelent, így mindenképp érdemes rá beruházni.


A modell mellé jár egy wi-fis távirányító is, amivel lehet váltogatni a képmódok között, illetve elindítható és megállítható a felvétel. Sajnos a Wi-Fi miatt nem olyan egyszerű a használata, mint egy rádiós távvezérlőnek. Emellett a kamera egy ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével irányítható iOS vagy Android operációs rendszert futtató okostelefonról vagy tabletről is. A menüpontok, paraméterek módosítása mellett ezek kijezőjén az is nyomon követhető, hogy éppen mit "lát" a kamera, igaz, néhány másodperces csúszással azért számolni kell. Akkumulátora az állandóan működő LCD kijelző és a felvétel folytonos elindítása-leállítása mellett körülbelül egy órán keresztül bírja a strapát. Az üzemidő természetesen kitolható a képernyő kikapcsolásával, de két óra után így is kifogy belőle a szufla.

Fényképek és videók minősége

A termékkommunikáció szerint az új sorozat kifejlesztése során a gyártó mérnökei kiemelt feladatként kezelték a torzítás csökkentését és a képminőség további javítását. Ennek érdekében a CMOS érzékelővel felszerelt hármas széria tagjait, így a Blacket is egy f/2.8 típusú, hatelemes aszférikus lencsével látták el.

Fotók

Bár a termék alkalmas fotók elkészítésére is, de továbbra is csak azt lehet elmondani, hogy ahogyan egyik GoPro kamera, így ez a modell sem fényképezőgép, ugyanis a direkt e célra szánt eszközöknél megszokott funkciók, képmódok, beállítási lehetőségek kimaradtak belőle. Ideális körülmények mellett ugyan egész jó, ám korántsem kimagasló teljesítményt nyújt, ám a fényhiány, a sötét már kifog rajta. Ilyenkor csak állványon vagy letámasztva lehet használni, mert egyébként elmosódott lesz a végeredmény. Beépített vakuval nem rendelkezik, és külső vaku sem csatlakoztatható hozzá. 12 (4000x3000 képpont), 7 (3000x2250 képpont), illetve 5 (2560x1920 képpont) megapixeles fotók lőhetőek a segítségével széles (wide) és közepes (medium) látószög mellett. Lehetővé teszi time-lapse (0,5, 1, 2, 5, 10, 30, 60 másodperces időközönként) felvételek, illetve másodpercenkénti tíz képből álló fotósorozatok elkészítését is.Videók

Az a táblázatból is látszik, hogy a felvételi módokkal nem fukarkodtak, tényleg mindenki megtalálhatja a neki megfelelő, a rögzített anyag stílusához leginkább passzoló beállításokat. Azért persze mindenképp ki kell emelni az UHD, azaz 4K képmódot, hiszen így 3840x2160 képpont felbontású felvételek készíthetőek vele. Mivel jelenleg még az ilyen tartalmak kezelésére képes lejátszó és megjelenítő eszközök is ritkák, ezért ezt egyelőre valószínűleg nem túl sokan fogják kihasználni. Ráadásul a rögzítési sebesség ebben a módban mindössze 15 képkocka másodpercenként, ezért sportkameraként ilyenkor nem igazán használható. Mindenesetre a GoPro elmondhatja, hogy kivette a részét az Ultra High Definition népszerűsítéséből, elterjesztéséből, és igazából ez a lényeg.

A videókon a YouTube ikonra kattintva felugrik a videómegosztó oldala, ott megnézhető és beállítható a legnagyobb felbontás

Fontos megemlíteni, hogy ez az eszköz végre támogatja a másodpercenkénti hatvan képkockás Full HD felvételek elkészítését. Az ide belinkelt videókból is kiderül, hogy mostmár ilyen felbontás mellett sincs idegesítő hullámzás, és a kamera a fényviszonyok extrém változását is jól reagálja le. Az sem mellékes, hogy 720p módban 120, WVGA (800x480) felbontás mellett pedig másodpercenként 240 képkockával is számolhat a felhasználó, ami egy ingyenesen letölthető GoPro szoftver, a CineForm Studio segítségével egyszerűen lassított felvétellé alakítható.

Ahhoz képest, hogy milyen kisméretű eszközről van szó, remek kis videók készíthetőek segítségével. A sötétet még ugyan a Black sem szereti, hajlamos néha bezajosodni a kép, de például a Silvert e versenyszámban is simán felülmúlja. A GoPro Black kameráját professzionális felhasználók kezében is el tudja képzelni; az ő kedvükért aktiválható az úgynevezett Protune mód. Ilyenkor például módosítható az egyébként automatára állított fehéregyensúly, illetve bekapcsolható a Cam RAW mód, ami egy minimálisan feldolgozott adatfájlt eredményez kötvetlenül a képérzékelőről, amely pontosabb korrekciókat tesz lehetővé az utómunka során. Ebben a módban teljes mértékben kihasználhatja a szenzor képességeit.

GoPro HD Hero3 Black videó módok
Videó mód NTSC fps PAL fps Protune mód Látószög Felbontás/ Képarány
4K 15 fps 12,5 fps Igen Ultra széles 3840x2160, 16:9
4K Cin 12 fps 12 fps Igen Ultra széles 3840x2160, 17:9
2.7K 30 fps 25 fps Igen Ultra széles 2716x1524, 16:9
2.7K Cin 24 fps 24 fps Igen Ultra széles 2716x1440, 17:9
1440p 48, 30, 24 fps 48, 25, 24 fps Igen Ultra széles 1920x1440, 4:3
1080p 60, 48, 30, 24 fps 50, 48, 25, 24 fps Igen Ultra széles, Közepes, Szűk 1920x1080, 16:9
960p 100, 48 fps 100, 48 fps Igen Ultra széles 1280x960, 4:3
720p 120, 60 fps 100, 50 fps Igen Ultra széles, Közepes, Szűk 1280x720, 16:9
WVGA 240 fps 240 fps Nem Ultra széles 848x480, 16:9

Értékelés: a legjobb

Jöjjön a lényeg: az összes eddig általunk kipróbált akciókamera közül a GoPro 3 Black segítségével készítettük a legjobb minőségű felvételeket, és ez minden másnál többet elmond erről a termékről. Még sötétben is lehet vele vállalható videókat rögzíteni, de napfényben, jó körülmények között kifejezetten szép anyagok elkészítését teszi lehetővé. Akár még turistakameraként is megállja a helyét, és fényképezőgépnek is lehet használni, bár az állóképek elkészítésének lehetősége egyértelműen csak egy kiegészítő szolgáltatás.

A dizájn sosem volt a GoPro kamerák nagy erőssége, főleg ha be vannak dugva a strapabíró, ám nem túl szemrevaló műanyagtokba. De ez legyen a legkevesebb, ez tényleg nem az a termékcsalád, ahol ennek nagy jelentőséget kellene tulajdonítani. A kezelés alaphelyzetben nem egy leányálom, de az okostelefonos-tabletes alkalmazás ezen azért sokat dob, ahogyan az érintésérzékeny LCD kijelző is, amit tényleg érdemes beszerezni mellé. A különféle kiegészítőknek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen felületre stabilan rögzíthető, legyen az motorkerékpár, bicikli, autó, snowboard, szörf, szánkó vagy akár egy gokart, így biztosan minden sportbarát megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

Egy dologgal akad csak probléma: az árral. 135 000 forintba kerül az alapmodell, amire még rájönnek a kiegészítők, így ha valaki egy minden igényét kielégítő akciókamerát szeretne, akkor a végössszeg simán elérheti a 160-170 000 forintot. Mindenesetre ez nem változtat a tényen, hogy a GoPro 3 Black egy remek termék, amely minden tekintetben jelenleg a termékcsalád csúcsát képviseli – aki megengedheti magának, hogy ennyit költsön rá, annak bátran ajánljuk. Aki közelebbről is megismerkedne vele, az a Veletech 2013-ra kilátogatva ezt könnyedén megteheti, hiszen a GoPro hazai képviselete is jelen lesz többek között kiállításunkon.


GoPro HD Hero 3 Black akciókamera

elefant

A GoPro HD Hero 3 Black akciókamerát a a GoPro magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • GoPro

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés