Fujifilm X-Pro3: profizmus derékmagasságból

Végre hazai környezetben is volt szerencsénk kipróbálni a Fujifilm X-Pro szériájának új tagját.

Bevezető

A Fujifilm tavaly ősszel rántotta le a leplet az X szériát elindító X-Pro1 váz harmadik generációjáról, az X-Pro3-ról, mely enyhén szólva is megosztóra sikeredett, köszönhetően a szokásostól jelentősen eltérő hátlapi kialakításának. Az X-Pro széria tagjaira egyébként már korábban is jellemző volt ez a megosztó fogadtatás, a nagyobb tömegek inkább az X-T sorozat modelljeit választották annak mai szemmel nézve hagyományosabb felépítése miatt.

Hirdetés

A bejelentéskor mi is kíváncsian vártuk, hogy az újdonság mennyire lesz használható a gyakorlatban; Prágában tett kiruccanásunk alkalmával pedig kellemeset csalódtunk, hamar ráéreztünk az elsőre szokatlannak tűnő kijelzőmegoldásra, ami már csak azért is nagy dolog, mert jelen sorok írója már bőven a digitális korszakban fogott először kézbe fényképezőgépet, ezzel kimaradva a rangefinder stílusú vázak korából.

Az X-Pro3 Toshi Ida kezében annak bemutatásakor, Tokióban
Az X-Pro3 Toshi Ida kezében annak bemutatásakor, Tokióban (forrás: FUJIFILM X Series YouTube csatorna) [+]

Bár – ahogy azt már fentebb is említettük – járt már a kezünkben a japánok új üdvöskéje, mindenképp szerettük volna kipróbálni, hogy milyen egy délutánnál hosszabb távon használni azt, és bár az egyhetes tesztidőszak még mindig nem ad olyan képet, mintha éveken keresztül napi szinten használnánk a gépet, ehhez képest a hét végére sikerült annyira megszerettetnie magát velünk az X-Pro3-nak, hogy fájó szívvel adtuk azt vissza a gyártó magyar képviseletének.


[+]

A rövid tesztidőszak azért mégsem nevezhető olyan rövidnek, hiszen a váz belsejében dolgozó komponensek és a szoftver nagy része is ugyanaz, mint ami az X-T3-ban is dolgozik, így sem a szenzort, sem a vezeték nélküli vezérlésre és a képek letöltésére szolgáló mobil alkalmazást nem kellett újra külön megvizsgálnunk.

Választható színek
Választható színek (forrás: Fujifilm) [+]

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy fényképezőgépekről szóló tesztjeink során nem az elkészült fotók pixelről pixelre történő átvizsgálása és kielemzése a cél, ezt a feladatot meghagyjuk a napi szinten ezzel foglalkozó médiumoknak. Mi – informatikával foglalkozó szakoldalként – inkább a hardveroldalát próbáljuk megfogni a dolognak, használati tapasztalatokat bemutató cikkeinket nem minden részletre kiterjedő teszteknek szánjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés