Régi-új betű a Fujifilm nevezéktanában, bemutatkozott az X-S10

Az új váz a kedvező árú X-T30 és a kényelmes X-H1 modellek szerelemgyerekének is tekinthető, árazása pedig igen baráti lett.

Tegnap a Fujifilm bemutatta legújabb vázát, amely az X-S10 jelölést kapta, így szakítva a többi modellnél használt X-T betűkombinációnál. Hogy pontosan miért volt szükség egy teljesen új sorozat bevezetésére, azt brit kutatók egyelőre még vizsgálják, de lehet, hogy így tervezi a gyártó jobban elkülöníteni a modernebb megjelenésű vázakat a klasszikusabb vonalakkal operáló X-T vonaltól.


[+]

Viszonylagos olcsósága (a váz 1000 dollárért lesz kapható) ellenére az X-S10 megkapta az X-T4-ben is megtalálható, hátsó megvilágítású, 26,1 megapixeles X-Trans IV érzékelőt, amely ráadásul szenzorstabilizációval is rendelkezik, ami természetesen képes együttműködni a Fujinon objektívek optikai képstabilizátorával. Utóbbi egység ugyan csak 6 FÉ hatékonyságú, ami 0,5 fényértékkel rosszabb, mint az X-T4-ben található verzió, de ez érthető is annak tudatában, hogy a 465 grammos X-S10 megoldása 30%-kal kompaktabb, ezzel lehetővé téve a kisebb vázméretet.


[+]

Szerencsére a gépnek a szenzor mellett egyéb tulajdonságait tekintve sincs oka szégyenkezni, hiszen sorozatképet például 30 fps sebességgel tudunk készíteni (igaz, 1,25-szörös képkivágással), de állítólag a 425 mezős, arc- és szemkövetésre is képes hibrid AF rendszer is igen jóra sikerült, a megfelelő objektívvel -7 FÉ is lehet a hatékonyság.


[+]

A komponálást egy 3 hüvelykes, kihajtható és elforgatható hátsó érintőkijelző, illetve a 2,36 millió pixeles, 0,62-szeres nagyítású OLED kereső segíti. Előbbi különösen a vloggereknek lesz majd hasznos, hiszen természetesen nem maradt ki a (6K-s anyagból lekonvertált) 4K30p-s videófelvételi mód, amely 8 bites, 4:2:0 mintavételezésű anyagok készítését teszi lehetővé, de elérhető a FHD240p lassított felvételi mód, az F-Log formátum, továbbá a váz az USB-C mellett mikrofon és fejhallgató csatlakozóval is rendelkezik. Az adatok rögzítését egyetlen, UHS-I sebességű, SD szabványú memóriakártyára bízhatjuk, míg az energiaellátásért az új, NP-W235 akkumulátor felel. A fotósok számára is van jó hírünk, méghozzá a 18 beépített filmszimulációs mód megléte (amik egyébként mozgóképrögzítés során is használhatóak), amelyek között ott van az Eterna, az Eterna Bleach Bypass és a Classic Neg is.

A Fujifilm X-S10 november végétől lesz megvásárolható 1000 eurós áron, míg az XC 15-45 mm objektívvel egybecsomagolt kitért 1100, az XF 18-55 milliméteres objektívvel érkező csomagért pedig 1400 eurót kell majd fizetnünk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés