Leleplezték a Fujifilm X-Pro3-at

Három év után frissült a rangefinder stílusú vázakat felvonultató széria, az új modellnek pedig már az érintőkijelzője sem mindennapi.

Amíg mi a munkaszüneti nap előnyeit kihasználva a lóbőrt húztuk, a Fujifilm Tokióban bemutatta a régóta pletykált X-Pro3-at. A fekete és kétféle szürke színben elérhető kamera magnéziumötvözet vázat kapott, a világosabb színek esetében pedig titánium burkolattal és a karcoknak való jobb ellenállásért felelős Duratect bevonattal is találkozhatunk. Profiknak szánt vázról lévén szó az időjárásálló szigetelés sem maradhatott el, az igazi fejlesztések azonban mindezek alatt rejlenek.


[+]

Az X bajonett mögé ugyanaz a 26,1 megapixeles BSI CMOS X-Trans IV szenzor került, ami az X-T3-ban és az X-T30-ban is megtalálható, a képfeldolgozó egység szerepét pedig itt is az X-Processor 4 látja el. A megegyező belsőnek köszönhetően adott az 1,25-szörös croppal elérhető 30 fps sebességű sorozatkép, de az akár -6 FÉ hatékonyságú hibrid AF rendszer is előrelépés az elődmodellhez képest.


[+]

A – hátulról nézve – bal felső sarokba tolt kereső szintén fejlődött, az OVF-ként és EVF-ként is funkcionáló egység elektronikus része már OLED technológiát használ, felbontása pedig 3,69 millió pixel. A két mód között egy előlapon elhelyezett kar segítségével válthatunk, de lehetőségünk van akár a kettőt együtt is bevetni, ilyenkor például a jobb alsó sarokban ellenőrizhetjük a fókuszt, miközben az optikai keresőt használjuk.


[+]

Nagyobb változás, hogy a hátsó fix kijelzőt egy 1,28 hüvelykes színmemóriás megjelenítő vette át, ami ki- és bekapcsolt állapotban is képes megjeleníteni a fontosabb beállításokat, vagy az éppen használt filmszimulációs módot. Ezzel a megoldással a gyártó azt próbálja elérni, hogy elsősorban a fotózásra koncentráljunk és ne az elkészült képek és a „felesleges” beállítások babrálására, de a biztonság kedvéért azért egy 3 hüvelykes, 1,62 millió pixel felbontású érintőkijelzőt is elrejtettek a vázban, amelyet a hátsó panel lehajtásával érhetünk el.


[+]

A gép szoftveres frissítéseket is kapott, bekerült például a Classic Neg. filmszimulációs mód, a Monochromatic Color funkció és a HDR, valamint a multi expozíciós fotómód, utóbbi akár 9 különböző képből állít össze nekünk egy montázst, ezzel is bővítve kreatív eszköztárunkat.

Példa a multi expozícióra
Példa a multi expozícióra (forrás: Fujifilm-X.com) [+]

A váz annak ellenére, hogy főleg fotózásra lett tervezve, képes 4K és Cinema 4K felvételek rögzítésére legfeljebb 30 fps képkockasebességgel és 200 Mbps-os bitrátával. A videózás minőségét tovább fokozhatjuk külső mikrofon használatával is, hiszen az ehhez tartozó bemenet is megtalálható a váz bal oldalán az USB 3.1 Type-C csatlakozó mellett, míg a jobb oldalon két darab, UHS-II sebességű SD kártyákat fogadó slot kapott helyet. A vezeték nélküli csatlakozást a beépített Bluetooth és Wi-Fi modulok segítik, így mobil eszközünkre kábelek nélkül is letölthetjük az azonnal megosztandó fotókat.

A Fujifilm X-Pro3 novemberben kerül a boltok polcaira, a fekete változatért 1800 dollárt kérnek, míg a titániummal tuningolt szürke színű modellek 2000 dollárért keresik gazdájukat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés