Hirdetés

ASUS ROG Zephyrus G14: helló, Rembrandt!

Ismét az ASUS kis gamer notebookja kapta a feladatot, hogy bemutassa az AMD új mobil platformjának képességeit. Frissítés: várható magyar árakkal!

Bevezető, külső

Amikor 2020-ban megjelent, a ROG Zephyrus G14 notebook volt az ASUS, illetve az AMD együttműködésének egyik legfontosabb terméke, melyet teszteltünk is. Ennek a modellnek kellett demonstrálnia mind a tajvani mérnökök ügyességét, mind pedig azt, hogy az AMD platformja már nemcsak hogy használható, de egyenesen jobb ajánlat az Intelnél a notebookgyártók számára. Most, a harmadik generációs G14 hasonló mérföldkövet képvisel: ez ismerteti meg a piaccal a Rembrandt, illetve az RDNA 2 mobil változatát.

Dizájn

Első ránézésre nem sok minden változott a G14 külsején, de ez csak első ránézésre van így, az ASUS ugyanis rengeteg mindent csiszolt és javított rajta. Talán a legkevésbé szemet szúró, mégis a legjelentősebb, hogy a képernyő immár 16:10-es képaránnyal rendelkezik, tehát magasabb, így munkára és böngészésre is jobban használható. Ezzel párhuzamosan a méret viszont nemhogy nem nőtt, de némileg még csökkent is, így a kijelző már az alapterület 91%-át fedi le, mégis elfért felette végre egy webkamera, mely IR kiegészítéssel a biometrikus azonosítást is megoldja.


[+]

A gépházat illetően az Eclipse Gray névre hallgató sötétszürke, valamint a Moonlight White nevű fehér közül lehet választani, mi az utóbbit kaptuk tesztre. A kivitel továbbra is elsőosztályú, az összeszerelés példás, a burkolat strapabíró. A képernyő (mely 180 fokban nyitható) hátoldalán ismét ott az AniMe Matrix kijelző, ami jópofa, de persze inkább csak feltűnésre jó. A felbontáson 19 százalékot javítottak, de ne feledjük, hogy ez a fícsör nemcsak az árat, de a tömeget és a vastagságot is növeli (sajnos a legnagyobb felszereltségű modell mellé kötelezően jár).


[+]

A billentyűzet-csuklótámasz területén elsősorban a hangsugárzók nyílásának helye változott, konkrétan a csuklótámaszról a klaviatúra fölé kerültek. Alul viszont mintha elfogyott volna a mérnököknél a kávé: miközben a jobb alsó sarkot tartó csavar továbbra is a szétszerelést megkönnyítő pop-up változat, addig a burkolatot tartó három középső példányt ragasztott gumidugókkal védték le, melyek éppen hogy a szerelés ellen dolgoznak.

[+]

Az alsó fedél eltávolítása után leginkább csak a szépen megtervezett grafikával ellátott vapor chamber felületét látjuk majd, de némi ügyeskedés után a memóriafoglalathoz és a háttértárhoz is hozzáférhetünk.


[+]

A csatlakozók terén is történtek kisebb változások. A kínálat csak némileg módosult, hiszen a jobb oldalon továbbra is egy kombinált hangcsatlakozót, egy Type-C konnektort és egy HDMI kivezetést találunk, a bal oldalon viszont eltűnt a Kensington-zárhoz tartozó rés, megjelent azonban egy microSD olvasó, a maradék helyet pedig most is két Type-A és egy Type-C konnektor foglalja. Valamennyi USB port USB 3.2 Gen2 sebességet kínál, és DisplayPort kivezetésként is bevethetőek, a jobb oldalival pedig a notebook töltése is megoldható.

Belső, teljesítmény

A Zephyrus G14 többféle konfigurációban is elérhető, nálunk egy csúcsmodellnek nevezhető változat járt, Ryzen 9 6900HS processzorral, Radeon RX 6800S grafikával és 2 x 16 GB DDR5-4800 memóriával. A 14”-es „Nebula Display” képernyő a 16:10 képarányhoz 2560x1600 pixeles felbontást, nagy színteret és 120 Hz-es maximális képfrissítést kínál, utóbbi mellé pedig VESA Adaptive-Syncet is kapunk.

Specifikációk
Termék megnevezése ASUS ROG Zephyrus G14 (2022)
Processzor AMD Ryzen 9 6900HS – 3,3/5,0 GHz, 35-80 W TDP
Memória 2 x 16 GB (Micron) DDR5-4800
Kijelző 14"-es, 2560x1600 pixeles BOE NE140QDM-NX1 IPS panel, 16:10-es képaránnyal
Grafika - AMD Radeon 680M
- AMD Radeon RX 6800S 8 GB, 105 watt TDP
Adattároló 1 TB Micron 2450 SSD, PCIe 4.0 x2
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Mediatek MT7922 Wi-Fi 6E
- Bluetooth 5.2
Interfészek - 2 db USB 3.2 Gen2 Type-C (mindkettő DP-A, egyik töltésre is)
- 1 db USB 3.2 Gen2 Type-A
- 1 db HDMI 2.0b
- 1 db kombinált 3,5 mm-es hangcsatlakozó
Extrák billentyűzetvilágítás, microSD olvasó, IR webkamera, AniMe Matrix kijelző
Akkumulátor 76 Wh
Méret 312 x 227 x 19 mm
Tömeg 1,68 kg
Operációs rendszer Windows 11 Home
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja ASUS ROG Zephyrus G14 (2022)
Fogyasztói ár Kb. 800 000 forint
Garancia 3 év

Teljesítmény

Szokás szerint a háttértárral kezdjük az elemzést, ami kissé csalódást keltő eredményekkel szolgált, a rendelkezésre álló PCIe 4.0 x4 helyett ugyanis csak PCIe 4.0 x2 sebességgel üzemel, ami biztos, hogy komoly adatmozgatással járó feladatok során visszafogja majd a rendszert.


[+]

A Rembrandt platform felépítését korábbi cikkünkben már részletesen ismertettük, így rögtön belevágunk annak vizsgálatába, hogy a gép előtt ülve mit lehet érezni a sok fejlesztésből. Ez pedig nem egyedül az AMD-n múlik, hanem az ASUS mérnökein is, akik nem csak a gépházon csiszolgattak. A nekik köszönhető egyik újdonság a MUX Switch, mely valamennyi idei ROG és TUF notebookban megtalálható. Ezt a CES 2022-en bemutatott újdonságok kapcsán már említettük, ez gyakorlatilag közvetlen kapcsolatot tesz lehetővé a dedikált GPU és a kijelző mögött, némileg javítva a teljesítményt és erősebben javítva a „button to screen”, azaz a felhasználótól érkező input és a képernyőn megjelenő reakció közötti késleltetést. Sajnos a notebookhoz kapott tesztelői kézikönyvben felhívják a figyelmet arra, hogy pont a G14 kapcsán a MUX Switch implementálása még nem 100%-os, így hatását részletesen nem teszteltük, de pár próbamérés alapján 6-7%-os gyorsulásban is reménykedhetünk játéktól és beállításoktól függően.

A notebookban jelen van az AMD SmartShift technológiája is, mely egy 2020-as fejlesztés, de eddig viszonylag kevesen használták (például azért, mert muszáj hozzá AMD CPU és AMD GPU-t kombinálni, a legtöbb gyártó pedig inkább a GeForce-okat preferálta – így tett eddig az ASUS is a G14 kapcsán). Csak röviden: a SmartShift lényege, hogy a CPU és GPU fogyasztását nem elkülönítve, hanem együtt kezeli, és a terhelés jellegétől függően képes arra, hogy a GPU-ra plusz energiát juttasson, ha erre szükség van. A SmartShift Max, mely a Rembrandt, illetve az új 6000S vagy 6000M GPU széria kombinációját igényli, a korábbinál is nagyobb szabadságot kínál, és a G14 esetében lehetővé teszi az RX 6800S számára, hogy Turbo profil esetén akár 105 wattal is gazdálkodhasson.

Ezzel pedig el is érkeztünk a profilokhoz: a ROG notebookoknál már ismerős módon több előre definiált ilyen profilt kapunk, melyek között az Armory Crate-tel tudunk váltogatni. Az alapértelmezett a Performance, de rendelkezésre áll a csendes működést előtérbe helyező Silent és a teljesítményorientált Turbo is, ezen felül rábízhatjuk magunkat a Windowsra (ez a Performance-nál lassabb), és kézzel is belenyúlhatunk a teljesítmények kiosztásába. Mi alapvetően három profillal dolgoztunk: a Windows kínálta Kiegyensúlyozott, illetve az ASUS kínálta Performance és Turbo változatokkal. Az egyes profilok, illetve a hivatalos maximális értékek a következők:

Windows (Kiegyensúlyozott) Armory Crate Performance Armory Crate Turbo
CPU Max. 45 watt Max. 80 watt Max. 80 watt
GPU Max. 80 watt Max. 90 watt Max. 105 watt
Rendszer teljes TDP-je Max. 90 watt Max. 105 watt Max. 105 watt

Mindezek után pedig lássuk a méréseket! Mivel a notebook a Performance profillal érkezik, és a billentyűzeten található profilváltó gombbal csak a Silent/Performance/Turbo között válthatunk, méréseinkkel a Performance és Turbo beállításokra koncentráltunk, de azért a Windows kínálta Balanced (Kiegyensúlyozott) módra is vetettünk egy pillantást:

Mint látható, a Windows alapértelmezett és a ROG féle Performance profil között nem túl nagy a különbség az általános felhasználás során, de azért egyértelmű, hogy az utóbbi egy minimális előnyt biztosít a napi feladatok során. A Turbo hatása már jóval látványosabb (ami a zajszintben is jelentkezik). A további mérések során a következő számokat kaptuk:

Teljesítmény különböző beállításokkal
ROG Zephyrus G14 (2022) teljesítménye Performance Turbo
7-Zip beépített benchmark (nT) 62 663 MIPS 66 724 MIPS
SpecWPC 7-Zip Compress* 217,14 s 216,31 s
SpecWPC Blender BMW 1M* 76,38 s 70,28 s
SpecWPC Handbrake Normal / HQ 91,36 / 38,03 fps 93,71 / 41,40 fps
SpecWPC Maya Shaded Wire 102,8 fps 104,4 fps
SpecWPC Python SciPy* 78,81 s 77,80 s
VeraCrypt 64 SHA-256/SHA-512 256 MB/s / 512 MB/s 337 MB/s / 527 MB/s
*A kisebb érték a jobb

Ahogy az előbb, úgy itt is látható, hogy a Turbo profillal valóban érezhetően gyorsul notebook, a 45 watt helyett 80 wattig emelhető TDP-nek igencsak látszik a hatása.

Áttérve a játékokra, jöjjön először a szintetikus 3DMark 13, melyet szintén mindhárom profillal kipróbáltunk:

Illetve a játékok:

A fenti számokkal kapcsolatban rögtön ki is jelenthetjük, hogy kifejezetten tetszetősek, a képernyő natív (WQHD+, azaz 2560x1600 pixeles) felbontásában is általában maximális minőségi beállításokat élvezhetünk. A GPU természetesen a DirectX Raytracinget is támogatja, de ez azért érezhetően ront a teljesítményen, megkockáztatjuk, hogy a legtöbb játékban ezt inkább csak Full HD mellett érdemes aktiválni. És ha már a Full HD (vagyis inkább a képarányhoz passzoló 1920x1200 pixeles) felbontásnál tartunk: itt már a 120 Hz-es, Adaptive Sync támogatással rendelkező panel sebességét is kihasználhatjuk.

Mint a diagramokon is látszik, az alapértelmezett Performance és a Turbo profilok között alacsonyabb felbontáson látható komolyabb különbség. Ennek oka egyértelmű: az utóbbi esetben rendelkezésre álló plusz teljesítmény nagy része a CPU-hoz kerül, így a CPU-limitált esetekben látunk számottevőbb gyorsulást.

Tapasztalatok

Természetesen a Zephyrus G14 esetében nem csak az új platform az érdekes, hiszen egy komplett notebookról van szó, úgyhogy lássuk, milyen körítéssel készült az ASUS a 2022-es évre!

Kijelző

Az ASUS az idei CES-hez kapcsolódva egy saját kijelzőszabványt jelentett be, ez a Nebula Display, melyhez az alább megadott paraméterek tartoznak:

[+]

A tesztelt gépbe egy BOE gyártotta panel került, mely 499 cd/m² maximális fénysűrűséget és 960:1 kontrasztarányt kínál, színtere pedig gyakorlatilag teljes egészében fedi a DCI-P3 színteret. Ez alapján úgy látszik, hogy kontrasztarányban kissé elmaradt a panel a Nebula paraméterektől.

[+]

A színhűség és az uniformitás azonban rendben van, ha tehát játék mellett/helyett multimédiás feladatokkal is foglalkoznánk, a G14 abban is partner tud lenni.

Használat közben

A G14-et, bár a gamer központú ROG széria tagja, mégis inkább univerzális felhasználásra tervezték, ezért nemcsak a hosszú üzemidőre, de a kulturált működésre is nagyobb hangsúlyt fektettek. Ez alatt a csendesen dolgozó hűtést értjük, mely a vapor chamber megoldásnak köszönhetően úgy tud megbirkózni az erős hardverrel, hogy nem kell egy felszálló vadászgép hangját élveznünk (se nekünk, se környezetünknek) már a legkisebb terhelés hatására is. Sőt, igazából normál körülmények között a gép valójában némának is tekinthető, hiszen hűtésének félpasszív üzemmódja is van. A processzor hőmérséklete egyébként éppen ezért alapállapotban is viszonylag magas, 55-60 °C-os, és ez terhelés hatására először 90 °C-ra ugrik fel, majd a beállított profiltól függően 85-90 °C közötti hullámzásba kezd, vagy Turbo esetén „fix” 96 °C-ra áll be. Természetesen utóbbi esetben a hűtés jóval hangosabb.

A CPU és GPU működését különböző szituációkban és profilokkal az alábbi diagramok mutatják:

Ezek az ábrák is megerősítik az előző oldalon látottakat: a Turbo profil elsősorban a CPU sebességén segít, a GPU kevésbé profitál belőle. Ez nem túl meglepő figyelembe véve, hogy előbbi körülbelül 78%-os, míg utóbbi csak 17%-os „tuningban” részesül.

[+]

Ami a G14 hűtőrendszerét illeti, figyelemreméltó teljesítménnyel rendelkezik, hiszen egy viszonylag kisméretű, zsúfolt házból is egész jó hatásfokkal, elviselhető zajszint mellett tudja ezt a rengeteg hőt eltávolítani. Csodák azonban nincsenek, az új Zephyrust nem célszerű az ölünkben használni, a burkolat hőmérséklete alul és felül is megközelítheti az 50 °C-ot.

Bevitel, hang, üzemidő, értékelés

A tesztpéldány amerikai billentyűzettel érkezett, így a kiosztásról csak korlátozottan tudunk nyilatkozni, mindenesetre a kurzormozgató elemek lehetnének nagyobbak is. Dedikált gombból négy darabot kapunk, ezek tudása testre is szabható.


[+]

Maga a klaviatúra valamivel kisebb lett, mint korában, a magas hangokért felelős sugárzók pedig felköltöztek a kijelző alá. A gombok természetesen háttérvilágítással is rendelkeznek, mely fehér színű (létezik Aura Sync kompatibilis, egyzónás RGB opció is). Mozgásuk kellemes, visszajelzésük határozott, nincs mit kritizálni, a tapipad pedig nagyméretű, integrált gombokkal. A bekapcsológomb, bár ránézésre egyezik a korábbi generációkban használttal, már nem tartalmaz ujjlenyomat-olvasót, ennek szerepét az IR webkamera váltja ki.

Hangminőség szempontjából a G14 a jobbak közé tartozik, ebben segítségére van oldalanként két sugárzóból álló hangrendszere. Dinamikája, a megszólalás tisztasága rendben van, tulajdonképpen egyedül a korlátozott frekvenciatartományt kell elviselnünk.

Üzemidő

Mint már említettük, a G14-et nem pusztán gamer notebooknak, hanem egy jól hordozható multifunkciós gépnek tervezték, így a 76 Wh-s akkumulátorral nem csak percekig használhatjuk, hanem például irodai munkára akár egy teljes, kiterjesztett munkanapig is. A gyárilag mellékelt, 240 wattos, és ennek megfelelően igen méretes, 734 grammos töltőt amúgy sem cipelésre szánták, még szerencse, hogy USB-PD töltés is lehetséges, mégpedig 100 wattal, ami az általános felhasználás mellett bőven elég, de játék során, Turbo profillal már kevésnek bizonyulhat.

Értékelés

Bontsuk két részre az értékelést! A ROG Zephyrus G14 új verziója továbbra is egy kiváló multifunkcionális notebook, mely játékra vagy profi multimédiás feladatokra is remekül bevethető, teljesítményéhez képest pedig még kiválóan hordozható is. Az elődökkel összevetve az ASUS több helyen is csiszolt rajta, a csatlakozók és a képernyő is javult, kapunk webkamerát és így tovább, panaszra tehát nincs okunk.

A notebook egyetlen gyenge pontja a melegedés, amin persze nem lepődtünk meg, hiszen mégiscsak egy vékony, zsúfolt gépházról és erős hardverről beszélünk. Az árazás során viszonylag vastagon fogott a ceruza; bár az általunk tesztelt modellnek még nincs hivatalos magyar ára, az amerikai árak egyelőre 1900-2000 dollár körül mozognak, amiből itthon könnyen lesz egymillió forint feletti összeg a boltokban.

Frissítés: Közben jött információ a magyarországi képviselettől, konfigurációtól függően 650 000 - 750 000 forint körül mozoghatnak az árak majd. Ez a gép tudásának függvényében egyáltalán nem hangzik rosszul!


[+]

Az AMD új platformja szintén dicséretet érdemel: miközben érezhetően gyorsult a számítógép, a fogyasztás is kezelhető maradt. A Ryzen 9 6900HS és a Radeon RX 6800S egyaránt bivalyerős, ha megnézzük például az Intel Core i7-11800H-ra és 95 wattos RTX 3080-ra építkező MSI GS66 Stealth eredményeit, láthatjuk, hogy teljes mértékben versenyképes ajánlattal van dolgunk. Az igazi kihívást persze nem a 11. generáció, hanem az Alder Lake, illetve az RTX Ti sorozat tagjai jelentik idén – ezek érkezésére és tesztelésére azonban egy kicsit még várnunk kell.

AMD Rembrandt és RDNA 2 mobil ASUS ROG Zephyrus G14 (2022) notebook

Wombath

A ROG Zephyrus G14 (2022) notebookot az AMD-től kaptuk kölcsön.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés