Itt az aranykor? Grafikában lett igazán erős az AMD Rembrandt

Az új IGP-t és Zen 3+ magokat használó APU rendszerchipet egy nagyon vékony ASUS Zenbookkal teszteltük.

Rembrandt, Zenbook S 13 OLED

Megszokhattuk, hogy az AMD szereti festőket: a tavaly tesztelt Cezanne kódnevű rendszerchipek után most a holland aranykor neves művészéről, Rembrandtról nevezték el az utód szériát, az RDNA 2-alapú integrált grafikát és a Zen 3 továbbfejlesztésével készülő Zen 3+ processzormagokat tartalmazó, a hivatalos megnevezésben a 6000-es szériába tartozó mobil rendszerchipeket. Ezek közül az alacsony fogyasztású U sorozat csúcsát jelentő Ryzen 7 6800U-t volt szerencsénk tesztelni, mégpedig az ASUS egyik legújabb ultrahordozható noteszgépében, a Zenbook S 13 OLED-ben.


[+]

A Rembrandt kapcsán az újdonságokról és az SoC felépítéséről már részletesen is írtunk, de annyit elismételnénk, hogy egy újabb, 6 nm-es node-on készülő egységről van szó, melyben a processzorrész csak kisebb optimalizáláson esett át, ami alacsonyabb fogyasztást és magasabb órajelek használatát teszi lehetővé. Így továbbra is a Zen 3-mal van dolgunk, melyet az optimalizálásnak köszönhetően Zen 3+ névvel láttak el. A fő változás az IGP-t érintette, itt ugyanis már az RDNA 2 architektúrát üdvözölhetjük, persze az asztali GPU-któl némileg eltérő kiépítésben – például hiányzik róla az Infinity Cache. Persze a két fő komponens mellett is történtek azért fejlesztések, hiszen más a memóriavezérlő, van USB4-támogatás, illetve a Microsoft által fejlesztett, TPM-kiváltó Pluton modul is elérhető a mobil Ryzen Pro változatok esetében.

Ilyen a 2022-es Zenbook S 13

Tesztalanyunk tehát egy ASUS Zenbook S 13 OLED volt, mégpedig a hivatalosan UM5302TA névre hallgató változat, melyet még áprilisban jelentettek be. Egy „engineering sample” példányról van szó, mely ugyan már közel véglegesnek tekinthető, de a mérnökök még várhatóan csiszolnak majd a különböző energiafelhasználási profilok beállításain, illetve az UEFI firmware-en. Ez utóbbira biztos, hogy szükség lesz, hiszen tesztünk alatt is érkezett egy olyan frissítés, amely elérhetővé tette az USB4 és Thunderbolt támogatást.


[+]

A Zenbookok família tagjaként a notebook egy felsőkategóriás ultrahordozható modellnek tekinthető, és, mint az „S” jelzésből is kitűnik, elsősorban a hordozhatóságra optimalizálták, tehát a standard Zenbookoknál vékonyabb gépházba került. Ezzel feláldoz némi ergonómiát és használhatóságot (a csatlakozókínálat például mindösszesen három darab Type C konnektorra korlátozódik), de cserébe vastagsága csupán 15 mm. Ehhez a tesztelt modell esetében 1098 grammos tömeg és 296 x 211 mm-es alapterület tartozik.


[+]

A gépház természetesen remek kidolgozottságú és teljes egészében fémből készült – érdekes egyébként megfigyelni, hogy a dizájn mennyire eltávolodott a klasszikus Zenbook formától (és a körkörös szálcsiszolás sem figyelhető meg rajta), és sokkal „indusztriálisabb” lett, közelebb kerülve az egykori ASUSPRO, ma már Expertbook néven futó üzleti szériához. A külsőhöz passzolóan strapabírónak is érződik a gép, bár a billentyűzetnél tetten érhető némi rugalmasság.


[+]

A klaviatúra körül egyébként nem sok keret maradt, szinte teljesen kihasználták a 13,3”-es kijelzőméret adta lehetőségeket. A bekapcsológomb ujjlenyomat-olvasót tartalmaz, a tapipad pedig a gyártó NumberPad funcióját is megkapta, tehát helyettesíti a numerikus billentyűzetet.


[+]

A hátára fordítva a gépet továbbra is fém burkolattal kerülünk szembe, rajta átlagos méretű szellőzőnyílásokkal. Az ASUS a Zenbook S 13 esetében egyáltalán nem nézi jó szemmel a bővítést, amit az is jelez, hogy az alsó részt rögzítő csavarok egy részét a leragasztott gumilábak alá rejtették – más szóval a notebook burkolatát csak úgy lehet felnyitni, hogy utána ezeket a lábakat vissza kell ragasztani a helyükre. A bővítést egyébként nemcsak ez nehezíti, hanem az is, hogy a memóriát az alaplapra forrasztották.


[+]

Mint említettük, a csatlakozókínálat elég szegényes: a bal oldalon egy Type-C, a jobb oldalon két Type-C konnektor, illetve egy kombinált hangcsatlakozó található. Dedikált tápcsatlakozó nincs, a mellékelt töltő egy 65 wattos USB-PD egység. Természetesen valamennyi port USB4-es, a dobozban pedig egy Type-C/Type-A adaptert találunk még. Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy amúgy a 15 mm-es vastagság nem feltétlenül tenné lehetetlenné egy Type A interfész beépítését, ugyanis az ASUS-nak az ExpertBook B9450 esetén már sikerült ez a bravúr.

[+]

Végül megemlítenénk még a képernyőt is, mely – mint a készülék neve is mutatja – OLED panelre épül. Ez igencsak magas, 2880x1800 pixeles felbontást (ez 16:10-es képarányt jelent) kínál, és vele tökéletes képélességet. A kijelző egyébként is szinte minden téren tökéletesnek mondható, végtelen kontrasztarány, nagy fénysűrűség (HDR nélkül 348, HDR-t aktiválva 520 cd/m²-t mértünk), kiváló (delta E<1) színhűség jellemzi. Ez utóbbit szokás szerint Pantone tanúsítvány is bizonyítja. A „háttérvilágítás” egyenletessége természetesen hibátlan.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés