Hirdetés

ROG Strix G15 notebook: e-sport, AMD-vel

AMD processzor és GeForce grafika: lássuk, hogy teljesít ez a kedvezőbb árat kínáló recept az ASUS tálalásában!

Bevezető, külső

Bár a ROG notebook és a kedvező ár furcsán hangzik egy mondatban, a ROG Strix G széria valahol mégis arról szól, hogy az e-sportolóknak szánt Scar család mellett (mely Intel platformra épül) az ASUS egy valamivel alacsonyabb árat kínáló sorozattal is jelen lehessen ebben a szegmensben. Az általunk tesztelt modell például az AMD egyik legerősebb mobil processzorát kombinálja a GeForce RTX 3070 Ti-vel (ami szintén nem egy gyenge játékos), ára mégis megállhat 700 000 forint körül. Nézzük, kell-e ezért valami kompromisszumot kötnünk!

Dizájn

Míg a Flow és egyes Zephyrus modellek megpróbálnak valamennyire beolvadni a kreatív és nagy teljesítményű üzleti notebookok közé, addig a ROG Strix családnál nincs erről szó, messziről látszik rajtuk, hogy játékosok számára tervezett hordozható számítógépekről van szó. Bár a Scarokhoz képest azért valamivel visszafogottabb a külső, szerénynek azért egyáltalán nem neveznénk: az alapvetően sötétszürke műanyagból készült burkolat (a monitor hátoldala viszont alumíniumból van) az ujjlenyomatokat csak mérsékelten gyűjti, egyhangúságát pedig érdekes minták és betétek igyekszenek feldobni.


[+]

A mintákat illetően a jobb felső sarok felé például háromszögeknek örülhetünk, betétből pedig a bal felső részen láthatunk egy puhább anyagból készült, mintázott részt (ez olyan hatást kelt, mint az Acer Aspire Vero újrahasznosított műanyagból álló burkolata). Bár a fő elemek műanyagok, ez a minőségérzeten nem ront, a ház nem recseg, nincsenek sorják vagy gyenge illesztések. Ami viszont már az első kézbe vételnél fel fog tűnni, az az, hogy – ellentétben a Zephyrusokkal – ennél a szériánál nem volt lényeges a hordozhatóság. Egyrészt a gép nagy és vastag (354 x 259 x 27 mm), másrészt nehéz is (2,3 kg), de például kijelzője is csak korlátozottan, körülbelül 112 fokig hajtható hátra, mert a ház hátrafelé igencsak túlnyúlik a zsanérokon. Ennek köszönhető egyébként az, hogy a 15,6”-es kijelzőt határoló viszonylag keskeny keretek ellenére is ilyen nagy alapterületű „tepsit” kapunk.


[+]

Visszatérve egy pillanatra még a díszítésekre, a mintázatról és a sötétebb színű betétről már ejtettünk szót, de ezeknél látványosabb ház első éle alá rejtett RGB világítás, melyet a billentyűzettel együtt állíthatunk be, valamint a kijelző hátoldalán található, szintén világító ROG logó. Ez utóbbi szimpla fehér fénnyel világít, tudniillik a képernyő háttérvilágítását „használja”, színét így nem tudjuk testre szabni.


[+]

A gép alján vaskos gumilábakat (különböző színekben) és egy sor csavart találunk, ez utóbbiak eltávolítása után az alsó burkolat könnyedén levehető – legalábbis elméletben, mert a nálunk járt, "engineering sample" modellnél az egyik hátsó csavar már nem akarta elengedni a menetet, ezért nekünk nem sikerült ez a művelet.


[+]

Mint említettük, a ROG Strix G széria inkább asztali, mintsem mobil használatra született, és ennek megfelelően kerültek elhelyezésre a csatlakozók is: a bal oldalon a kombinált hangcsatlakozót és két USB 3.2 Gen1 interfészt találunk, melyek Type-A konnektort használnak. A jobb oldalra nem került semmi (mármint a szellőzőnyílást leszámítva), a hátoldalon viszont a töltőcsatlakozó mellett egy Ethernet port (2,5 Gbps-es), egy HDMI és két Type-C is helyet kapott. Utóbbiak USB 3.2 Gen2 szabványúak, és egyikük DisplayPortként is bevethető. Mindent egybevetve tehát a csatlakozókínálat nem rossz, és az elhelyezés is jól sikerült.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés