CES 2022: ROG notebookok

Az AMD, az Intel és az NVIDIA újdonságaival (is) frissülnek a játékosok számára készülő notebookok

Játékosok felemelkedése – ez a mottója a Republic of Gamers idei bemutatójának. Ezzel a cég arra szeretne utalni, hogy a „gamer” már rég nem egy egyszerű szubkultúra, nem egy excentrikus kisebbség, hanem egy óriási és igen változatos közönség, akik igényeit nem lehet már néhány speciális eszköz segítségével lefedni. Ez azt jelenti, hogy sokféle notebook, tablet, alaplap és más termék adható el azoknak, akik magukat játékosoknak tartják, és ennek megfelelő hardvert keresnek.

Amennyiben ez a hardver egy noteszgép, akkor a ROG portfólió három szegmensben kínál 2022-ben újdonságokat: ezek a Strix (G és Scar), a Zephyrus, és a Flow lesznek. Nézzük meg először az általános újításokat! Ezek egy része a teljesítményre koncentrál: 12. generációs mobil Intel processzorok, RTX 3080 Ti és 3070 Ti GPU-k, új AMD Ryzenek (Radeonnal) kerülnek a burkolat alá. A memória esetében megjelenik a DDR5-4800, mely valamennyi 2022-es ROG notebookba bekerül (legyen szó akár inteles, akár amd-s modellről). A háttértárak számára minden modellnél (legalább) két PCIe 4.0-s foglalatot kapunk majd, így a második NVMe meghajtó is ilyen sebességgel dolgozhat.


[+]

A megjelenítési oldalon kiemelnénk, hogy valamennyi új ROG notebookban helyet kap egy MUX átkapcsoló, így a dedikált és az integrált GPU egyaránt közvetlenül (vagyis a MUX-on keresztül) csatlakozik a képernyőhöz, ami energiát takarít meg és a teljesítményt is növeli. Ez a „direct GPU” üzemmód az ASUS állítása szerint a késleltetést is csökkenti, a megjelenítés gyorsulása pedig átlagosan 9% lesz. A direktebb kapcsolatot a külső megjelenítők használatakor is élvezhetjük, ugyanis mind a HDMI, mind a DisplayPort közvetlenül a dGPU-hoz csatlakozik valamennyi modellnél. A dupla Type-C konnektorral rendelkező ROG notebookokban az egyik az iGPU-val, a másik a dGPU-val áll közvetlen kapcsolatban, és ez utóbbi G-Syncket is kínál. A képernyők esetében egy új marketingnévvel kell megismerkednünk, ez az ROG Nebula. Ezzel az ASUS egyfajta szabványt kívánt teremteni, és meghatározni olyan minimumkövetelményeket, melyeket az adott panelnek teljesítenie kell ahhoz, hogy „Nebula” (illetve Nebula HDR) kijelzőnek nevezhessük.

A csatlakozási lehetőségek területén egyre több helyen találkozhatunk majd a TB4-gyel, mely nemcsak az eGPU-k, de a nagyfelbontású kijelzők miatt is fontos lesz. Vezeték nélküli adaptereknél  a Wi-Fi 6E terjedésére készülhetünk. A töltők esetében egyre több modellnél kapjuk meg a 100 wattos USB-PD adaptert, mely így fél óra alatt 50%-ra tudja majd tölteni az akkumulátorokat. Ez persze csak a „másodlagos” töltő, ettől még a gamer vonalon továbbra is velünk maradnak a 180-280 wattos „kockák”, melyekre szükség is lesz a maximális teljesítményhez.

A kényelmi újdonságok között kiemelnénk, hogy valamennyi modell esetében programozhatóak lesznek a speciális billentyűk, szóval nem csak a hűtési profilt vagy a ventilátorprofilt tudjuk majd módosítgatni velük, hanem alkalmazásokat is elindíthatunk, stb. A gombok új bevonata állítólag háromszor strapabíróbb lett.

A hűtés oldalán továbbra is ott a CPU-n és a GPU-n a Liquid Metal, az Armory Crate pedig választható „bőröket” és több profilt kapott.

Mindezek után lássuk az új noteszgépeket! Az AMD platformra (de RTX grafikára) épülő ROG Strix G család 15 illetve 17 hüvelykes változatai kicsit módosított külsővel érkeznek. Ez egy új neonzöldes opciót is jelent, de például a gumitalpakat is átdolgozták, hogy stabilabban tartsák a gépházat. A 4,5 mm-es kávával rendelkező képernyőnek köszönhetően 85%-os képernyő/előlapi arányt kapunk ezeknél a gépeknél.


[+]

Az e-sport központú, Intel alapú Scar 15 és 17 esetében is marad alapvetően a tavalyi dizájn, az újdonságot elsősorban az új CPU-k és GPU-k jelentik, de továbbfejlesztették a hűtést is, mégpedig egy új hűtőpasztával, melyet a Thermal Grizzlyvel közösen fejlesztettek ki.


[+]

A Conductonaut Extreme névre hallgató folyadék az ón komponens mennyiségének csökkentésével állítólag a „sima” Liquid Metalhoz képest további 4-5 Celsius fokkal tudja javítani a CPU hőmérsékletét azonos körülmények között.


[+]

A vékony és jól hordozható Zephyrus család csúcsát az új Duo 16 képviseli, mely, mint neve is mutatja, dupla kijelzős. Kialakítása hasonlít a 2020-as Duo 15-re és az általunk tesztelt ZenBook Duo UX482-re, a másodlagos kijelző viszont a megnyitáskor nem egyszerűen felnyílik, de hátra is csúszik. Közben a fő kijelző is megnőtt, immár 16”-es és 16:10 képarányú (a gépház mérete viszont nem nőtt, csak a keret vastagsága csökkent). Belül itt is a továbbfejlesztett Liquid Metal kerül az AMD processzorokra, melyek közül a maximális opciót a 6980HX képviseli. GPU-ból RTX 3080 Ti-t is kérhetünk 150 wattos boost TDP-vel. Ezek mellé 4 TB SSD és 64 GB DDR5 memória kerülhet. A vezetékes LAN 2.5GbE sebességet kínál.


[+]

A fő kijelzőnél a választható lehetőségek között egy érdekes hibridet is találunk: ez a BOE-vel közösen kifejlesztett panel natív 4K felbontást, és emellé 120 Hz-es maximális frissítést kínál, de ha Full HD üzemmódba kapcsoljuk, akár 240 Hz-es frissítésre is képes. Amennyiben erre nincs szükség, egy „standard” QHD felbontású, 1100 nites Nebula HDR képernyővel is kérhetjük a Duo 16-ot.


[+]

2022-re megújul a két éve bemutatott, és nagyon sikeres Zephyrus G14 is, mely 16:10-es, komolyabb paneleket használó kijelzőt, Windows Hello kompatibilis kamerát, nagyobb tapipadot és microSD kártyaolvasót kapott. Továbbfejlesztették az AniMe Matrix kijelzőt, mely fényesebb és nagyobb felbontású lett.


[+]

A hűtésnél vapor chambert használnak az új Ryzen 9 CPU és mobil RX6800S Radeon GPU hidegen tartására. Ez utóbbi 105 wattos TDP-vel dolgozik, ami 50%os tuningot jelent.

[+]

Az utolsó ROG újdonság idénre a Flow X13 kistesója, a Flow Z13, mely mindössze 1,1 kg tömegű. Ez részben persze annak is köszönhető, hogy ez egy szétszedhető 2 az 1-ben gép, tehát a tablet és a billentyűzet két külön egységet képez. A tabletrész maga az, ami 1,1 kg-os és 12 mm vastag, ehhez mágnesesen és pogo-pines konnektorral csatlakozik a gyári tartozék klaviatúra, ami még RGB világítással is rendelkezik. További "teljesítménynövelő" tényező lehet még a tablet hátoldalán található üvegbetét, melyen át rálátunk az RGB fényekben pompázó alaplapra is. Kijelzőként az X13-ban is rendelkezésre álló panelek közül válogathatunk.


[+]

Ami érdekes, hogy a tabletben egy 45 wattos TDP-vel rendelkező Core i9-et találunk (hűtésről vapor chamber és Liquid Metal gondoskodik). GPU-ból a maximum az RTX 3050 Ti, és ha ez nem elég, akkor ugye csatlakoztathatjuk az XG Mobile eGPU-t, amibe már az RTX 3080 Ti is elfér. Mindezek mellé ott a 16 GB DDR5-5200 RAM és az 1 TB PCIe 4.0 SSD is, ami ráadásul fejleszthető. Kellemes finomság, hogy amennyiben eGPU-t használunk (akár az XG Mobile-t, akár bármilyen TB4-es változatot), a tabletben található dGPU lekapcsol, így a hűtőrendszernek és a tápellátásnak kizárólag a CPU-val kell foglalkoznia.


[+]

Az ASUS ígérete szerint egyébként kizárólag tabletként használva a gépet 8 óra feletti üzemidőre számíthatunk, ami nem hangzik rosszul, figyelembe véve a méreteket és a potenciálisan rendelkezésre álló teljesítmény.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés