ASUS ROG Flow Z13: táblagép játékosoknak?

A tavaly tesztelt X13-hoz képest még inkább a táblagépek felé mozdult el a ROG 2 az 1-ben notebookja.

Bevezető, külső

Szinte pontosan egy éve teszteltük az ASUS ROG Flow X13-at, mely egy nagyon jól megtervezett, ügyesen kivitelezett, és valóban jól használható 2 az 1-ben (opcionális dokkolójával pedig 3 az 1-ben) gamer noteszgép, felsőkategóriás hardverrel, remek hordozhatósággal, ám dokkoló nélkül nyújtott teljesítménye a GeForce GTX 1650-nel csak a belépőszintre volt elegendő a játékok terén.

És ugyan a Flow X13 továbbra is piacon van, az ASUS a CES-en bemutatott egy testvért is, a Flow Z13-at, mely még inkább a táblagépek irányába húz: ez a modell már nem dupla zsanéros, 360 fokban körbehajtható billentyűzetet kapott, hanem egy valóban eltávolítható klaviatúrát, mely a hordozhatóságot minden szempontból növeli, a produktivitást azonban nem gátolja.

Hirdetés

Sebesség tekintetében is pozitív a változás, persze ez inkább az eltelt egy évnek és az új generációs hardvereknek köszönhető: Core i9-12900H processzor és 35 wattos GeForce RTX 3050 Ti grafika dolgozik a 13,4”-es kijelző mögött, hővezető kamra (vapor chamber) és folyékony fém kombinációjával hűtve. Ha pedig mindez nem lenne elég, továbbra is bevethető az XG Mobile dokkoló, mely 140 wattos RTX 3070-et, 150 wattos RTX 3080-at vagy 165 wattos Radeon RX 6850M XT-t von be a játékba, további csatlakozókkal és külön tápellátással.

Dizájn

Az ASUS formatervezői a Flow Z13 kapcsán nem teljesen a visszafogottságra szavaztak, és ugyan egy tablet nem ad sok lehetőséget a díszítőelemek elhelyezésére, azért pár apróbb érdekességgel igyekeztek feldobni a lapos, fekete hasáb külsejét.


[+]

Maga a gépház velünk érintkező része természetesen főleg üvegből és alumíniumból áll, míg a billentyűzet a megszokott, hasított bőr hatású, Alcantaraszerű borításból kapott. Az igazi érdekességek a hátoldalra kerültek: itt találjuk például a kihajtható támaszt, mely egész nagy, 165-170 fokos tartományban mozog, így a tablet is sokféle szögben beállítható az asztalon. Maga a talp stabilnak érződik, mozgatását pedig a jobb oldalon található kis piros fül könnyíti meg (mely a mellette található ROG „betéttel” azonos, kemény műanyagból készült).


[+]

A felhajtható fedél alatt két „titkos” rész lapul: bal oldalon a microSD kártyaolvasót, jobb oldalon pedig a háttétár fedelét találjuk. Ez utóbbi az egyetlen bővíthető komponens, dolgunkat azonban nehezíti, hogy a Z13 csak M.2-2230-as méretű modult fogad, amiből nincs nagy választék.

[+]

Ami a funkciómentes díszeket illeti, a hátoldal bal felső részén egy stilizált 06 feliratot láthatunk, mely utal a ROG márka 2006-os születésére. A jobb oldalon középen egy keskeny üvegablak vonja magára a tekintetet, mely nemcsak betekintést enged az alaplap egy részére, de egyben RGB világítással is rendelkezik.

Tabletként a ROG Flow Z13 is rendelkezik kamerákkal: a hátlapi, mely a jobb felső sarokban helyezkedik el, 8 megapixeles, az előlapi webkamera viszont továbbra is az egyre inkább szánalmasnak tűnő 720p felbontással bír. A hátlapi kamerát ugyanakkor nem valószínű, hogy túl gyakran használjuk majd, ugyanis a Z13 hiába tablet, abból nem éppen a legmobilabb fajta, hiszen billentyűzet nélkül is 1,2 kg-ot nyom, ami kifejezetten sok ebben a kategórában.


[+]

A gép oldalain korlátozott számú csatlakozót találunk: a jobb élen lent egy kombinált 3,5 mm-es jack illetve egy USB 2.0(!) port foglal helyet, míg a bal oldalon az XG Mobile konnektort, feljebb pedig egy Thunderbolt 4 interfészt láthatunk. Az XG Mobile egyébként egy standard USB 3.2 Gen2 Type-C konnektort is tartalmaz, amit külön is igénybe vehetünk, így bedugott töltő mellett is marad legalább egy használható Type-C port, viszont a védő gumisapkát semmi sem rögzíti a géphez, igencsak könnyű elhagyni.


[+]

Kezelőszervek a jobb oldalon vannak: egy ujjlenyomat-olvasóval kombinált bekapcsológombot, illetve hangerőállító billentyűket találunk itt. Végül pedig megemlítenénk még a felső részt, ahol a Republic of Gamers felirat két szélén a szellőzőnyílásokat találjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés