Hirdetés

ASUS ROG Zephyrus G14: helló, Rembrandt!

Ismét az ASUS kis gamer notebookja kapta a feladatot, hogy bemutassa az AMD új mobil platformjának képességeit. Frissítés: várható magyar árakkal!

Bevitel, hang, üzemidő, értékelés

A tesztpéldány amerikai billentyűzettel érkezett, így a kiosztásról csak korlátozottan tudunk nyilatkozni, mindenesetre a kurzormozgató elemek lehetnének nagyobbak is. Dedikált gombból négy darabot kapunk, ezek tudása testre is szabható.


[+]

Maga a klaviatúra valamivel kisebb lett, mint korában, a magas hangokért felelős sugárzók pedig felköltöztek a kijelző alá. A gombok természetesen háttérvilágítással is rendelkeznek, mely fehér színű (létezik Aura Sync kompatibilis, egyzónás RGB opció is). Mozgásuk kellemes, visszajelzésük határozott, nincs mit kritizálni, a tapipad pedig nagyméretű, integrált gombokkal. A bekapcsológomb, bár ránézésre egyezik a korábbi generációkban használttal, már nem tartalmaz ujjlenyomat-olvasót, ennek szerepét az IR webkamera váltja ki.

Hangminőség szempontjából a G14 a jobbak közé tartozik, ebben segítségére van oldalanként két sugárzóból álló hangrendszere. Dinamikája, a megszólalás tisztasága rendben van, tulajdonképpen egyedül a korlátozott frekvenciatartományt kell elviselnünk.

Üzemidő

Mint már említettük, a G14-et nem pusztán gamer notebooknak, hanem egy jól hordozható multifunkciós gépnek tervezték, így a 76 Wh-s akkumulátorral nem csak percekig használhatjuk, hanem például irodai munkára akár egy teljes, kiterjesztett munkanapig is. A gyárilag mellékelt, 240 wattos, és ennek megfelelően igen méretes, 734 grammos töltőt amúgy sem cipelésre szánták, még szerencse, hogy USB-PD töltés is lehetséges, mégpedig 100 wattal, ami az általános felhasználás mellett bőven elég, de játék során, Turbo profillal már kevésnek bizonyulhat.

Értékelés

Bontsuk két részre az értékelést! A ROG Zephyrus G14 új verziója továbbra is egy kiváló multifunkcionális notebook, mely játékra vagy profi multimédiás feladatokra is remekül bevethető, teljesítményéhez képest pedig még kiválóan hordozható is. Az elődökkel összevetve az ASUS több helyen is csiszolt rajta, a csatlakozók és a képernyő is javult, kapunk webkamerát és így tovább, panaszra tehát nincs okunk.

A notebook egyetlen gyenge pontja a melegedés, amin persze nem lepődtünk meg, hiszen mégiscsak egy vékony, zsúfolt gépházról és erős hardverről beszélünk. Az árazás során viszonylag vastagon fogott a ceruza; bár az általunk tesztelt modellnek még nincs hivatalos magyar ára, az amerikai árak egyelőre 1900-2000 dollár körül mozognak, amiből itthon könnyen lesz egymillió forint feletti összeg a boltokban.

Frissítés: Közben jött információ a magyarországi képviselettől, konfigurációtól függően 650 000 - 750 000 forint körül mozoghatnak az árak majd. Ez a gép tudásának függvényében egyáltalán nem hangzik rosszul!


[+]

Az AMD új platformja szintén dicséretet érdemel: miközben érezhetően gyorsult a számítógép, a fogyasztás is kezelhető maradt. A Ryzen 9 6900HS és a Radeon RX 6800S egyaránt bivalyerős, ha megnézzük például az Intel Core i7-11800H-ra és 95 wattos RTX 3080-ra építkező MSI GS66 Stealth eredményeit, láthatjuk, hogy teljes mértékben versenyképes ajánlattal van dolgunk. Az igazi kihívást persze nem a 11. generáció, hanem az Alder Lake, illetve az RTX Ti sorozat tagjai jelentik idén – ezek érkezésére és tesztelésére azonban egy kicsit még várnunk kell.

AMD Rembrandt és RDNA 2 mobil ASUS ROG Zephyrus G14 (2022) notebook

Wombath

A ROG Zephyrus G14 (2022) notebookot az AMD-től kaptuk kölcsön.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés