Hirdetés

ASUS ROG Zephyrus G14: helló, Rembrandt!

Ismét az ASUS kis gamer notebookja kapta a feladatot, hogy bemutassa az AMD új mobil platformjának képességeit. Frissítés: várható magyar árakkal!

Tapasztalatok

Természetesen a Zephyrus G14 esetében nem csak az új platform az érdekes, hiszen egy komplett notebookról van szó, úgyhogy lássuk, milyen körítéssel készült az ASUS a 2022-es évre!

Kijelző

Az ASUS az idei CES-hez kapcsolódva egy saját kijelzőszabványt jelentett be, ez a Nebula Display, melyhez az alább megadott paraméterek tartoznak:

[+]

A tesztelt gépbe egy BOE gyártotta panel került, mely 499 cd/m² maximális fénysűrűséget és 960:1 kontrasztarányt kínál, színtere pedig gyakorlatilag teljes egészében fedi a DCI-P3 színteret. Ez alapján úgy látszik, hogy kontrasztarányban kissé elmaradt a panel a Nebula paraméterektől.

[+]

A színhűség és az uniformitás azonban rendben van, ha tehát játék mellett/helyett multimédiás feladatokkal is foglalkoznánk, a G14 abban is partner tud lenni.

Használat közben

A G14-et, bár a gamer központú ROG széria tagja, mégis inkább univerzális felhasználásra tervezték, ezért nemcsak a hosszú üzemidőre, de a kulturált működésre is nagyobb hangsúlyt fektettek. Ez alatt a csendesen dolgozó hűtést értjük, mely a vapor chamber megoldásnak köszönhetően úgy tud megbirkózni az erős hardverrel, hogy nem kell egy felszálló vadászgép hangját élveznünk (se nekünk, se környezetünknek) már a legkisebb terhelés hatására is. Sőt, igazából normál körülmények között a gép valójában némának is tekinthető, hiszen hűtésének félpasszív üzemmódja is van. A processzor hőmérséklete egyébként éppen ezért alapállapotban is viszonylag magas, 55-60 °C-os, és ez terhelés hatására először 90 °C-ra ugrik fel, majd a beállított profiltól függően 85-90 °C közötti hullámzásba kezd, vagy Turbo esetén „fix” 96 °C-ra áll be. Természetesen utóbbi esetben a hűtés jóval hangosabb.

A CPU és GPU működését különböző szituációkban és profilokkal az alábbi diagramok mutatják:

Ezek az ábrák is megerősítik az előző oldalon látottakat: a Turbo profil elsősorban a CPU sebességén segít, a GPU kevésbé profitál belőle. Ez nem túl meglepő figyelembe véve, hogy előbbi körülbelül 78%-os, míg utóbbi csak 17%-os „tuningban” részesül.

[+]

Ami a G14 hűtőrendszerét illeti, figyelemreméltó teljesítménnyel rendelkezik, hiszen egy viszonylag kisméretű, zsúfolt házból is egész jó hatásfokkal, elviselhető zajszint mellett tudja ezt a rengeteg hőt eltávolítani. Csodák azonban nincsenek, az új Zephyrust nem célszerű az ölünkben használni, a burkolat hőmérséklete alul és felül is megközelítheti az 50 °C-ot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés