2019. július 21., vasárnap

Útvonal

Tesztek » Videokártya rovat

AMD RX 5700 és 5700 XT: navigáció felfelé

Vajon mire elég az új architektúra és a korábban már bizonyított, 7 nm-es gyártástechnológia?

Értékelés

Egyelőre nem a Navi fogja megváltani a világot, és Jensen Huangnak sem kell még megválni valamelyik sportkocsijától. Ennek ellenére az AMD-nek sikerült egy olyan terméket letennie az asztalra, amellyel a cég újra versenyképes alternatívát tud kínálni abban a szegmensben, amely a vásárlók elég nagy százalékának érdekes, és azt mutatni, hogy később némi csiszolással akár a csúcskategóriát is beveheti.


[+]


[+]

Az eredményeket nézve a 2080-ra túl sok szót nem vesztegetnénk, számára az RX 5700 XT sem ellenfél, esetleg a gyárilag húzott RX 5700 XT 50th Anniversary Edition tudja megközelíteni. Az RX 5700 XT inkább a következő napokban érkező GeForce RTX 2070 Super ellenfelévé vált: annál várhatóan pár százalékkal lassabb lesz, de az utolsó napok áresésének következtében ár/értékben mégis jobb vételnek tűnik. Ez a grafikus kártya jelenleg azoknak lehet jó, akik maximális minőségi beállítások mellett a QHD-t célozzák, de a 4K felbontásba is belekóstolnának, esetleg csak minimálisan csökkentve a képminőségen. Ez a GPU a tetszett és az ajánlott cím között billeg nálunk, de megelőlegezzük neki az utóbbit a nem referencia hűtéssel nyerhető extra teljesítményre számítva.

A Radeon RX 5700 egyértelműen az ár/érték bajnokának tűnik jelenleg, és így teljes mértékben megérdemli az ajánlásunkat, hiszen megbízható teljesítményt nyújt a 2560x1440 pixeles felbontáshoz, tudásához mérten teljesen jó fogyasztással. Ezt a kártyát a GeForce RTX 2060 Super szorongathatja meg a piacon, de itt ismét az a helyzet, hogy az utolsó napos módosítással az AMD-nek sikerült ezen a téren kifogni a szelet az NVIDIA vitorlájából.


[+]


[+]

Változás a legutóbbi pár AMD-s bemutatóhoz képest, hogy most mind ár, mind elérhetőség tekintetében ütősnek tűnik a termék. Az RX 590 esetében az előbbivel akadtak gondok, míg a Radeon VII-nél az utóbbival. Most azonban úgy tűnik, hogy a Navinál az AMD tényleg bevet mindent, még az utolsó napokban is hajlandó módosítani az árakon, ha ez kell a sikerhez. Amit sajnálunk, hogy a nagyobb számban elérhető egyedi kártyákra még egy hónapot várnunk kell – a sikerhez talán jobb lett volna ezt a folyamatot kicsit felgyorsítani, hiszen így a boltokba is hamarabb megérkezhetnének a Radeon RX 5700 és RX 5700 XT-k.


AMD Radeon RX 5700/5700 XT videokártya

Abu85, Wombath

Az AMD Radeon RX 5700 és RX 5700 XT videokártyát az AMD biztosította, az NVIDIA GeForce RTX 2080, 2070 és 2060 videokártyát pedig az ASUS Magyarországtól kaptuk kölcsön.

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.