2019. április 25., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Videokártya rovat

AMD Radeon VII: visszatérés a felsőházba?

Új gyártástechnológia, egy kis csiszolás az architektúrán, és a Vega máris ott a felsőkategóriában.

Hirdetés

Értékelés

Kicsit félve vettük kezelésbe a Radeon VII-et, hiszen utóbbi pár GPU-jával csalódást okozott nekünk az AMD. Most azonban az eredményeket nézve hozták azt, amit ígértek, sőt esetenként még többet is. Az nem kérdés, hogy maga a kártya gyönyörű, de a legfontosabb jellemzőt, azaz a sebességet tekintve is azt kaptuk, amit kell: az aktuális NVIDIA RTX 2080 szintjét. Mint az az összesítésből is látszik, a két GPU gyakorlatilag ugyanúgy teljesít, legyen szó akármelyik vizsgált felbontásról.

Nem kritizálhatjuk az energiafogyasztást sem, pedig ez a Vegák, illetve általánosságban is az AMD GPU-k egyik rákfenéje volt, a teljesítmény/fogyasztás most azonban csak minimálisan marad el az etalonnak választott RTX 2080 mögött.

Nem hagyhatjuk ugyanakkor szó nélkül, hogy mégiscsak egy korábbi generációs architektúra leporolása és átszerkesztése a Radeon VII, így ahogy egyre sokasodnak majd a DXR-t kihasználni képes játékok, úgy kerülhet egyre inkább hátrányba az AMD. Hogy ezen a Navi változtat-e majd, még nem tudjuk – Lisa Su egy tavalyi konferencián még arról beszélt, hogy a sugárkövetést ők csak akkor szeretnék bevezetni, ha nemcsak néhány csúcskártyán, hanem valamennyi hardveren elérhetővé tudják tenni. Persze a kártyán található 16 GB memória pedig előnyként jelentkezhet a jövőben - de most még azért még nem ez alapján érdemes a vásárlás mellett dönteni.


[+]

Ebben a pillanatban azonban ennél sokkal fontosabb, hogy milyen ár/érték aránnyal érkezik majd a piacra a Radeon VII: a hivatalos adatok szerint pontosan azon az árszinten, 699 dolláron nyit, mint tette az RTX 2080 – ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak teljesítményben, hanem ami még fontosabb, ár/teljesítményben is valódi versenytársat kaphat az NVIDIA.


AMD Radeon VII videokártya

Abu85, Wombath

Az AMD Radeon VII videokártyát az AMD biztosította.

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.