2019. április 25., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Videokártya rovat

AMD Radeon VII: visszatérés a felsőházba?

Új gyártástechnológia, egy kis csiszolás az architektúrán, és a Vega máris ott a felsőkategóriában.

Hirdetés

Energiaigény és tuning

Az AMD GPU-k régóta híresek fogyasztásukról, de a Radeon VII-tel ez úgy tűnik, hogy végre megváltozik: mint fogyasztás/teljesítmény diagramunkból is látszik, ezúttal nincs jelentős elmaradás az NVIDIA ajánlataihoz képest, sem relatív, sem abszolút értelemben.

Sajnos a tuningolási lehetőségekkel kapcsolatban nem tudunk nyilatkozni: hogy a béta driver támogatásának hiánya, vagy a nálunk járt sample kártya tehet-e róla, nem tudjuk, de tény, hogy a WattMan segítségével néhány (5-nél kevesebb) százaléknál többet sehogy sem tudtunk növelni a sebességen: vagy nem történt változás, vagy egyszerűen fagyás lett a vége a kísérletezésnek.

Mivel a GPU-Z még nem támogatja a Radeon VII jellemzőinek kiolvasását, ezt a WattManhoz tartozó naplózó funkcióval végeztük. A Strange Brigade benchmarkjának futtatása során a következő frekvenciákat és hőmérsékleti értékeket kaptuk:


[+]


[+]

Annyit a grafikonok kapcsán el kell árulnunk, hogy a Radeon VII alapbeállítások mellett kényelmesen tudta tartani az 1700-1750 MHz-es órajelet, tuninggal pedig 1900 MHz fölé is sikerült mennünk, de ennek már általában fagyás volt a vége. A GPU hőmérsékleti maximuma 75 °C körül mozgott – ezt normál esetben még elviselhető zajszinten tudta biztosítani a hűtőrendszer, de a tuning során azért jóval komolyabb, 3300 rpm feletti, már igencsak komoly zúgással sikerült ez. De sikerült, ami azt jelenti, hogy a sikeres túlhajtásnak nem a hűtés lesz az akadálya.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.