Hirdetés

Radeon RX Vega 56 – beugró a felsőházba

Megérkezett hozzánk a legkisebb Vega is, leteszteltük egy GTX 1070 társaságában.

Hirdetés

AMD Radeon RX Vega 56

Alig fejeztük be a Radeon RX Vega 64 tesztelését, máris megérkezett hozzánk az RX Vega 56 grafikus kártya is. Már most a cikk legelején előrebocsátanánk, hogy a leírtak megértéséhez erősen javasolt átolvasni a Radeon RX Vega 64-ről készült átfogó tesztet, főleg annak első felét, amiben részletesen, minden szempontból kielemeztük az új VGA-család tudását, ezt ugyanis ebben a cikkben – új információk híján – nem tesszük meg újból.

AMD Radeon RX Vega 56 / AMD Radeon RX Vega 64 AMD Radeon RX Vega 56 / AMD Radeon RX Vega 64
AMD Radeon RX Vega 56 / AMD Radeon RX Vega 64 [+]

És akkor most vissza a Vega RX 56-ra! A gyártótól egy antisztatikus tasakban kaptuk meg, kibontva bizony "deja vu"-érzés fogott el bennünket. Nem tévedés, nem az előző cikkből emeltünk át képet, bár simán megtehettük volna, mivel külsőségében pár apró részlet kivételével teljesen ugyanolyan a két kártya.

AMD Radeon RX Vega 56 / AMD Radeon RX Vega 64 hátoldala AMD Radeon RX Vega 56 / AMD Radeon RX Vega 64 hátoldala
AMD Radeon RX Vega 56 / AMD Radeon RX Vega 64 hátoldala [+]

Igen, mindenki jól látja, körülbelül a felragasztott címke, amivel megkülönböztethető egymástól a két Vega, ha a tesztelőknek szánt példányokat nézzük. Ennek lehet számunkra egy olyan üzenete, hogy funkcionalitásban sincs nagy különbség, csak sebességben, ami olyan szempontból jó hír, hogy a Vega 64-hez képest butított GPU-val szállított grafikus kártyát kapunk kézhez, de másban nincs eltérés. Olyan szempontból viszont rossz, hogy ennek egyelőre nem tudunk utánajárni, mivel ennél a példánynál sem járult hozzá a szétszedéshez, analizáláshoz a gyártó.

Ennek oka egyébként nem a titkolózás, hanem az, hogy egyes tesztpéldányok olyan eljárással vannak összeszerelve, amelynél szétszedéskor fennáll a roncsolás veszélye. Némi vigaszt nyújthat, hogy a végleges, partnerek által kínált bolti példányok felépítésükben némileg eltérnek a tesztkártyáktól, így nem teljesen azt látnánk, amit a leendő vásárló kapna – bár tény, hogy ettől még érdekes lenne.


[+]

A dizájn és hűtés mellett a kimeneti portokban sincs változás az RX Vega 64-hez képes, azaz három darab Displayport 1.4-gyel és egy darab HDMI 2.0-val gazdálkodhatunk, támogatva a 4K@120 Hz, 5K@60 Hz és 8K@60 Hz módot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés