2019. április 25., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Videokártya rovat

AMD Radeon VII: visszatérés a felsőházba?

Új gyártástechnológia, egy kis csiszolás az architektúrán, és a Vega máris ott a felsőkategóriában.

Hirdetés

AMD Radeon VII

Tesztünk alanya egy referenciakártya, amelyről nem tudunk máshogy nyilatkozni, mint hogy egyszerűen gyönyörű – legalábbis annak, aki kedveli a letisztult, némileg indusztriális dizájnt. Mi ezek közé tartozunk, így az alapvetően szögletes, mindenféle csicsa nélküli, masszív Radeon VII nagyon elnyerte tetszésünket, annál is inkább, mert miközben hiányzik róla a sok helyen kötelező RGB fényorgia, azért nincs teljesen híján a világításnak: a Radeon felirat, illetve a hátsó sarok „R” logója visszafogottan, pirosan fénylik. Egy sötétített üveg oldalfallal rendelkező gépházban ez pont arra elég, hogy diszkréten megmutassa magát.


[+]

A kártya hűtéséről három fekete színű, 75 mm átmérőjű ventilátor gondoskodik, melyek szépen elütnek az alumíniumhatást keltő, de valójában műanyag burkolattól. Valódi alumínium került viszont a kártya hátoldalára, melyen szellőzőnyílásokat láthatunk – de az anyaggal sem itt, sem máshol nem spóroltak, nem véletlenül lett a teljes egység tömege 1288 gramm, miközben a kártya mérete 270 x 105 x 40 mm.


[+]

Csatlakozóként az extra tápellátást két nyolc tűs PCIe konnektor biztosítja, míg a kijelzők felé egy HDMI 2.0b és három DisplayPort 1.4 kivezetés áll rendelkezésre. Ezek mindegyike FreeSync 2 HDR képes.


[+]

Sajnos a kártya alaposabb vizsgálatát az AMD megtiltotta nekünk (azok pedig, akik eddig megtették, komoly fejmosást kaptak), ennek oka pedig az, amit az interneten már látott "lecsupaszítós" cikkeket és videókat készítők is felfedeztek: a GPU és a hűtőrendszer között nem a megszokott hővezető paszta, hanem egy speciális, jóval nagyobb hővezető képességgel rendelkező lapka van, amely a szétszedésnél sérül, a pasztával pótlásnál viszont a hűtési hatásfok romlik.

Az a bizonyos speciális, Hitachi TC-HM03 típusú hővezető lapka, mely sérülés nélkül nem viseli el a szétszedést
Az a bizonyos speciális, Hitachi TC-HM03 típusú hővezető lapka, mely sérülés nélkül nem viseli el a szétszedést (forrás: TechPowerUp) [+]

Első ránézésre ez nem túl jó hír azoknak, akik vízhűtésben gondolkodnak, legalábbis abból a szempontból semmiképp, hogy a gyári állapot helyreállítását alaposan megnehezíti majd a szükséges hővezető anyag beszerzése. Persze azt egyelőre nem tudjuk, hogy külső gyártóktól származó kártyáknál milyen megoldásokkal találkozunk majd, és az is megér majd pár mérést, hogy a standard paszták használata ténylegesen mennyit ront majd a hűtésen.

Amit kívülről, illetve a neten már előkerült képeket megnézve láthatunk, az az, hogy mennyire „tömör” az egész rendszer: a keresztirányú bordázatot rézből készült, lapított hővezető csövek kötik össze, melyek a GPU-val közvetlenül érintkező hőkamrás (vapor chamber) központi egységgel vannak szoros kapcsolatban. A bordázat alatt egy különálló hőelosztó lemez található még, mely a különböző VRM-komponensekkel érintkezik hővezető lapkák segítségével – ez a hőelosztó egyébként a fő bordával is fizikai kontaktust létesít. Ami a tápellátást illeti, összesen 14 fázist találunk a kártyán. A pontos felosztás 12+2-nek tűnik a topológia alapján, de persze itt csak a szemünkre hagyatkozhatunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.